RO EN
Coșul este gol

MAZARS: 74% din liderii C-suite din Romania se axeaza pe fiecare factor ESG

Mazars, firma internationala de audit si consultanta in afaceri, lanseaza un nou studiu, „ESG: where are you on the journey?”, care analizeaza cresterea vizibilitatii aspectelor de mediu, sociale si guvernanta (ESG) pe agenda de business a companiilor. Acesta stabileste directii de urmat pentru companiile de toate dimensiunile, din diferite sectoare si zone geografice, pe masura ce acestea se pregatesc sa porneasca sau sa accelereze ritmul calatoriei lor spre sustenabilitate.
„Din experienta noastra, pentru a implementa principiile ESG in mod corespunzator este nevoie de educatie, cunostinte si o schimbare de mentalitate; una care sa pozitioneze factorii ESG in centrul companiei. Echipa executiva trebuie sa inteleaga ca sustenabilitatea nu este o destinatie, ci o calatorie, o cale catre realinierea scopului, strategiei si modelului de afaceri al companiei in armonie cu natura, oamenii si comunitatile. Pe masura ce lumea se schimba, noi toti trebuie sa tinem pasul. Strategia de sustenabilitate trebuie sa devina o strategie de afaceri.”, a mentionat Chris Fuggle, Global Head of Sustainability Services, Mazars.
Oferind liderilor de afaceri informatiile si punctele de gandire critica necesare pentru a aprofunda intelegerea problemelor legate de ESG si a oportunitatilor de afaceri asociate, raportul prezinta:
- O privire de ansamblu asupra reglementarilor privind raportarea ESG corporativa: de ce are loc schimbarea si impactul pe care aceasta schimbare il va avea.
- Provocarile cu care se confrunta echipele de conducere ale companiilor in transformarea promisiunilor in actiuni si angajamente pe care si le asuma.
- Principii directoare privind modul in care echipa executiva isi poate consolida angajamentul fata de principiile ESG si le poate vedea ca pe o oportunitate de afaceri.
- Perspective geografice care ofera indicii valoroase despre modul in care companiile abordeaza provocarile ESG globale si locale.
- Opinii de la expertii globali Mazars cu privire la trei sectoare care au avansat in calatoria ESG.
- Indrumari despre cum sa faceti analiza cost-beneficiu pentru conformitatea ESG si de unde sa incepeti.
- Sfaturi importante pentru avansarea in calatoria ESG.
 
Avand in vedere noile reglementari, greenwashing-ul nu mai este o optiune
Intrucat autoritatile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului doresc sa introduca noi reguli stricte privind raportarea ESG si noi parametri internationali standardizati pentru masurarea ESG, companiile nu isi pot permite sa se limiteze la nivelul declaratiilor verbale atunci cand vine vorba de aspecte legate de sustenabilitate. Acestea sunt acum nevoite sa furnizeze dovezi concrete ca au o strategie coerenta de sustenabilitate si o implementeaza in mod activ, iar indicatorii de raportare utilizati pot demonstra in mod clar si obiectiv progresul.
Chiar si inainte de aplicarea noilor norme, investitorii care cauta sa evalueze expunerea la risc si marile companii internationale care doresc sa introduca obiective cheie de sustenabilitate in lanturile lor de aprovizionare au crescut substantial presiunea asupra companiilor pentru a deveni mai sustenabile. Acest lucru afecteaza firmele din toate sectoarele si de toate dimensiunile, inclusiv intreprinderile private si intreprinderile mici si mijlocii.
 
ESG - prioritate principala pe agenda liderilor de afaceri
Din cel mai recent barometru C-suite al Mazars reiese faptul ca trei sferturi dintre companii planuiesc sa sporeasca investitiile in initiative de sustenabilitate. Cele mai mari bariere in calea investitiilor in ESG sunt finantarea (52%), complexitatea (51%) si riscul de rentabilitate scazuta (49%).
In ceea ce priveste raportarea, 63% dintre respondentii barometrului au elaborat deja un raport de sustenabilitate. Calitatea datelor a fost vazuta ca fiind cea mai dificila problema (39%), urmata de prioritizarea lor (29%) si monitorizarea rezultatelor (28%).
„Daca ne uitam la cele trei bariere principale identificate privind investitiile in ESG (finantare, complexitate si rentabilitate scazuta), punctul lor de intersectie ar putea fi nevoia companiilor de a avea o intelegere mai clara si mai profunda a impactului generat de integrarea factorilor ESG in strategia si operatiunile lor. Deoarece, atunci cand decidentilor li se prezinta intregul tablou, atat al riscurilor, cat si al noilor oportunitati aflate la orizont, de obicei le este greu sa ignore rentabilitatea investitiilor aferente.
In ceea ce priveste raportarea, feedbackul respondentilor este foarte asemanator cu experienta noastra. Prioritizarea datelor care trebuie incluse in raport poate fi confuza, insa devine destul de intuitiva de indata ce subiectele materiale ESG sunt identificate iar o structura clara a raportului este definita.
Practic, prioritizarea subiectelor ESG materiale va permite companiilor sa creeze o solutie cu rezultate masurabile.
Iar in acest punct intervine si preocuparea privind calitatea datelor, deoarece utilizatorii raportului vor trebui sa aiba incredere in acuratetea, completitudinea si relevanta rezultatelor non-financiare prezentate. Fara aceasta incredere, partile interesate nu vor putea folosi raportul de sustenabilitate asa cum a intentionat compania care l-a publicat.”, a mentionat Laura Negrisoiu, Sustainability Director, Mazars Romania.
 
Lectii desprinse din provocarile globale comune
Multe dintre problemele cu care se confrunta companiile in indeplinirea cerintelor ESG sunt probleme comune, indiferent de pozitia lor geografica. Ce pot face companiile pentru a se asigura ca au o licenta sociala de operare, ce indicatori sa foloseasca pentru a masura progresul si cum sa navigheze prin diferitele standarde si reglementari sunt intrebari cu care se confrunta majoritatea companiilor din intreaga lume. Discutand aspecte ale activitatii lor din tarile respective, partenerii Mazars explica cum ar trebui abordate provocarile globale si locale deopotriva.
 
Analiza cost-beneficiu
Adoptarea regulilor ESG vine cu riscuri majore de neconformitate, dar si cu beneficii pe masura, cum ar fi cresterea eficientei operationale si scaderea costurilor. Studiul subliniaza de ce o analiza cost-beneficiu in privinta ESG poate ajuta companiile sa realizeze acea schimbare de mentalitate necesara pentru a nu mai trata ESG ca pe o povara costisitoare din punct de vedere al conformitatii, ci ca pe o investitie in viitor.
 
Cine are avans si de ce?
Diferitele sectoare ale economiei se confrunta cu o serie de provocari comune in implementarea regulilor ESG. Cu toate acestea, multe companii au in continuare provocari specifice si se afla in diverse etape in calatoria lor de sustenabilitate. Studiul identifica trei sectoare care au fost impinse in fata, tocmai pentru ca sunt printre cele mai expuse presiunilor din societate legate de ESG. In acest proces, ele au invatat cateva lectii care pot fi aplicate si altor sectoare.
 
Pentru liderii C-suite din Romania, ESG este o investitie de viitor
Semnalele sunt evidente, interesul pentru sustenabilitatea pe piata din Romania este in crestere. Potrivit barometrului C-suite Mazars 2021, 74% dintre directorii executivi din Romania se concentreaza in prezent pe fiecare factor al matricei ESG si mai mult de jumatate dintre lideri (52%) au mentionat ca asteptarile angajatilor sunt principalul motor al investitiilor in ESG.
 
Cine sunt liderii din domeniu?
„Din experienta noastra, lideri in domeniul sustenabilitatii sunt companiile care au inteles cu adevarat ca, integrand sustenabilitatea in strategia si operatiunile lor, nu fac altceva decat sa isi protejeze afacerea pentru viitor.
De obicei, aceste companii fac parte din industrii sau institutii financiare puternic impactate, care au actionat rapid asupra riscurilor lor de sustenabilitate, dar au evaluat si oportunitatile oferite de actuala perioada de tranzitie catre o economie mai sustenabila: au intrat pe noi piete, si-au consolidat lantul de aprovizionare sau au lansat mai multe produse sustenabile. Factorul lor intrinsec de succes este sa aiba cel putin un promotor al sustenabilitatii printre decidentii organizatiei care crede sincer in nevoia de schimbare si conduce procesul cu claritate si pragmatism.”, a mentionat Razvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter