RO EN
Coșul este gol

Romania a semnat 3.759 proiecte europene, cu o valoare de 7,5 miliarde euro

In sectorul constructiilor, tipurile de proiecte eligibile pentru finantari europene sunt, in principal, cele care vizeaza modernizarea intreprinderilor, prin crearea de noi unitati de productie sau prin extinderea celor existente, in vederea cresterii capacitatii de productie. Cu sprijinul fondurilor europene pot fi realizare si obiective precum diversificarea productiei unui amplasament existent (prin lansarea de noi produse si servicii) modificari in procesul de productie a unei unitati existente si achizitia de bunuri intangibile. De obicei, se impune ca investitia sa vizeze cresterea competitivitatii intreprinderii. In schimb nu sunt eligibile proiectele care prevad edificarea de birouri si hale de stocare, respectiv acele investitii care nu contribuie direct la cresterea competitivitatii solicitantului. Mijloacele de transport se pot finanta din programele amintite anterior, cu conditia ca acestea sa fie mijloace tehnologice si in stransa legatura cu fluxul de productie (cum ar fi: basculante, automacarale, betoniere).
Finantare dupa marimea companiei
Pentru beneficiarii din categoria microintreprinderilor, suma maxima ce poate fi obtinuta este de 200.000 de euro, la o valoare maxima a proiectului de 500.000 de euro. Procentul de cofinantare consta in 70% fonduri nerambursabile si 30% contributia proprie la cheltuielile eligibile. Pentru beneficiarii din categoria intreprinderilor mici, valoarea maxima a finantarii este de 1,5 milioane de euro, cu o cota de 60% din cheltuielile eligibile asigurata in mod nerambursabil. Procentul se modifica la 50% finantare nerambursabila, daca solicitantul este din zona Bucuresti - Ilfov. Pentru intreprinderile mari, valoarea maxima a sumei care se poate obtine este de 5 milioane de euro, cu un nivel nerambursabil de 50% din cheltuielile eligibile valoare nerambursabila. Procentul se modifica pentru solicitantul din zona Bucuresti - Ilfov la 40% finantare nerambursabila.
Orice proiect implica, pe langa cheltuielile eligibile, planificarea unor costuri neeligibile (obligatorii pentru buna implementare a proiectului, dar care vor fi asigurate din surse proprii, credite etc.). Din aceasta categorie trebuie amintite TVA, cheltuielile de transport, punerea in functiune, publicitatea proiectului etc. Aceste cheltuieli vor fi sustinute de beneficiarul proiectului. Riscurile pe care le intampina solicitantii de fonduri europene constau, in principal, in restrangerea posibilitatilor identificarii de cofinantare privata si in sansele ridicate de respingere a proiectelor de catre autoritatile contractante. Pentru a citi articolul integral, click aici
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter