RO EN
Coșul este gol

PWC: Directorii generali se asteapta la o incetinire a economiei nationale in 2023

Aproape doua treimi (62%) dintre directorii generali din Romania se asteapta ca, in acest an, cresterea economica locala sa incetineasca. Raspunsul reflecta cea mai pesimista estimare din ultimii 12 ani, fiind o perceptie inversata fata de 2021 si 2022, pana la izbucnirea razboiului in Ucraina. Chiar daca asteptarile fata de situatia macroeconomica s-au inrautatit, liderii din tara noastra sunt mai optimisti atunci cand se refera la evolutia afacerilor pe care le conduc. Sinteza opiniilor respondentilor din acest an se va regasi in raportul PwC Romania CEO Survey, care va fi lansat public in cadrul unei conferinte pe 29 martie.
”Intrebarile care stau la baza raportului nostru pornesc de la cinci megatendinte care domina lumea si cu care ne confruntam: schimbarile climatice, perturbarile tehnologice, modificarile demografice, o lume tot mai fragmentata si instabilitatea sociala. Desi niciuna dintre aceste tendinte nu este noua, amploarea, impactul si interdependenta lor sunt in crestere, cu unele diferente in functie de sectoarele economice si zonele geografice. Ne-am propus sa aflam cum cred liderii ca vor reusi sa gaseasca solutii pentru a rezolva tensiunile de astazi, dar si pentru a se adapta viitorului. Vedem ca volatilitatea este in crestere, conditiile macroeconomice se deterioreaza, generand costuri mai mari, identificarea si retinerea talentelor sunt tot mai dificile. Totusi presiunile unui mediu foarte incert nu ii descurajeaza pe executivii din Romania care continua sa mizeze pe o evolutie mai buna a organizatiilor pe care le conduc decat a economiei in general. De aceea am vrut sa aflam de la executivii din Romania ce masuri iau pentru a face fata provocarilor si riscurilor care ameninta economia globala si locala si cum isi pastreaza optimismul pentru viitorul companiei pe care o conduc si pentru evolutia economiei locale in urmatorii ani”, spune Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Ne-au raspuns acestor intrebari, in cadrul seriei de interviuri care se va regasi integral in raportul CEO Survey, ce va fi publicat pe 29 martie: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Catalin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bitu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON Romania, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale si Calin Costinas, Deputy CEO Profi Rom Food. Cateva declaratii din interviurile acordate de executivii care vor participa la evenimentul de lansare a raportului:
Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: ”Este clar ca parcurgem o perioada grea pentru business – in care unul dintre ingrediente este costul crescut al finantarii. Insa avem o pozitie strategica mult mai buna decat in crizele precedente. Suntem o banca solida si foarte bine capitalizata, cu un portfolio diversificat si o favorabilitate crescuta – suntem the bank of choice cand este vorba de primul cont bancar sau prima finantare. Desigur, ne ajuta si ne incurajeaza si rata creditelor neperformante mica si gradul de acoperire cu provizioane peste media europeana. Toate acestea sunt semne ca suntem pregatiti sa finantam tara, economia si oamenii, chiar daca se anunta vremuri la fel de complicate si volatile.”
Andreea Pipernea, CEO NN: ”Avem o abordare rezilienta si dinamica in toate ariile de activitate. Strategia de investitii prudenta si sustenabila pe termen lung si cadrul solid de administrare a riscurilor, bazat pe o evaluare holistica in selectia investitiilor si un apetit de risc adaptat contextului, ne ajuta sa protejam banii clientilor pe termen lung. Rezilienta si adaptabilitatea mediului de business in contextul ultimilor ani este imbucuratoare si, mai departe, cred ca avem suficiente motive sa privim spre viitor cu o doza de optimism. La nivel macro, perspectivele de crestere economica, chiar daca deocamdata inca destul de modeste, potentialul de recul al inflatiei si accesibilitatea investitiilor din fonduri UE sunt doar cateva dintre ele.”
Catalin Radu, CEO BMS: Ultimii 30 de ani ne-au aratat ca Romania a pornit pe un drum provocator, cel catre o democratie si economie de piata functionale. Au fost obstacole si momente grele, cauzate de deficiente locale sau conjuncturi externe. Am observat, insa, o constanta – imbunatatirea continua si evolutia. Au fost perioade de accelerare sau de stationare, insa economia si societatea romaneasca au pastrat directia. Vad in politica multi oameni tineri si o constientizare din ce in ce mai puternica a responsabilizarii factorului politic in economia tarii. De asemenea, cred ca tot mai multi politicieni au inteles cat de importanta este integritatea si cat de neiertatoare poate fi politica si cat de ferma poate fi justitia cand apar deviatii de la normele statului de drept. Toti acesti factori imi determina optimismul fata de traiectoria si evolutia Romaniei, indiferent de provocari.”
PwC CEO Survey exploreaza, de peste un deceniu, perceptiile directorilor generali din Romania privind evolutia economiei, perspectivele, provocarile si oportunitatile de dezvoltare ale organizatiilor pe care le conduc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter