RO EN
Coșul este gol

Contractie de 15% pe piata constructiilor, in 2009

Primul an de recesiune de pe piata constructiilor a generat nemultumiri generale ale mediului de afaceri privat din acest domeniu fata de ineficienta implementarii programelor guvernamentale de sustinere a companiilor. Astfel, societatile cu activitati in sectorul edificarii de locuinte noi - de la proprietari de terenuri, la antreprenori, agentii imobiliare si firme specializate in atragerea de fonduri europene au in vedere infiintarea unei asociatii care sa identifice noi oportunitati de finantare a sectorului imobiliar. In cadrul unei conferinte desfasurate, recent, in Capitala, s-a ajuns la concluzia ca mediul de afaceri trebuie sa gaseasca alte solutii pentru realizarea de proiecte noi, in contextul in care ineficienta programelor guvernamentale in sustinerea sectorului a devenit evidenta, odata cu acutizarea instabilitatii din sistemul politic. "Constructorii inca «traiesc» din proiectele incepute anul trecut, avand in vedere faptul ca lucrarile private lipsesc, iar statul nu a fost, in 2009, un investitor strategic in economie", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Lipsa lucrarilor a avut efecte directe si la nivelul fortei de munca din constructii. Astfel, conform datelor Institutului National de Statistica, in luna septembrie 2008 pe piata de profil erau angajati aproximativ 425.000 de salariati, pana in septembrie 2009 numarul acestora a ajuns la 350.000, ritmul disponibilizarilor mentinandu-se constant. Conform opiniilor majoritatii intreprinzatorilor, aceasta tendinta va continua si in prima parte a anului 2010. "Nu pot preciza niciun motiv care sa determine companiile sa nu mai disponibilizeze salariati, cel putin pana in luna martie 2010. Abia atunci vom sti mai clar ce fonduri vor fi disponibile pentru proiectele de anul viitor", a precizat reprezentantul ARACO. Se estimeaza ca, in 2009, sectorul de profil va inregistra o contractie de 15%.

Evolutia lunara indica un trend usor ascendent
Accentuarea efectelor recesiunii asupra pietei constructiilor a fost subliniata, recent, de analistii Institutului National de Statistica (INS), respectiv de cei ai Eurostat. Datele sunt certificate si de informatiile furnizate de majoritatea antreprenorilor din constructii, care sustin ca se incheie tot mai putine contracte, iar situatia va fi critica pana in al doilea trimestru din 2010. "In septembrie 2009, volumul lucrarilor de constructii din Romania s-a contractat cu 22,1% fata de luna corespunzatoare a anului trecut, o scadere mai mare din acest punct de vedere, la nivelul UE-27, fiind inregistrata numai de Slovenia (-32,2%). Pe pozitia urmatoare se afla Bulgaria, care a raportat o diminuare de -19,7%, in vreme ce doar Polonia (+5,7%), Cehia (+4,6%) si Germania (+2,9%) au raportat o crestere a acestui indicator. De altfel, media la nivelul UE-27 evidentiaza, pentru intervalul analizat, o diminuare de 12,6%", se arata in raportul Eurostat. Raportat la luna anterioara, activitatea din domeniul constructiilor din tara noastra s-a majorat cu 2%.
Exista si alte semnale optimiste, intrucat Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat faptul ca investitiile straine directe (ISD) in tara noastra s-au majorat cu 38% in septembrie a.c. (comparativ cu aceeasi luna din 2008), desi in primele 9 luni s-a consemnat un flux financiar provenit de peste hotare de numai 3,5 miliarde euro (-53,1%). Vestea buna este ca, dupa ce in luna august la indicatorul ISD (care a insumat 57 milioane de euro) s-a remarcat o scadere de 13 ori fata de anul trecut, in septembrie s-a reluat trendul ascendent. Ramane, insa, de vazut daca aceasta majorare este strict conjuncturala sau daca tendintele vor fi consolidate in perioada urmatoare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter