RO EN
Coșul este gol

CCIB: Votul negativ privind aderarea la Schengen afecteaza mediul de afaceri

Un vot negativ in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne privind aderarea Romaniei la Zona Schengen va continua sa afecteze nu numai antreprenorii romani, ci si oamenii de afaceri din alte state membre UE, care desfasoara activitati economice in Romania, semnaleaza Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, printr-un comunicat.
"Economia Romaniei este tot mai integrata in angrenajul economic al Uniunii Europene. Astfel, in primele 9 luni din acest an, schimburile intra UE-27 de bunuri au reprezentat 72,4% din total exporturi si 72,4% din total importuri. Aproape jumatate (48,14%) din totalul capitalului social subscris de societati straine investitoare in tara noastra provine din Statele Membre ale UE. In contextul celor de mai sus, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti atrage atentia ca un (...) vot negativ al Austriei in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne privind aderarea Romaniei la Zona Schengen va continua sa afecteze nu numai antreprenorii romani, ci si oamenii de afaceri din alte state membre UE, inclusiv austrieci, care desfasoara activitati economice in Romania", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit reprezentantilor CCIB, intrarea Romaniei in spatiul Schengen acum ar genera o reducere semnificativa a costurilor de transport si o diminuare a intarzierilor pe lanturile de aprovizionare si distributie, cu impact asupra activitatii tuturor antreprenorilor europeni ce opereaza in sau cu Romania, indiferent de domeniul de activitate, de capitalul social si de structura actionariatului.
De asemenea, in contextul regandirii fluxurilor comerciale internationale pe fondul conflictului din Ucraina si a cresterii explozive a costurilor la combustibili si tinand seama de pozitia geostrategica a tarii noastre, intrarea Romaniei in Schengen ar crea noi oportunitati pentru punerea in opera, in conditii de maxima eficienta, a unor proiecte greenfield, dar si brownfield, cu impact asupra economiei intregii Europe.
"Inlocuirea unor noi proiecte de infrastructura (autostrazi, aeroporturi, folosirea Dunarii in scopul dezvoltarii cooperarii economice) care sa faciliteze contactele si comunicarea intre tarile comunitare cu "garduri" intre statele membre si nemembre ale Zonei Schengen nu sunt, dupa parerea noastra, in spiritul strategiei realizarii unei Europe unite si dezvoltate", se mai arata in comunicat.
Consiliul Justitie si Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, doua voturi fiind impotriva, in conditiile in care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de tari membre UE, Austria si Olanda au votat impotriva, cea din urma mentionand ca se opune doar aderarii Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirma insa ca discutiile continua pe tema aderarii Romaniei si Bulgariei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter