Peste 3.000 de locuinte noi finalizate in Bucuresti si imprejurimi in ultimii trei ani si jumatate au fost achizitionate in scop investitional pentru a fi oferite spre inchiriere, potrivit unei analize realizate de catre compania de consultanta imobiliara SVN Romania.
Gradul actual de ocupare al acestor locuinte este de peste 90%, peste 2.700 de unitati fiind astfel inchiriate catre chiriasi pe termen mediu - lung, adica pentru perioade de cel putin sase luni. In total, peste 55.000 de locuinte au fost finalizate in Bucuresti si imprejurimi din 2018 pana in prezent, potrivit statisticilor Institutului National de Statistica si estimarilor SVN Romania.
Peste 5.500 de locuinte au fost achizitionate de catre investitori, reprezentand aproximativ 10% din totalul livrarilor. Dintre acestea, aproximativ 45% au fost revandute, restul fiind oferite spre inchiriere in vederea obtinerii unui randament pe termen lung.
”Daca piata rezidentiala a rezistat foarte bine socului produs de pandemia Covid-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, in special pe segmentele destinate studentilor si calatoriilor de business sau turistice. Segmentul inchirierilor pe termen lung a inregistrat rezultate mai bune, mai ales in orasele mari precum Bucurestiul, climatul general fiind intr-o contiuna imbunatatire comparativ cu acum un an”, afirma Gabriel Voicu, vicepresedinte SVN Romania.
In medie, chiriile pe segmentul rezidential nou din Bucuresti au scazut cu aproximativ 6% in semestrul intai din 2021 comparativ cu perioada similara din 2020. Pentru urmatoarele 12 luni este estimata o evolutie liniara. tinand cont atat de rezultatele inregistrate de economia locala si de gradul de imunizare cat si de intoarcerea angajatilor in cladirile de birouri, chiar si intr-un sistem de lucru hibrid, si de inceperea anului universitar.
In medie, un apartament nou cu doua camere amplasat in Bucuresti se inchiriaza cu 250 - 350 de euro pe segmentul mass market, cu 450 - 600 de euro pe segmentul middle market, un apartament nou cu trei camere se inchiziaza la valori cuprinse intre 600 si 900 de euro pe segmentul middle market in timp ce o vila se pot inchiria de la 750 de euro in medie.
Scaderea chiriilor, inflexiunea unor proprietari, mai ales in perioada imediata Starii de Urgenta din primavara lui 2020 si scaderea gradului de ocupare au dus la reducerea randamentelor pana la o medie de aproximativ 5,3% in euro pe an, echivalentul recuperarii investitiei intr-o perioada de aproape 19 ani, fara a lua in calcul cresterea valorii proprietatii achizitionate.
”In viitor vom vedea tot mai multi proprietari de mari portofolii de apartamente, achizitionarea de locuinte in vederea inchirierii lor ulterioare oferind un randament satisfacator si stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumparatorii activi pe acest segment trebuie sa acorde o atentie deosebita tipului de proprietate achizitionata; asa cum s-a schimbat cererea pentru achizitionarea de locuinte, si cei care cauta o locuinta pentru inchiriere au noi criterii de selectie, de la suprafete la compartimentari”, conchide Gabriel Voicu.