
La „teapa” de cel putin 10 milioane de euro au fost supusi 103 creditori
In dosarul insolventei Euroconstruct Grup (ce se poate transforma, in curand, in faliment) figureaza nu mai putin de 103 creditori (intervenienti in nume propriu, contestatori etc.), care – avand in vedere situatia dificila, explicata anterior – au fost convocati de administratorul judiciar la finele lunii ianuarie a.c. pentru a discuta problematica aferenta planului de reorganizare. Mai precis, STI a convocat comitetul acestora, alcatuit din reprezentanti ai Bancii Carpatica SA (sucursala Iasi) – ce detine creante de minimum 15 milioane de lei, DRGFP Iasi, Marfin Leasing IFN – Bucuresti, Enviro Construct – Iasi si DB Schenker Rail Romania (prin cabinetul de avocatura Oana Halmaghi – Timisoara). Potrivit documentului elaborat de STI, administratorul Costica Pricop s-a angajat ca, in primul an de reorganizare, sa achite catre creditorii firmei circa un milion de lei, iar in ultimul trimestru din 2015 sa plateasca aproape 250.000 de lei din aceasta suma. Insa, administratorul judiciar nu detine niciun document din care sa reiasa plata sumelor respective, acesta fiind si motivul pentru propunerea de intrare in faliment.
Momentan, pana la declararea falimentului, care va presupune lichidarea intregului patrimoniu al Euroconstruct Grup, creditorii firmei au avizat favorabil un alt punct din planul de reorganizare, ce prevede vanzarea partiala a unor active, printre care se afla o proprietate imobiliara amplasata in comuna Miroslovesti (judetul Iasi) si trei bunuri mobile nefunctionale (utilaje si un mijloc de transport), ce vor fi licitate la preturi de pornire de 85%, 80% si 75% din cotatia initiala de evaluare. Insa, toate acestea nu vor putea acoperi creantele estimate inca din 2014 la 10 milioane de euro, datorate de companie, in acel moment, catre 90 de creditori (la care s-au adaugat, evident, altii).
Afacerea lui Costica Pricop s-a bazat, in principal, pe contractele finantate din surse de interes public, societatea aflata in dificultate de plata fiind cunoscuta pentru lucrarile de asfaltare efectuate pentru municipalitatea din Iasi, precum si pentru Consiliul Judetean Iasi. Castigatoare a unei licitatii, in anul 2012, ce prevedea reabilitarea drumului judetean Iasi-Botosani, firma Euroconstruct Grup nu a reusit sa fructifice acest contract, intrucat oficialii Consiliului Judetean Iasi l-au reziliat ulterior. Astfel, de la un rulaj mediu care, in anii premergatori recesiunii, se plasa la mai mult de 30 de milioane de lei, in 2013 cifra de afaceri a ajuns la numai 0,62 milioane de lei, in contextul unor pierderi de 8,6 milioane de lei. Interesant este insa si faptul ca, la fel ca in multe alte dosare de insolventa, administratorul companiei s-a inscris la randul sau ca parte la masa credala, solicitand – prin intermediul firmei Eurostrade Development, pe care o controleaza – achitarea unei sume de 3,1 milioane de lei. Evident ca, pentru creditorii de buna-credinta, nici falimentul nu este o solutie, deoarece specialistii STI sustineau, in planul de reorganizare, ca „valoarea de vanzare fortata, in ipoteza falimentului, a fost estimata la 16 milioane de lei, respectiv 3,6 milioane de euro si acopera in proportie de 28% nivelul masei credale, respectiv categoria de creante garantate. Pentru celelalte categorii de creante, in cazul falimentului, nu vor exista disponibilitati”. Informatii suplimentare, la www.just.ro