Forumul anual al Presedintilor Consiliului Investitorilor Straini (FIC) a avut loc in data de 16 ianuarie la Palatul Victoria cu participarea Prim-ministrului Romaniei, domnul Marcel Ciolacu, in calitate de invitat de onoare. Evenimentul a reunit 60 de presedinti si directori generali ai companiilor membre FIC din diferite domenii de activitate, precum energie, constructii, auto, financiar si bancar, telecomunicatii, servicii, farma, comert si productie de bunuri, cu obiectivul comun de a contribui alaturi de Guvern la identificarea directiilor strategice pentru dezvoltarea sustenabila a Romaniei.
Companiile membre FIC sunt inregistrate si platesc taxe in Romania de mai mult de 25 ani, sustin aproximativ 190.000 de locuri de munca in Romania si au o cifra de afaceri cumulata care reprezinta 25% din PIB-ul Romaniei. De asemenea, investitiile realizate de acestea au avut, in medie, ca punct de start finalul anilor ’90, fapt ce releva angajamentul acestora de a investi pe termen lung in Romania. In anul 2022, contributia tuturor companiilor membre FIC la bugetul[MD1] general consolidat a fost estimata la 84 miliarde lei, ceea ce reprezinta 20% din veniturile curente incasate de stat in acel an.
FIC vine in sprijinul autoritatilor si partenerilor internationali cu studii si analize relevante cum ar fi proiectul Va Urma (fundatia obiectivelor strategice pentru ca Romania sa intre in top 10 economii din UE), Cartea Alba (radiografia economiei Romaniei insotita de o serie de recomandari de imbunatatire a domeniilor cheie), studiul privind amprenta fiscala a companiilor (tabloul de bord al taxelor si impozitelor platite de membrii FIC la bugetul statului) si studiul privind investitiile straine directe (ISD) in Romania. Toate aceste documente reflecta linii directoare pe care top managementul celor mai mari investitori in Romania le propun pentru a intari rezilienta economiei si implicit a bugetului de stat, pentru a asigura competitivitatea Romaniei in ceea ce priveste atragerea de investitii private, pentru a fundamenta o dezvoltare durabila pe termen mediu-lung si pentru a asigura echilibrul intre reforma fiscala si povara fiscala.
"Romania se plaseaza foarte bine la multe categorii pe care investitorii le analizeaza, insa exista si unele puncte de preocupare. Tara noastra continua sa se situeze pe ultimul loc printre tarile din regiunea noastra (ECE) in ceea ce priveste ISD pe cap de locuitor. Avem decalaje semnificative in ceea ce priveste nivelul investitiilor, productivitatea, competitivitatea si ocuparea fortei de munca. Romania ar trebui sa se concentreze pe atragerea de investitii care sa conduca la cresterea valorii adaugate in intreaga economie, generand astfel un efect de propagare in economie. Competitivitatea Romaniei este, de asemenea, afectata de schimbarile legislative imprevizibile, impreuna cu birocratia excesiva si ineficientele persistente in administratia publica care are nevoie de digitalizare intr-un ritm sustinut. Apreciem deschiderea la dialog si suntem convinsi ca acest forum poate facilita discutii extrem de utile atat pentru Guvern, cat si pentru mediul de afaceri, cu beneficii pentru economie si societate.” a declarat Presedintele FIC, Daniel Anghel.
In cadrul evenimentului, Guvernul impreuna cu conducerea companiilor au discutat teme precum reforma fiscala pentru 2025 – consultare si predictibilitate, angajamentul de a nu introduce taxe aditionale in 2024, reducerea evaziunii fiscale si a cheltuielilor publice, reformele PNRR si accelerarea absorbtiei fondurilor europene, independenta energetica, strategia pentru atragerea de ISD cu valoare adaugata mare, capitalul uman si sanatatea si nu in ultimul rand, consultarea asupra obiectivelor strategice. Grupurile de lucru tehnice ale FIC vor continua sa analizeze domeniile discutate, sa transmita propuneri si recomandari conforme cu bunele practici europene si sa lucreze alaturi de ministerele de resort.
Increderea investitorilor se bazeaza pe dialogul cu autoritatile, consultarea in avans cu privire la modificarile legislative, stabilitatea si predictibilitatea politicilor publice. In acelasi timp, crearea unor strategii clare privind domeniile prioritare pentru investitii si dialogul proactiv cu potentialii investitori ar sprijini ISD in Romania. FIC este alaturi de Guvern pentru a identifica impreuna, in cadrul intalnirilor regulate, masurile sustenabile pentru dezvoltarea economiei si implicit, imbunatatirea competitivitatii Romaniei in regiune.
Marcel Ciolacu: Tot ceea ce produce in Romania, angajeaza oameni in tara si plateste taxe aici este companie romaneasca
Stabilitatea economica si fiscala, transformarea digitala a statului roman in paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru sustinerea sectoarelor care aduc plus-valoare economica au fost principalele teme de discutie abordate de prim-ministrul Marcel Ciolacu in dialogul cu reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini.
Premierul a participat la forumul anual al presedintilor Consiliului Investitorilor Straini (Foreign Investors Council - FIC), organizat astazi, la Palatul Victoria.
”Tot ceea ce produce in Romania, angajeaza oameni in Romania, plateste taxe in Romania este companie romaneasca. Interesul nostru comun este ca firmele din Romania sa prospere, iar aceasta prosperitate sa ajunga la cat mai multi romani. Calea corecta pentru a construi impreuna este o baza solida de dialog”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
In dialogul cu cei 60 de presedinti ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat ca in cursul acestui an nu sunt avute in vedere modificari ale legislatiei fiscale. ”Nu avem in vedere introducerea de noi taxe sau impozite si nici eliminarea unor alte exceptii. Urmarim insa cu mare atentie continuarea reducerii deficitului bugetar, mentinerea unui rating de tara stabil si cresterea incasarilor la buget, prin digitalizarea ANAF si punerea in aplicare a masurilor de combatere a evaziunii fiscale”, a mentionat seful Executivului.
De asemenea, premierul a aratat ca valorificarea fondurilor europene si a finantarilor din Planul National de Redresare si Rezilienta sunt principalele resurse pentru sustinerea proiectelor de investitii in infrastructura, digitalizare, energie, cu accent asupra incurajarii producerii de energie din surse regenerabile, dar si a celorlalte sectoare de activitate. Domeniul agricol si sectorul constructiilor sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind sustinute prin programe guvernamentale tintite sa incurajeze productia si prelucrarea. ”Am incheiat exercitiul financiar 2014-2020 cu o rata de absorbtie de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus in finantarea multor proiecte asteptate de oameni. Avem in continuare determinarea si vom pastra acest ritm. Am setat deja un etalon de investitii publice de minim 7% din PIB, care trebuie sa reprezinte o medie si pentru urmatorii ani”, a spus premierul Ciolacu.
O alta tema discutata la intalnirea cu investitorii straini a fost asigurarea fortei de munca. In acest context, premierul a aratat ca Guvernul sustine extinderea invatamantului dual, atat printr-o finantare adecvata, cat si prin adaptarea legislatiei. Concret, Romania are o finantare totala de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene si buget, bani disponibili pentru urmatorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializarilor eligibile si a modificat Legea invatamantului preuniversitar astfel incat un elev de liceu dual sa aiba sansa sa-si continue pregatirea in invatamantul superior in sistem dual, pe ruta completa: liceu, facultate, masterat, doctorat.
Reprezentantii FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul si cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relatii bazate pe incredere. ”Increderea investitorilor se bazeaza pe dialog, stabilitate si predictibilitate cu privire la tot ce inseamna adaptarea legislatiei. Prin consultari directe si deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a tarii”, a afirmat Daniel Anghel, presedintele Consiliului Investitorilor Straini.
De asemenea, Ramona Jurubita, vicepresedintele FIC a mentionat ca ”nivelul investitiile publice este un semn incurajator pentru companiile prezente in Romania”.
La forumul anual al presedintilor Consiliului Investitorilor Straini alaturi de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacsu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, seful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.