RO EN
Coșul este gol

FNGCIMM: Peste 12 miliarde lei, prin IMM Invest, din care 51% pentru investitii

Firmele au accesat credite in valoare de 12,047 miliarde lei prin programul IMM Invest, 51% din valoarea imprumuturilor acordate fiind pentru investitii, respectiv 6,144 miliarde de lei, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), intr-un interviu acordat Agerpres. Dintre cele 21 de banci inscrise in program, 12 au solicitat deja majorarea plafonului.
"FNGCIMM a analizat pana in acest moment circa 125.000 de solicitari inregistrare pe platforma IMM Invest, aferente cererilor depuse de 67.322 IMM-uri. Precizez ca un IMM poate sa revina in aplicatie cu o noua cerere de inscriere pentru un nou credit daca o prima solicitare este respinsa de banca selectata initial si se doreste alegerea unui alt finantator sau daca documentatia depusa pentru acordarea garantiei nu este completa. Partenerii bancari au aprobat, pana in acest moment, solicitarile a 15.129 de credite in valoare de 12,047 miliarde lei. In procesul de analiza a celor 21 de banci se gasesc 29.976 de IMM-uri eligibile. Totodata, plafonul de garantare a fost suplimentat de la 15 miliarde lei, la 20 de miliarde lei. Dintre cele 21 de banci inscrise in program, deja 12 finantatori au solicitat majorarea plafonului, in valoare de 8 miliarde lei, fata de 5 miliarde lei cu cat a fost suplimentat plafonul de garantare", a declarat Dumitru Nancu.
Potrivit sefului FNGCIMM, soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut, in ultimii 12 ani, cu 40 miliarde lei, de la 77 miliarde lei in 2007, la 117 miliarde lei in 2019, media de crestere lunara fiind de 300 de milioane de lei. Prin facilitatile aduse de IMM Invest s-au acordat 12,047 miliarde lei in aproximativ patru luni, ceea ce inseamna o crestere de peste 40 de ori.
Dumitru Nancu a mai spus ca programul guvernamental IMM Leasig de echipamente si utilaje, cu avans zero de finantare, a devenit operational joi, 27 august 2020. Valoarea maxima a finantarii este de 5 milioane de lei pe beneficiar si isi propune stimularea accesarii finantarilor de tip leasing, in vederea achizitionarii de active noi sau second-hand.
De asemenea, seful FNGCIMM a vorbit despre programul Noua Casa, care a devenit operational din 24 august 2020. Toti cei 14 finantatori care au participat in cadrul Programului Prima Casa si-au manifestat interesul de a adera la noul program. In plus, un nou finantator a cerut plafon de garantare, respectiv Alpha Bank Romania.
Seful FNGCIMM sustine ca programul Noua Casa ofera oportunitatea de a creste standardele de locuire pentru viitorii clienti, in conditii deosebit de avantajoase de creditare si garantare.
Dumitru Nancu a mai precizat ca, in acest moment, plafonul de garantare disponibil pe Noua Casa este de 1,6 miliarde lei din cei 2,1 miliarde lei alocati pentru anul 2020, restul de 500 milioane de lei fiind consumati pana la 6 martie 2020 pe programul Prima Casa.
Interviu integral poate fi lecturat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter