EximBank vine in sprijinul exportatorilor romani si lanseaza, in contextul pandemiei COVID-19, un nou produs de asigurare pe termen scurt in numele si in contul statului roman care permite continuarea afacerilor si pastrarea locurilor de munca prin preluarea riscurilor comerciale si politice aferente debitorilor din tarile Uniunii Europene si OECD.
”Noua facilitate se adreseaza tuturor categoriilor de exportatori - intreprinderi mici, mijlocii si mari - pentru care EximBank poate acoperi pana la 85% din pierderile inregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale si politice aferente partenerilor comerciali din tarile Uniunii Europene si OECD. Este o masura suplimentara de sprijin pe care EximBank o implementeaza in noul context economic local si global, menit sa asigure exportatorilor romani un grad ridicat de protectie in derularea afacerilor cu parteneri externi”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
Prin intermediul noii scheme de asigurare, care este valabila pana la 31 decembrie 2020, EximBank poate prelua riscurile pe termen scurt la care sunt expuse intreprinderile mici, mijlocii sI mari, indiferent de volumul cifrei de afaceri la export, numarul de parteneri externi pe care doreste sa ii asigure, pe o perioada a riscului (care include durata de fabricatie si durata de rambursare) de pana la doi ani.
Pentru a beneficia de aceasta facilitate, exportatorii trebuie sa aiba schimburi comerciale si/sau un istoric al platilor favorabil (in cazul in care exista deja o relatie comerciala), iar cumparatorii trebuie sa aiba un istoric pozitiv in ceea ce priveste despagubirile, probabilitatea de neplata trebuie sa fie acceptabila, iar ratingul financiar intern si/sau extern al trebuie, de asemenea, sa fie acceptabil. Perioada de asteptare, respectiv perioada cuprinsa intre data producerii riscului asigurat si data la care exportatorul este indreptatit sa solicite plata despagubirii, este de 90 de zile.
Fiind o facilitate care se incadreaza in categoria ajutoarelor de stat, in mod uzual, aceasta ar fi trebuit sa fie aprobata de Comisia Europeana, insa, in urma eforturilor care se fac la nivel european pentru reducerea efectelor economice negative ale pandemiei COVID-19, autoritatea europeana a decis sa considere toate riscurile comerciale si politice asociate exporturilor catre toate tarile Uniunii Europene si toate tarile OECD ca fiind temporar neasigurabile pe piata privata pana la 31 decembrie 2020.
In aceste conditii, exportatorii pot beneficia imediat de aceasta facilitate nemaifiind necesara furnizarea de dovezi ca asiguratorii privati de credite la export au refuzat sa subscrie riscurile aferente operatiunii subadiacente.
In calitate de Export Credit Agency (ECA) in Romania, EximBank a dezvoltat si ofera in numele si in contul statului roman produse de asigurare - care protejeaza incasarile exportatorilor impotriva riscurilor asociate partenerilor externi si a riscurilor asociate tarii de destinatie si faciliteaza accesul la produsele de finantare, putand fi cesionate in favoarea bancilor finantatoare, pentru completarea mix-lui de garantii.