Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a publicat metodologia aferenta procedurii de selectie pentru identificarea obiectivelor celor 12 rute culturale. Investitia presupune 2 tipuri de interventii: promovarea a 300 de obiective turistice/culturale si restaurarea a 225 de obiective. Solicitantii eligibili au 14 zile la dispozitie pentru a transmite fisa obiectivului si documentele suport conform metodologiei.
Fiecare ruta culturala are specificul ei, motiv pentru care potentialii solicitanti trebuie sa acorde o atentie sporita atat metodologiei publicate, cat si informatiilor prezentate in cadrul Componentei 11. Turism si Cultura - Investitia 1.
„Fac un apel catre toate autoritatile publice locale sa aiba in vedere aceasta investitie si sa depuna in termenul stabilit de metodologie documentele solicitate. Sunt pasi usor de parcurs, iar beneficiile ar putea fi foarte mari - promovarea localitatilor prin componenta turism si dezvoltarea de noi modele antreprenoriale in jurul obiectivelor care vor fi cuprinse in PNRR”, a declarat Dan Vilceanu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.
Componenta 11. „Turism si cultura” din cadrul PNRR are ca obiectiv sporirea coeziunii sociale, economice si teritoriale si crearea de noi locuri de munca, de a atrage investitii ce genereaza valoare adaugata stimuland dezvoltarea sociala si culturala. Investitia nr.1 „Promovarea celor 12 rute turistice/culturale” din cadrul Componentei 11 presupune sprijin financiar in valoare de 103,5 mil. euro pentru promovarea a 12 rute si modernizarea /reabilitarea siturilor turistice cu impact national si international incluse in acestea, identificate in zonele considerate a fi destinatii optime. Rutele aferente Investitiei 1 vor avea 2 componente importante dupa cum urmeaza:
- Componenta de promovare prin intermediul digitalizarii rutelor, semnalistica, aplicatii pentru telefon;
- Componenta de restaurare, revitalizare, construire.
Cele 12 rute sunt:
Ruta castelelor - 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
Ruta curiilor din Transilvania - 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
Ruta culelor - 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
Traseul gastronomiei traditionale romanesti - 30 de obiective promovate;
Ruta bisericilor fortificate - 20 de obiective promovate;
Ruta bisericilor de lemn - 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
Ruta manastirilor din zona Moldovei - 30 de obiective promovate, 5 manastiri restaurate;
Ruta Sfantul Ladislau pe teritoriul Romaniei - 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
Ruta castrelor romane - 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
Ruta cetatilor - 30 de obiective promovate, 5 cetati restaurate;
Refacerea peisajului cultural din Delta Dunarii in vederea cresterii atractivitatii zonei - 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodarii);
Ruta satelor cu arhitectura traditionala - 20 de obiective promovate, 150 de case traditionale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectura traditionala.