RO EN
Coșul este gol

Angajatul poate reveni asupra deciziei de continuare a activitatii pana la 70 de ani

Proiectul de lege privind cumulul pensiei cu salariul in mediul public, binevenit in intentiile sale, are cateva prevederi neclare ce ridica probleme de aplicare pentru mediu privat. Este vorba de posibilitatea pensionarii pana la 70 de ani la cererea angajatilor, respectiv acordul angajatorului. Aceasta masura are nevoie de un cadru mai clar si precis, altfel va genera multa impredictibilitate pentru angajatori pentru ca, in ciuda intentiei legiuitorului, nu este clar unde intervine acordul angajatorului. Factorul de instabilitate generat este accentuat de prevederea potrivit careia angajatul poate reveni oricand asupra deciziei de continuare a activitatii pana la 70 de ani.
”Nu se poate ca, dupa ce ai optat sa nu te pensionezi, sa poti sa revii oricand si oricum asupra deciziei, fara a lasa angajatorului timpul necesar sa pregateasca inlocuitori si, respectiv, fara sa isi dea acordul. Aceasta continuare a activitatii trebuie sa tina cont de peisajul mai larg al gestiunii resursei umane. Planurile de recrutare a tinerilor sau de inlocuire sunt facute, evident, tinand cont de numarul de persoane care se pregatesc sa se retraga din activitate. Aici este nevoie de predictibilitate, fiindca nu se pot face ajustari de la o luna la alta. Trebuie sa fie clar ca aceasta decizie se ia cu acordul partilor. Trebuie de asemenea sa avem in vedere ca nu orice meserie poate fi continuata in orice conditii si de catre orice persoana dincolo de varsta de 65 de ani. Decizia trebuie luata intr-un cadru flexibil. Este important ca aceste puncte sa fie clarificate”, a declarat Radu Burnete, directorul Concordia.
Concordia sustine integrarea persoanelor varstnice in campul muncii, atat din motive sociale (continuarea integrarii in comunitate, completarea veniturilor din pensie cu forme flexibile), cat si economice (compensarea deficitului de forta de munca). Companiile angajeaza deja persoane varstnice, in diferite formule flexibile, in functie de capacitatile si nevoile acestora.
Este necesar sa fie luate in calcul cateva aspecte:
- Capacitatea de a presta anumite tipuri de activitati - sunt o serie de meserii care nu pot fi intreprinse la acelasi nivel la 65, respectiv la 69 de ani. Angajatorul trebuie sa poata evalua si lua decizia, de la caz la caz, cu privire la capacitatea de continuare a activitatii angajatilor dupa varsta standard de pensionare. In caz contrar, angajatii se pot afla in situatii de risc sau in imposibilitatea de a indeplini sarcinile de lucru, din motive obiective, ce tin de capacitatea fizica.
- Managementul resurselor umane in raport cu generatiile tinere:
- Planurile de scolarizare pentru invatamant dual, unde companiile sunt implicate, sunt creionate in raport cu numarul si meseriile celor care urmeaza sa iasa la pensie, pentru a asigura inlocuirea. In cazul in care angajatii in prag de pensionare aleg sa prelungeasca activitatea, cei tineri vor ramane fara locurile de munca preconizate, pentru care au fost pregatiti, pentru ca angajatorii nu ii pot pastra pe amandoi.
- Chiar si in situatiile in care vorbim de lucratori cu studii superioare, care nu au nevoie de pregatire tehnica specifica unei meserii, companiile le pregatesc acestora planurile de cariera tinand cont de retragerea legala din activitate a unora dintre angajati.
- Recrutarea - termenele de 30, respectiv 60 de zile pentru notificarea angajatorului sunt extrem de scurte chiar si pentru a planifica procesul de recrutare pentru inlocuitori, in cazul in care angajatii nu doresc pensionarea/prelungirea.
Concordia solicita Executivului clarificarea termenilor si conditiilor prelungirii aplicabile dupa varsta de pensionare, cu acordul clar al angajatorului, inainte de adoptarea legii, pentru a asigura predictibilitate si echitate pietei muncii din Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter