De la inceputul pandemiei, insolventele si procesele de restructurare s-au situat la un nivel redus in statele din Europa Centrala si de Est (ECE), exceptii fiind Romania, care a inregistrat o crestere a numarului de insolvente, si Cehia, care a raportat un avans al activitatii de restructurare, potrivit raportului PwC ”Global Restructuring Trends”.
”Pana in prezent, atat ratele de insolventa, cat si presiunile de restructurare au fost, in general, tinute sub control de interventia guvernului prin masuri precum amanarea la plata taxelor, garantii pentru imprumuturi sau somaj tehnic. Insa aceste masuri sunt aplicate pe o perioada determinata si, odata ce vor inceta, este de asteptat ca numarul insolventelor sa creasca. Iata de ce, pentru a avea sanse mai mari de a supravietui, companiile trebuie sa ia in considerare strategii de reconfigurare a planurilor si operatiunilor inainte ca guvernele sa-si retraga sprijinul. Unele companii au initiat deja planuri de restructurare inca din acest ultim trimestru al anului 2020 si este de asteptat ca aceasta activitate sa se intensifice in primul trimestru din 2021”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Liderul Serviciilor de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.
Potrivit raportului PwC, rata insolventelor este asteptata sa creasca la nivel global, pe finalul acestui an si anul viitor, in special in randul companiilor din industrii grav afectate de criza sanitara, precum turismul, transporturile sau retailul cu produse nealimentare. Industriile care raman sub presiune in regiunea ECE sunt auto, retail cu produse nealimentare, turism si ospitalitate.
In cazul Romaniei, numarul insolventelor a fost in crestere in 2020, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului. Astfel, numarul entitatilor intrate insolventa a urcat de la 1.392, in luna aprilie a acestui an, la 4.606, in octombrie. Totusi numarul se mentine sub valoarea inregistrata in aceeasi luna a anului trecut.
Activitatea de restructurare poate juca un rol cheie in sprijinirea afacerilor si reducerea numarului de insolvente potentiale si mentinerea ratelor somajului la un nivel scazut. In prezent peste 40 de milioane de angajati din 37 de economii la nivel global se afla in somaj tehnic, iar previziunile nu sunt prea optimiste.
De la inceputul pandemiei, companiile s-au concentrat in principal pe pastrarea lichiditatii prin folosirea masurilor guvernamentale de sprijin, precum si pe reducerea costurilor si stabilizarea lanturilor de aprovizionare. De acum, ar trebui sa se concentreze si pe gestionarea datoriilor acumulate in perioada de blocaj al activitatii, restructurari financiare, consolidari si dezinvestirea activelor non-core.
Aflat la a treia editie, raportul ”Global Restructuring trends” analizeaza modul in care guvernele si companiile au reactionat la impactul economic al pandemiei COVID-19 si prezinta provocarile care urmeaza in 37 de economii din intreaga lume.