La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Executivul a aprobat ieri, in cadrul Sedintei de Guvern, doua acte normative in domeniul managementului deseurilor: Ordonanta simpla privind depozitarea deseurilor si Ordonanta simpla privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje. Astfel, tara noastra isi aliniaza legislatia nationala cu prevederile Pachetului pentru Economia Circulara, adoptat recent de Parlamentul European.
”Prin aprobarea Ordonantelor de astazi, Romania inchide practic doua cauze pentru care tara noastra a fost pusa in intarziere de Comisia Europeana. Cele doua Ordonante vin cu o serie de restrictii si obiective in privinta depozitarii deseurilor dintre care, cea mai importanta, se refera la depozitarea la groapa de gunoi a doar 10% din deseurile municipale generate, obiectiv stabilit pentru anul 2030. Restul de 90% va trebui sa ajunga la reciclare si valorificare, conform principiilor economiei circulare. Chiar daca pare ca mai este mult timp pana in 2030, efortul autoritatilor locale dar si al populatiei trebuie sa fie unul sustinut. Asta pentru ca, politica europeana este clara: cat mai putine deseuri depozitate la groapa si cat mai multe reciclate si reintroduse in circuitul economic. Actele normative prevad si registre electronice prin care sa poata fi urmarita trasabilitatea fiecarui deseu pus pe piata din Romania, dezvoltarea de capacitati de colectare, tratare si valorificare, promovarea de ambalaje durabile, responsabilitati care revin atat autoritatilor locale din Romania dar si producatorilor care pun pe piata produse ambalate. Noi toti trebuie sa intelegem ca drumul este unul singur: trecerea la economia circulara", a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.
Demnitarul a mai anuntat ca, saptamana viitoare, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor va promova, in Sedinta de Guvern, un proiect de OUG care va reglementa noul regim al deseurilor din Romania.
"Imediat ce aprobam si aceasta OUG vom putea inchide un al treilea infringement in domeniul gestionarii deseurilor. Ordonanta va impune peste tot in tara colectarea separata a deseurilor pe patru fractii: hartie, plastic, sticla si deseu menajer. Cred ca doar prin legi ferme si amenzi pe masura vom putea impulsiona economia circulara si vom putea atinge tintele pe care ni le-am asumat in fata Comisiei Europene. Colectarea separata a deseurilor este cheia pentru reducerea depozitarii deseurilor la groapa de gunoi si pentru stimularea tranzitiei la economia circulara", a mai spus ministrul Barna Tánczos.