RO EN
Coșul este gol

UNSAR: Numarul de locuinte neasigurate ramane in continuare destul de ridicat

74% dintre romani se declara interesati de asigurarile de locuinte si de bunuri, rezulta dintr-un sondaj de opinie realizat de UNSAR impreuna cu IRES. Cifra vine sa confirme rezultatele studiului din 2020, insa se poate observa un avans in randul celor care se declara foarte interesati de acest tip de asigurari, respectiv 24% (fata de 19% in 2020).
Interesul este reflectat intr-o mai mica masura prin evolutia numarului politelor de asigurare a locuintelor (obligatorii si facultative). Astfel, in primul semestru al anului in curs acesta a crescut cu 4% fata de aceeasi perioada din 2020, chiar daca numarul locuintelor neasigurate ramane in continuare ridicat. In acelasi interval de timp, asiguratorii din Romania au platit in baza acestor polite despagubiri de aproape 43,8 milioane lei, in crestere fata de primele 6 luni ale anului precedent, arata datele Autoritatii de Supraveghere Financiara.
„Protectia in fata riscurilor la care ne expunem ar trebui sa fie o prioritate pentru noi toti. Cu toate ca procentul celor care isi asigura locuinta este in continuare redus, este incurajator ca interesul romanilor continua sa ramana la un nivel ridicat. Constientizarea riscurilor este un factor-cheie in luarea deciziei de a-ti asigura locuinta”, a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.
„Ramanem preocupati ca din ce in ce mai multi romani sa fie informati cu privire la protectia financiara oferita de asigurari. In acelasi timp, asigurarile obligatorii si facultative pentru locuinte reprezinta o solutie de reducere a impactului financiar asupra statului si comunitatilor locale – in cazul producerii unor evenimente nedorite”, a precizat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.
Principalele surse de informare cu privire la asigurarile pentru locuinte raman televiziunea 58%, internetul 38%, companiile de asigurari 21%, prietenii 18%, familia 11%, posturile radio 10% si presa scrisa 8%.
In contextul in care doar 1 din 5 locuinte este protejata printr-o asigurare obligatorie PAD, 83% dintre romani spun ca ar fi de acord cu o eventuala introducere a deductibilitatii acesteia din impozitele si taxele locale. Totodata, majoritatea respondentilor considera ca ar putea fi conditionate de existenta politei PAD reducerea la plata anticipata a impozitelor (64%), incheierea sau modificarea unui contract de utilitati (63%) sau incheierea tranzactiilor imobiliare (52%).
Important de subliniat este faptul ca polita de asigurare obligatorie (PAD) asigura 3 riscuri catastrofale, cutremur, inundatii si alunecari de teren pana la limita de 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, in functie de tipul constructiei, indiferent daca valoarea constructiei este mai mare, in timp ce o asigurare facultativa acopera, in plus, riscuri cum ar fi incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul – la sume asigurate care corespund valorii reale a locuintei. Totodata, politelor facultative li se pot atasa si clauze speciale, precum asigurarea instalatiilor interioare ale cladirii, aparatelor electrice / electronice, bunurilor casabile, dar si raspunderea civila fata de terte persoane (spre exemplu, fata de vecini).
Sondajul “Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte” a fost realizat de IRES, la solicitarea UNSAR, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 857 de respondenti, proprietari, coproprietari sau persoane care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta in urmatorii doi ani, cu varste de peste 18 ani. Acesta a fost realizat in august 2021, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), si are o eroare maxima tolerata de +/-3%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter