RO EN
Coșul este gol

BT: Preturile internationale la materii prime, in urcare cu 47% in semestrul I 2021

In prima jumatate a anului curent am asistat la cresterea semnificativa a cotatiilor internationale la materii prime, evolutie determinata, in principal, de redinamizarea economiei reale (intrarea intr-un nou ciclu economic).
De asemenea, mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare la nivel mondial in ultimele trimestre a sustinut tendinta ascendenta pentru cotatiile internationale la materii prime in acest an.
Subliniem faptul ca aceasta crestere a cotatiilor la materii prime a contribuit la intensificarea presiunilor inflationiste si demararea unui nou ciclu monetar la nivelul economiilor emergente si in dezvoltare.
Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la faptul ca dinamica puternica a preturilor la materii prime din prima jumatate a anului curent va avea impact nefavorabil pentru cererea mondiala si pentru ritmul de crestere economica din trimestrele urmatoare. Astfel, conform datelor Fondului Monetar International (FMI) preturile internationale la materii prime au crescut pentru a noua luna la rand in iunie, cu un ritm lunar de 3,9%.
In dinamica an/an preturile internationale la materii prime s-au majorat cu 61,9% in iunie si cu 47% in semestrul I, aspect evidentiat in primul grafic din partea dreapta. Se evidentiaza majorarea cotatiilor internationale la metale, pentru a opta luna la rand in iunie, cu 3,4% raportat la mai.
Dinamica anuala s-a situat la 70,6% in iunie si la 68% in semestrul I (dupa cum se poate observa in ultimul grafic din partea dreapta), cu impact nefavorabil pentru dinamica sectorului de constructii din trimestrele urmatoare. De asemenea, cotatiile internationale la titei (WTI) au crescut cu 86,3% an/an in iunie si cu 68,4% an/an in semestrul I, evolutie cu impact nefavorabil pentru consumul de energie din economia mondiala pe termen scurt.
Nu in ultimul rand, preturile la alimente s-au majorat cu 31,9% an/an in iunie si cu 27,6% an/an in semestrul I, aspect evidentiat in al doilea grafic din partea dreapta.
Conform celor mai recente prognoze agregate de Bloomberg economia mondiala ar putea creste cu ritmuri anuale de 6% in 2021, 4,5% in 2022, respectiv 3,4% in 2023. • Pentru inflatia medie anuala previziunile Bloomberg indica perspective de majorare cu ritmuri anuale de 3,5% in 2021, 3,1% in 2022, respectiv 2,8% in 2023.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter