Cu toate ca si-a schimbat denumirea, sediul social si administratorul, transformandu-se din Imob Lux Construct (cunoscut antreprenor din Bragadiru - Ilfov, aflat initial in proprietatea omului de afaceri Marin Dumitru) in Imob Infrastructura (din Capitala), firma cedata lui Victor Tene, in iunie 2015 compania aflata in dificultate de plata si-a solicitat insolventa, aprobata de magistratii completului C16 al sectiei a VII-a civile din cadrul Tribunalului Capitalei. In dosar figureaza, ca parte creditoare, societatea Hexadome Construct, dar si Piraeus Bank Romania SA, care a cerut si obtinut la cel mai recent termen (11 aprilie a.c.) schimbarea administratorului judiciar Asist Cont IPURL cu un consortiu format din Prime Insolv Practice SPRL si Divizia de Insolventa Sud-Vest IPURL. Acest fapt denota complexitatea dosarului aflat pe rolul instantei, mai ales ca, anterior, alti creditori - Eurovia Construct International si ANAF - au formulat opozitii la deschiderea procedurii insolventei, acestea fiind respinse insa ca nefondate de judecatorul sindic.
In consecinta, dupa schimbarea administratorului judiciar, completul C16 a acordat un nou termen, pentru continuarea procedurii, la 13 iunie 2016, nefiind exclusa nici intrarea antreprenorului debitor in faliment.
Mai important este insa faptul ca, prin intrarea in insolventa a firmei, s-a blocat unul dintre cele mai importante proiecte de constructii din sud-estul tarii. Mai precis, este vorba despre centrul de agrement (tip aquapark) din Navodari, o investitie evaluata la 6,5 milioane de euro (din care 50% provin din fonduri UE), care, dupa mai multe tergiversari, trebuia sa fie definitivat in iunie a.c. Acum, autoritatile locale risca sa fie obligate sa returneze fondurile europene, mai ales ca stadiul de executie a proiectului este de numai 20%, iar lucrarile s-au oprit. Printr-o serie de memorii inaintate catre ministerul de resort, oficialii Primariei Navodari solicita sa se prelungeasca termenul stabilit la 30 iunie a.c. macar pentru o parte din proiecte. In cazul unui raspuns negativ, acestia spera ca, in momentul in care se deschid ghidurile pentru noile axe de finantare, sa identifice o alta axa prin care sa fie cuprinse in finantare lucrarile ce au mai ramas de executat.
Un proiect cu multe sincope, abandonat in final de antreprenor
Anuntat ca intentie inca din 2011, proiectul privind construirea unui centru de agrement in Navodari a fost acceptat pentru cofinantare UE si prezentat public abia in 2014. Potrivit planului, obiectivul urma sa se desfasoare pe o suprafata de 17.000 mp, incluzand un imobil cu patru niveluri, bazine interioare acoperite, bazin exterior, doua terenuri de tenis cu suprafata de joc cu zgura si un teren de minifotbal cu gazon sintetic. Cladirile aferente vor gazdui, printre altele, saloane kinetoterapeutice, echipamente de wellness, o sala de cromoterapie, sauna, sala de fitness, spatiu pentru cursuri teoretice de scubadiving etc. Licitatia de atribuire a contractului s-a derulat in vara anului 2014, dar unul dintre ofertantii interesati de constructia viitorului centru de agrement, mai precis firma spaniola Riovalle Construccion Y Obra Publica SL, din Nevarra, a semnalat la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor ca autoritatea contractanta ar fi publicat mai multe modificari la documentatia de atribuire, inclusiv devansarea termenului de depunere a ofertelor. Dupa ce a analizat contestatia si a cerut lamuriri autoritatilor locale, CNSC a emis o decizie prin care a respins, ca inadmisibila, contestatia formulata de Riovalle si a dispus continuarea procedurii de atribuire. In fine, in cauza au mai fost formulate si alte contestatii, toate respinse de CNSC, astfel incat abia in aprilie 2015 Primaria Navodari a anuntat firma castigatoare - Imob Lux Construct (actuala Imob Infrastructura) - care a prezentat o oferta de 21,87 milioane de lei (fara TVA), ceea ce a insemnat in acel moment, pentru autoritatile locale, o economie de peste trei milioane de lei. Oferta antreprenorului aflat actualmente in imposibilitate de plata a fost selectata din cinci documentatii depuse. Ulterior, in luna martie 2015, primaria a dat ordinul de incepere a lucrarilor de constructie si furnizare de dotari pentru centrul de agreement, moment in care s-au efectuat primele sapaturi pe terenul viran cu o suprafata de 77.763 mp, dar ulterior lucrarile s-au efectuat intr-un ritm lent, astfel incat, in prezent, s-a ajuns la stadiul mentionat anterior, de 20%, iar in aprilie a.c. santierul a fost abandonat complet de antreprenorul aflat in insolventa.
***
Firma Imob Lux Construct (Imob Infrastructura), infiintata in anul 2004 de Marin Dumitru si controlata ulterior de Victor Tene prin intermediul unor societati offshore, este cunoscuta pentru executia lucrarilor de reabilitare termica la unele blocuri de locuinte din sectorul 5 al Capitalei (contracte evaluate la 45 milioane de euro), precum si pentru o alta lucrare mai recenta (ca partener al Tel Drum), ce a presupus efectuarea unor reparatii la trei strazi aflate in administrarea Primariei Craiova (cu o valoare de 11 milioane de euro, ce trebuia impartita, in functie de prestatii, intre liderul asocierii Tel Drum si ceilalti colaboratori). Insa, in 2015, cei doi oameni de afaceri, Marin Dumitru si Victor Tene, au intrat in atentia procurorilor DNA, impreuna cu fostul primar al sectorului 5, Marian Vanghelie, fiind acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani, cu un prejudiciu estimat la 40 milioane de lei.
Potrivit datelor oficiale, Imob Infrastructura si-a inregistrat la ONRC cea mai recenta declaratie la 1 februarie 2016, iar in 2014 a lucrat cu 142 de angajati, raportand o cifra neta de afaceri de 23,51 milioane de lei, in conditii de profitabilitate, dar indicatorul datoriilor totale s-a plasat la 37,17 milioane de lei si cel al creantelor la 12,88 milioane de lei. Dezechilibrul a fost evident inca din acel moment, de vreme ce, la rubrica de capitaluri - total figura suma de numai 5,2 milioane de lei, iar in casa si conturile bancare, la 31 decembrie 2014, exista o suma ce depasea cu putin pragul de un milion de lei. Mai trebuie precizat si ca, in cadrul procesului de insolventa, instanta a ordonat evaluarea bunurilor debitoarei, ce nu pot depasi in niciun caz suma de 20,32 milioane de lei, cat insumau activele imobilizate in 2014. Informatii suplimentare, la www.just.ro