Claus Kegel (52 de ani) | |
Heberger Constructii, din Capitala, este filiala autohtona a companiei Heberger Bau, din Schiffenstadt, Germania. Compania a intrat pe piata romaneasca in anul 2004, cand a incheiat un contract cu firma Portland-Trust (Cehia) pentru construirea ansamblului Bucharest Business Park. Ulterior, Heberger a continuat colaborarea cu societatea din Cehia, pentru a realiza proiectul logistic Bucharest West, langa autostrada Bucuresti-Pitesti. La nivel global, firma a inregistrat o cifra de afaceri de 400 milioane de euro, peste 50% din venituri fiind realizate in Republica Ceha, Romania, Polonia si Emiratele Arabe Unite. |
- Cum va evolua piata constructiilor in 2008?
- Statisticile arata faptul ca piata locala de constructii din ultimii ani a crescut, acest lucru reflectandu-se asupra salariilor si preturilor materialelor. Consider ca segmentul imobiliar va continua sa se dezvolte moderat in 2008, dupa aceasta perioada de cresteri importante. Se vor inregistra intarzieri majore (in ceea ce priveste termenele de finalizare) pentru cele mai multe dintre proiectele anuntate, acest lucru afectand evolutia ascendenta speculata de studiile din domeniu. Insa, acest lucru nu poate fi considerat un declin, ci, mai degraba, o evolutie normala a unei piete de acest gen. Segmentul constructiilor din Romania va mai urma inca aproximativ doi ani de majorare moderata, dupa care se va inregistra o incetinire a ritmului de dezvoltare, mai ales ca urmare a «saturarii» pietei.
- Care sunt obiectivele pentru anul in curs?
- Pentru 2008 avem in vedere atingerea unei cifre de afaceri de 65 milioane de euro, cu aproximativ 45% mai mult decat in 2007, cand aceasta a fost de 45 milioane de euro. Totodata, dorim sa ne dezvoltam divizia de finisaje interioare, deoarece consideram ca un pachet de servicii cat mai complex ofera posibilitatea unor preturi economice. Un departament propriu de design arhitectural si structural si unul de instalatii mecanice si electrice sunt deja create si suntem pe cale sa le extindem. Avem deja stabilit un portofoliu bogat de lucrari pentru acest an si pentru prima parte a anului 2009. Estimam, de asemenea, ca urmatorii doi ani vor fi marcati de o crestere moderata a afacerilor companiei, urmata de o perioada de consolidare financiara, in 2010.
- Mentionati problemele intampinate in desfasurarea activitatii.
- Din cauza numarului foarte mare de proiecte anuntate, in special de cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale cu sute de apartamente si centre comerciale uriase, majoritatea producatorilor de materiale pentru constructii speculeaza mentinerea ridicata a cererii. Acest lucru are ca rezultat direct sporirea continua a preturilor acestor produse. O consecinta indirecta este faptul ca, din acelasi motiv, cele mai multe proiecte vor fi intarziate si multe dintre acestea nici nu se vor finaliza pana la o «calmare» a preturilor materialelor. In momentul de fata, marea noastra problema este aceea ca nu putem sa oferim un pret fix pentru o lucrare derulata pe o perioada de timp indelungata, ceea ce inseamna ca developerii nu pot estima costurile de realizare a unei investitii, de cele mai multe ori alegand sa renunte sau sa amane planurile lor. O alta dificultate cu care ne confruntam este si lipsa acuta de forta de munca specializata, fenomen existent inca de cand am patruns pe aceasta piata.
- Care sunt principalele proiecte pe care le aveti in derulare?
- Cel mai mare obiectiv pe care il construim este imobilul de birouri Floreasca Business Park, din Bucuresti, in valoare de 60 milioane de euro. Cladirea va avea 10 etaje si va include peste 39.000 mp de spatii pentru birouri. De asemenea, vom continua lucrarile de executie a proiectului Residenz (din Chitila), obiectiv ce va detine aproximativ 500 de apartamente si necesita fonduri de 40 milioane de euro. Locuintele vor dispune de 658 de locuri de parcare, dintre care 320 - subterane. De asemenea, viitorii locatari ai complexului vor beneficia de o galerie comerciala, un magazin, o piata agro-alimentara, un teren de joaca, o gradinita si un lac artificial. Cartierul va fi construit pe un teren de 68.230 mp. Pana in 2009, avem deja incheiate contracte in valoare de 115 milioane de euro. Informatii suplimentare, la www.heberger.ro