RO EN
Coșul este gol

Bucurestiul, in top 5 orase europene preferate pentru dezvoltari hoteliere

Piata hoteliera din Bucuresti continua sa fie atractiva pentru operatorii hotelieri internationali care doresc sa se extinda in Europa Centrala si de Est (ECE). Bucurestiul s-a plasat pe pozitia 5 din 20 de orase din CEE din punct de vedere al interesului principalilor operatori de a investi in perioada urmatoare in noi facilitati hoteliere.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hotel Operator Beat S1 2023, pe baza unui sondaj realizat in randul a peste 26 de directori executivi ai operatorilor hotelieri deja prezenti in ECE (Belarus, Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, Romania, Slovacia, Ucraina) sau interesati sa intre in regiune si care opereaza peste 450 de hoteluri cu peste 72.000 de camere. De asemenea, operatorii intervievati au in curs de pregatire 140 de hoteluri, cuprinzand in total peste 22.000 de camere.
Cele mai atractive cinci piete din regiune pentru operatori sunt, in ordine, Budapesta, Praga, Varsovia, Cracovia si Bucuresti.
Pe langa Bucuresti, operatorii si-au mai exprimat interesul pentru Cluj-Napoca si, totodata, pentru destinatiile de pe litoral si statiunile romanesti, fapt ce subliniaza atractivitatea Romaniei si in afara oraselor principale.
Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, CEE & SEE la Cushman & Wakefield: „Piata hoteliera din Bucuresti atrage o atentie semnificativa din partea operatorilor internationali care doresc sa-si consolideze pozitia sau sa-si creasca cota de piata. Revenirea robusta si atractivitatea crescanda a orasului reprezinta o oportunitate interesanta pentru diversificarea ofertei si pentru aducerea unor branduri de lux mai accesibile, acoperind astfel un gol care exista in prezent pe piata hoteliera din Bucuresti. In plus, prezenta scazuta a brandurilor hoteliere internationale pe litoralul romanesc ofera oportunitati pentru operatorii hotelieri datorita potentialului ridicat”.
Piata hoteliera din Bucuresti a crescut in primul semestru, venitul mediu al hotelurilor consemnand un avans de peste 43% fata de aceeasi perioada din 2022. In ciuda provocarilor, sectorul a atins nivelurile pre-pandemice, evolutie determinata de o crestere a tarifului mediu net cu aproape 11% fata de S1 2019 si cu 27% fata de S1 2022.
Rata de ocupare s-a majorat, de asemenea, cu aproximativ 13% in S1 2023 fata de S1 2022. Cresterea calitatii hotelurilor, prin renovarea unitatilor existente, dar si prin deschiderea unora noi, atat de operatori locali, cat si internationali, a alimentat acest succes.
Mai mult decat atat, operatorii sunt increzatori cu privire la performanta viitoare a hotelurilor din Bucuresti, in special pentru clasele „luxury” si „upper-upscale”, 71% dintre respondenti fiind optimisti, iar 82% foarte optimisti.
Autorii studiului mentionaza ca datele generale sugereaza ca industria ospitalitatii din ECE traverseaza o perioada de o redresare sanatoasa, in ciuda provocarilor macroeconomice si geopolitice. Cu toate acestea, exista si provocari, aproximativ 28% dintre proiectele hoteliere aflate in curs de desfasurare confruntandu-se cu intarzieri sau fiind puse in asteptare, in principal din cauza costurilor crescute de dezvoltare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter