Tronsonul Raul Doamnei - Eroilor al liniei de metrou M5, inaugurat in luna septembrie, va scurta timpii de deplasare pentru 150.000 de locuitori ai Capitalei care au domiciliul in proximitatea celor 10 statii nou create, oferind o alternativa rapida de deplasare si pentru cei aproape 20.000 de angajati ai companiilor care au sedii in cladirile de birouri situate in zonele Eroilor - Progresului - Politehnica.
In jurul fiecareia dintre statiile de metrou Raul Doamnei, Constantin Brancusi, Valea Ialomitei si Romancierilor, situate in capatul vestic al noii linii de metrou, locuiesc intre 18.000 si 22.000 de oameni care pot accesa metroul intr-un interval de 10 minute de mers pe jos, potrivit calculelor companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
La capatul opus, densitatea rezidentiala scade la 8.000 - 10.000 de locuitori in jurul statiilor Orizont, Academia Militara si Eroilor, dar in schimb aceste zone reprezinta poli de dezvoltare pe segmentul de birouri. In zona extinsa a acestor statii de metrou, incluzand aici si proiecte din zona Progresului (AFI Tech Park si Green Gate) si Politehnica (Campus 6, The Light) sunt localizate imobile cu o suprafata inchiriabila cumulata de 191.000 de metri patrati in cadrul carora, in conditii normale, lucreaza intre 18.000 si 20.000 de angajati.
In plus, dezvoltatorii au in constructie sau in planificare spatii suplimentare de circa 200.000 de metri patrati. Cele mai mari proiecte aflate in constructie in aceasta zona sunt One Cotroceni Park (75.000 mp ce vor fi livrati in doua faze in dreptul statiei de metrou Academia Militara) si Campus 6.2 si 6.3 (41.000 mp ce pot fi accesati atat prin statia de metrou Politehnica, cat si prin noua statie de metrou Orizont, aflata la o distanta de circa 1 kilometru).
Tronsonul Raul Doamnei - Eroilor are o lungime totala de 7,2 km si este prima parte a liniei de metrou M5 ce ar trebui sa lege cartierul Drumul Taberei de cartierul Pantelimon.
Vlad Saftoiu, Research Analyst, Cushman & Wakefield Echinox: „Piata imobiliara a fost si este intr-o continua dezvoltare ce nu a fost de cele mai multe ori consolidata prin investitii in infrastructura din partea statului. Inaugurarea primului tronson de metrou din Drumul Taberei reprezinta un pas urias inainte in sensul in care o zona dens populata, fara conexiune directa la cel mai rapid mijloc de transport in comun, va beneficia acum de o mobilitate mai ridicata, inclusiv in ceea ce priveste traseul catre locul de munca. Tinand cont de actualele cladiri de birouri din zona, cladiri de referinta pentru piata locala, precum complexul AFI Business Park, AFI Tech Park I, Campus 6.1 sau The Light One, precum si viitoarele dezvoltari majore One Cotroceni Park si urmatoarele faze ale proiectelor mentionate mai sus, putem estima ca pana la 40.000 de angajati se vor putea bucura de aceasta importanta lucrare de infrastructura.”