RO EN
Coșul este gol

PARLAMENT: Codul muncii – dezbatut in plenul celor doua camere

La data de 8 martie 2011, incepand cu ora 10.00, se deruleaza sedinta comuna a camerelor reunite ale Parlamentului, in cadrul careia este prezentat proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Acesta a fost adoptat de Guvern in cadrul procedurii de angajare a raspunderii, potrivit art. 114 din Constitutia Romaniei. Data fiind importanta modificarilor propuse, parlamentarii au depus, in total, 144 de amendamente, din care 3 au fost initiate de senatori si 141 de membrii Camerei Deputatilor. In cursul zilei de 7 martie a.c., in cadrul unei sedinte de guvern, Executivul a adoptat forma finala a proiectului de lege, aproband 8 amendamente propuse de parlamentarii coalitiei de guvernare, dupa care documentul a fost transmis Parlamentului. In alocutiunea sa, primul-ministru al Guvernului Romaniei a explicat necesitatea ratificarii noului act legislativ, prin faptul ca "potrivit unui sondaj realizat de institutul The World Economical Forum, Romania ocupa locul 114 din 139 de tari in ceea ce priveste rigiditatea pietei muncii. Intrucat codul actual nu permite dinamismul relatiilor de munca, schimbarea acestuia este justa si motivata inclusiv de criza economica globala, care ne-a demonstrat ca avem nevoie de o mai mare flexibilitate in acest domeniu". Potrivit premierului, modificarile propuse vor reduce cazurile de munca la negru si vor majora veniturile atrase din taxe incasate in cadrul bugetului de stat, ca urmare a incheierii mai multor contracte de munca. Dintre schimbarile relevante, se distinge si noul amendament acceptat in cazul concedierilor colective. Pe baza criteriilor actuale, in Codul Muncii exista interdictia ca, dupa concedierea colectiva, timp de noua luni sa nu se poata face angajari. In modificarea propusa de Guvern, in termen de 45 de zile calendaristice, salariatul concediat are dreptul de a fi angajat cu prioritate pe postul reinfiintat, fara concurs sau fara perioada de proba. "Din punct de vedere al reglementarilor pentru inasprirea sanctiunilor, am acceptat anumite propuneri de la partenerii de coalitie. Se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 de lei la 3.000 de lei angajarea fara certificat medical, pentru ca regula este foarte clara: o persoana poate fi angajata numai in baza unui certificat medical care sa prevada ca este apta pentru munca. De asemenea, se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru. In cazul in care exista peste cinci salariati ce lucreaza fara forme legale, se aplica sanctiunea penala si pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de subventii, fonduri publice sau europene", a mai subliniat Emil Boc.
***
Potrivit datelor publicate recent de biroul european de statistica Eurostat, Romania se afla pe ultimul loc in UE-27 din punct de vedere al ponderii contractelor de munca incheiate pe termen determinat (cu 1% din total), aceasta deficienta datorandu-se, in opinia guvernantilor, prevederilor ambigue din actualul Cod al Muncii (valabil din anul 2003). Totodata, se estimeaza ca raportul dintre angajatii care lucreaza fara forme legale si lucratorii ce detin contracte este de 1 la 4. In aceste conditii, daca autoritatile vor aplica noua lege in mod strict ar trebui sa se observe o majorare a numarului de angajati raportati in mod oficial la inspectia muncii sau, in caz contrar, o sporire a numarului de sanctiuni. Data fiind inertia binecunoscuta a autoritatilor, este putin ca aceste lucruri sa se intample in viitorul apropiat. Potrivit unei declaratii a ministrului Muncii si Protectiei Sociale, "prin flexibilizarea specifica noului cod, se vor crea in jur de 200.000 de locuri de munca pana la sfarsitul anului". Probabil ca oficialul guvernamental se refera strict la cresterea numarului de raportari, intrucat, in contextul recesiunii, oferta reala de locuri de munca se afla la un nivel extrem de scazut. Sedinta camerelor reunite reuneste doar parlamentarii coalitiei de guvernare, cei aflati in opozitie refuzand sa participe la procedura de asumare a raspunderii Executivului. Tot la data de 8 martie a.c., de la ora 14.00, este programata sedinta birourilor permanente reunite ale celor doua camere, dupa care miercuri, 9 martie a.c., va fi lecturata in plen motiunea de cenzura depusa de partidele din opozitie. Motiunea va fi votata, cel mai probabil, la data de 16 martie 2011, iar dupa invalidarea acesteia proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat si se trimite spre promulgare administratiei prezidentiale. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter