RO EN
Coșul este gol

Mai mult de o treime din directori estimeaza scaderea afacerilor din anul urmator

Directorii executivi din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv din Romania, sunt mai ingrijorati decat omologii lor de la nivel global de riscurile cu care se confrunta companiile in prezent, precum competitia, modelul operational, securitatea cibernetica sau contextul geopolitic, dar, in acelasi timp, actioneaza si cheltuiesc mai putin pentru a le reduce, reiese din raportul Global Risk Survey 2022 realizat de PwC. Preocuparea fata impactul riscurilor se poate observa din unul dintre principalele rezultate ale sondajului: 36% dintre respondentii din regiune cred ca veniturile lor vor scadea in urmatorul an din cauza riscurilor, in comparatie cu doar 15% la nivel global.
„Pandemia a perturbat piata muncii si lanturile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbeaza constrangerile legate de aprovizionare, sporeste riscurile cibernetice, introduce sanctiuni care evolueaza rapid si pune siguranta in prim-planul tuturor deciziilor. In acest context, instabilitatea cauzata de razboiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, si in special din Romania si Polonia, sunt mai ingrijorati decat colegii lor de la nivel global, iar organizatiile trebuie sa-si adapteze strategiile de management al riscului pentru a-si atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor”, a declarat Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC Romania.
 
Investitii mai mici in tehnologie in ECE decat la nivel global
Liderii de afaceri la nivel global intentioneaza sa creasca cheltuielile pentru tehnologia de gestionare a riscurilor intr-o masura mai mare decat cei din Europa Centrala si de Est, posibile explicatii pentru aceasta situatie fiind pe deoparte lipsa imputernicirii pentru a actiona, din cauza structurilor corporative in care lucreaza, dar si lipsa unei imagini complete a riscurilor la care sunt expuse companiile.
Spre comparatie, 18% dintre directorii executivi din ECE intentioneaza sa majoreze investitiile in automatizarea proceselor de detectare a riscurilor, fata de 31% la nivel global. In acelasi timp, 21% vor sa aloce mai multi bani pentru tehnologii de detectie si monitorizare a riscurilor, fata de 29% la nivel global.
Totusi, acelasi numar de lideri din ECE si de la nivel global (57%) vor sa creasca numarul de angajati in cadrul functiei de risc, iar mai multi dintre ei (74% fata de 57%) se asteapta la cheltuielile mai mari pentru servicii externalizate sau co-sourcing.
De remarcat este faptul ca directorii din ECE sunt mai putin ingrijorati decat omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor intr-un mediu politic imprevizibil, impredictibilitatea fiind o caracteristica a regiunii in ultimii 30 de ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter