In 2021, Administratia Fondului de Mediu (AFM) va avea alocat un buget total de 8,65 miliarde lei, suma alocata categoriilor de proiecte prioritare finantate din fondul pentru mediu. Din suma totala, 6,66 miliarde lei reprezinta credite de angajament si 1,98 miliarde lei, credite bugetare. Bugetul destinat platilor va fi de aproximativ 2,8 miliarde lei, aproape dublu fata de cei 1,5 miliarde lei din 2020. Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2021 al Fondului pentru mediu si al AFM a fost publicat spre consultare publica pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
Astfel, programul privind iluminatul public stradal va continua, avand asigurate 800 de milioane de lei din care 500 milioane lei pentru lansarea unei noi sesiuni de finantare in anul 2021 si 300 milioane lei pentru aprobarea dosarelor de finantare depuse in sesiunea din anul 2020 si semnarea contractelor aferente.
Peste 1,8 miliarde lei pentru eficienta energetica
Doua programe ce asigura accesul la sisteme ecologice de incalzire si de izolatie sau iluminat ecologic atat pentru persoane fizice, cat si pentru institutii publice, prin care AFM incearca sa eficientizeze energetic cat mai multe cladiri din Romania.
"Ne concentram pe solutionarea dosarelor deja depuse, pentru a putea semna primele contracte de finantare si luam in calcul majorarea procentului de finantare de care vor beneficia si cei care au depus deja dosarele", informeaza institutia.
Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri unifamiliale va avea un buget total de 429 de milioane de lei, cu care se pot finanta pana la 15.000 de euro per locuinta, pentru semnarea contractelor cu beneficiarii casnici care au depus deja dosarele, precum si cu cei care urmeaza sa se inscrie in program.
Programul privind cresterea eficientei energetice in cladiri publice va avea alocata suma de 1,4 miliarde lei. Desi, in prima instanta, programul a fost conceput doar pentru scoli, AFM a luat in calcul extinderea eligibilitatii si la UAT si institutii publice, ghidul de finantare fiind in curs de finalizare la nivelul AFM.
Buget de 250 milioane de lei pentru Casa Verde Fotovoltaice
"In primul rand, ne vom asigura ca sunt finalizate toate restantele din sesiunea anterioara, astfel incat sa fim pregatiti in cel mai scurt timp sa relansam Programul denumit generic «Casa Verde Fotovoltaice» cu bugetul ramas neconsumat, dar cu un ghid mult imbunatatit. Vom relansa Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice cu un buget de 250 milioane lei, tinand cont de interesul manifestat de autoritatile locale, care si-au exprimat dorinta de a participa. In acest sens, se impune actualizarea situatiei privind gospodariile izolate la nivel national", precizeaza o comunicare oficiala a AFM.
Instalatii de reciclare si tratare a deseurilor, 1,8 miliarde lei
Anul acesta, Programul privind gestionarea deseurilor va avea 1,8 miliarde lei pentru lansarea unor sesiuni de finantare astfel: 50 milioane lei pentru inchiderea unor noi depozite de deseuri municipale neconforme, cuprinse in cauze aflate la nivelul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pentru care Romania risca declansarea unor proceduri de infringement; 500 milioane lei pentru proiecte care au ca scop cresterea capacitatilor de reciclare prin realizarea instalatiilor de reciclare/ tratare a deseurilor realizate de operatorii economici; pentru aceasta linie de finantare, am declansat demersurile pentru aprobarea majorarii bugetului la 1 miliard de lei; 1,25 miliarde lei pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectiva la nivel local (sisteme automatizate de colectare selectiva supra si subterane, precum si platforme de depozitare temporara a deseurilor in vederea selectarii si sortarii pe categorii de deseuri).
Alte programe ce vor primi finantare
Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare are un buget de 500 milioane lei pentru finantarea sistemelor de alimentare cu apa, a celor pentru colectarea apelor uzate si a statiilor de tratare/ epurare a apei, luand in calcul numarul mare de localitati deficitare din acest punct de vedere la nivel national.
Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin impadurirea terenurilor cu 200 milioane lei credite angajament propuse pentru lansarea unor sesiuni in anul 2021 si pentru semnarea contractelor de finantare aferente. Pentru aceasta linie de finantare a fost constituit un grup de lucru sub coordonarea MMAP, care are ca scop identificarea prioritatilor de finantare in domeniul impaduririlor la nivel national si elaborarea proiectelor de ghiduri.
Programul vizand dezvoltarea infrastructurii velo in Romania cu un buget de 500 de milioane de lei pentru piste de biciclete.