Numarul firmelor aflate in dificultate financiara a crescut cu peste 30.000 in ultimii 2 ani, cele mai mari probleme fiind inregistrate in comert, distributie si constructii. 83.200 de afaceri se aflau, la inceputul acestei toamne in insolventa, in proceduri de radiere, dizolvare sau suspendare a activitatii, un semnal extrem de puternic privind efectele inflatiei si scaderii consumului pentru economia romaneasca, arata o analiza Sierra Quadrant.
Fata de primele 8 luni din anul trecut, numarul afacerilor cu probleme a crescut cu 9835. Raportat la 2020, statistica indica un plus de 23.233 de business-uri in dificultate financiara.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, prelucrat de expertii Sierra Quadrant, numarul firmelor dizolvate a crescut cu 19,22%, la 23.016, cel al afacerilor radiate cu 9,6% (46.304) iar cel al societatilor cu activitatea suspendata cu 20,4% (9598).
De asemenea, in acelasi interval, 4282 de firme si PFA-uri au intrat in insolventa, cu 11,2% mai multe decat in 2021.
,,In numai patru luni, numarul afacerilor aflate in dificultate financiara s-a dublat, iar perspectivele lui 2022 arata ca, in orizontul urmatoarelor 6 luni, am putea inregistra un adevarat record, de 130.000 de business-uri cu probleme”, arata analiza Sierra Quadrant.
Comertul a generat, in primele 8 luni din acest an, cele mai multe afaceri cu probleme – 23.402. Se remarca numarul foarte mare al firmelor radiate – 12.531, cu 8,24% mai multe decat in 2021, dar si al firmelor dizolvate – 7010 (+19,5%). In privinta procentelor, cel mai mult a crescut numarul afacerilor suspendate, cu 21,4% (2725).
Pe locul secund s-au clasat constructiile, cu 7910 firme aflate in dificultate. Numarul cazurilor de insolventa din acest sector a crescut, de exemplu, cu 30%, la 832.
Industria prelucratoare a raportat, pe de alta parte, 7016 afaceri in zona de risc, dintre care un numar de 554 de insolvente (+14,4%), 691 de suspendari de activitate (+22,5%), 3752 de radieri (+10,8%) si 2019 dizolvari de business (+19,4%)
Pe fondul cresterii costurilor logistice, si sectorul de transporturi si depozitare a inregistrat un numar tot mai mare de firme aflate in dificultate, 6580.
391 au intrat in insolventa (+24,5%), 737 si-au suspendat activitatea (+43,6%), 3629 au fost radiate (24,5%), iar alte 1823 au fost dizolvate (+43%).
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, dinamica business-ului este tot mai puternic influentata de evolutia inflatiei, de cresterea blocajului financiar si de scaderea vanzarilor.
,,Comertul, cel mai dinamic sector al economiei, este din pacate si cel mai vulnerabil, in contextul in care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate si depind exclusiv de ritmul incasarilor’’, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator Sierra Quadrant.
Potrivit estimarilor companiei, nu este exclus ca, pe fondul accentuarii problemelor economice, numarul firmelor care vor pune lacatul pe usa in perioada iernii (insolventa, radieri, dizolvate, suspendari de activitate) sa atinga maximul ultimilor 3 ani, de peste 130.000 de firme.
In 2021 am avut 117.716 firme in aceasta situatie, cu 24.010 mai multe decat in anul precedent.
Efectele inflatiei
Cresterile de preturi semnificative mai ales din zona de energie, carburanti si materii prime, au bulversat economia romaneasca.
Pe fondul inflatiei, cea mai ampla din ultimii 19 ani, multe firme s-au trezit in incapacitatea de a mai derula business-uri in conditii optime, mai ales prin intermediul creditului furnizor, care s-a redus semnificativ.
,,Fara posibilitatea de a jongla cu marfurile si serviciile, tot mai multe companii s-au blocat, mai ales ca accesul la creditare a devenit extrem de dificil. Inflatia, scumpirea creditarii, scaderea consumului, reducerea creditului furnizor au dus la blocaje ample pe lanturile economice, iar numarul victimelor va creste pe masura ce ne adancim in criza’’, a mai spus Neacsu.
,,Creditul furnizor s-a transformat, din pacate, intr-o adevarata capcana pentru multe IMM-uri. Confruntate cu scaderea vanzarilor, multe au intrat in blocaj, astfel ca neplata facturilor in termenii agreati a devenit o constanta in economie’’, arata analiza.
Potrivit expertilor, un semn major de ingrijorare, dincolo de dinamica negativa din comert, il reprezinta evolutia negativa a sectorului constructiilor, afectat semnificativ de cresterea preturilor la materialele de constructii si de restrangerea accesului la credite al romanilor.
Majorarea TVA de la 5 la 19% de la 1 ianuarie pentru locuintele noi, alaturi de cresterea taxelor locale pe proprietate vor pune gaz pe focul problemelor din acest sector, mai cu seama ca maim ult de jumatate dintre companii au afaceri vulnerabile.
Sierra Quadrant estimeaza ca din randul companiilor de constructii si dezvoltare imobiliara vom vedea multe dintre firmele care vor intra in incapacitate de plata in 2023.
Productia, la terapie intensiva
Dincolo de comert, constructii si transport si depozitare, ingrijoreaza foarte mult situatia din zona de productie. Cresterea preturilor utilitatilor si a materiilor prime a determinat probleme semnificative pe lanturile de productie.
Asa s-a ajuns ca preturile productiei industriale, preturile la poarta fabricii asa cum mai sunt cunoscute, sa creasca cu peste 60%, iar efectele s-au vazut si se vor vedea in continuare in scaderea comenzilor.
,,In conditiile in care mare parte din jucatorii din economie si-au propus sa isi reduca la minim stocurile, situatia firmelor de productie se agraveaza pe zi ce trece. Si asta mai cu seama ca, de la 1 septembrie, odata cu noua ordonanta privind energia, statul nu mai compenseaza decat in parte efectele scumpirii de 4-6 ori a energiei electrice’’, arata analiza Sierra Quadrant.
,,Scumpirea benzinei si a motorinei a pus, de asemenea, o presiune semnificativa pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitatile se vor accentua pe masura ce preturile carburantilor vor creste. Un trend similar, din pacate negativ, este de asteptat sa urmeze si sectorul agricol acolo unde cresterea costurilor operationale (energie, gaze, materii prime si distributie) a facut ca multe dintre ferme sa ajunga intr-o situatie dificila’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Ce e de facut?
Perspectivele economice ale Romaniei se agraveaza pe masura ce nu reusim sa stavilim inflatia si efectele ei.
Potrivit estimarilor din piata, nu este exclus ca, urmand acest trend, trimestrul IV sa fie unul de scadere economica, iar primul trimestru din 2023 sa confirme intrarea Romaniei in recesiune tehnica.
In aceste conditii, restructurarea afacerilor ramane in prim-plan. Estimarea corecta a dinamicii relatiilor comerciale, a evolutiei costurilor de productie si distributie si asigurarea unei ,,plase de salvare’’ financiare sunt masuri care vor face diferenta in supravietuirea business-ului intr-un an extrem de dificil cum se anunta a fi 2023.
Potrivit specialistilor, accentuarea neincrederii in economie se vede tot mai puternic in cresterea blocajului financiar, in dinamica platilor.
,,Singura solutie pentru multe companii va fi sa isi restructureze afacerile. Ii sfatuim sa nu o faca dupa ureche si sa aleaga expertiza firmelor specializate pentru ca, dincolo de insolventa si faliment, doua situatii arhicunoscute in economie, exista o multime de alte solutii pentru salvarea unor firme cu potential, precum concordatul preventiv’’, a declarat Ovidiu Neacsu.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, concordatul preventiv este avantajos pentru ca permite acoperirea in timp cat mai scurt si in proportie cat mai mare a datoriilor acumulate, cu scopul evitarii procedurilor de faliment.
In plus, debitorul poate cere judecatorului sindic suspendarea provizorie a executarilor silite urmand ca acestea sa se suspende de drept din momentul comunicarii hotararii de constatare a concordatului catre creditorii semnatari, suspendarea curgerii dobanzilor, penalitatilor si a cheltuielilor aferente creditorilor concordatari.
Cele mai multe companii care au apelat la concordatul preventiv au fost din sectoare precum servicii, imobiliare, industrie, HORECA si transporturi, in general din sectoarele afectate de restrictiile impuse pe fondul pandemiei.
O iarna plina de provocari
Reticenta companiilor in a deschide noi linii de business s-a accentuat in acest trimestru si risca sa se extinda in urmatoarele 6 luni, pe fondul provocarilor generate de sezonul rece.
Iarna lui 2022 se anunta a fi cea mai dificila perioada economica prin care va trece economia romaneasca de la precedenta criza economica.
Inflatia, cresterea costurilor de creditare, accentuarea blocajului financiar si scaderea semnificativa a consumului vor pune o presiune fara precedent pe performanta firmelor romanesti.
,,Urmeaza o perioada dificila din care nu vor iesi cu bine decat cei care iau masuri de restructurare, care isi reorienteaza business-ul si isi optimizeaza fluxurile financiare. Pentru multe dintre IMM-urile romanesti, deciziile pe care le vom lua in aceasta toamna vor face diferenta intre supravietuire si faliment’’, afirma expertii.
Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza datelor oficiale de la Registrul Comertului.
In cei 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.