RO EN
Coșul este gol

AEI: Harta resurselor: Europa, intre independenta de Rusia si dependenta de China

Toate razboaiele mondiale s-au nascut din nevoia de a controla resursele in momente de criza. Conflictul din Ucraina este un pretext pentru aceeasi cauza. Reimpartirea lumii in sfere de influenta are la baza actuala criza energetica, potentiala criza alimentara, perspectiva unei crize de metale necesare in tehnologiile de varf si a unei posibile crize de apa potabila, arata o analiza semnata de Dumitru Chisalita, presedintele asociatiei Energia Inteligenta.
Europa depinde in proportie de 70% de resursele de energie primara din import (din care 27% din Rusia). Europa isi propune sa-si reduca dependenta de energia primara din Rusia si sa acceseze, resurse din alte zone ale lumii. Pe de alta parte unele tari interzic exporturile de grau, altele intensifica achizitia de ulei din alte tari.
Principala directie energetica a Europei este inspre dezvoltarea resurselor energetice regenerabile, care sa fie asistate pana in 2050 si de resursele de gaze, petrol si carbune.
Insa Europa depinde si de 80% din materiile critice privind energia regenerabila care vin din China. China fiind tara care in anul 2020 a produs 71% din panourile produse in lume, 28% din turbinele eolienne produse in lume, 63 % din bateriile produse in lume etc.
China este tara care detine majoritatea resurselor din metalele necesare in tehnologiile de varf, avand si capacitatea, tehnologia si resursa umana ieftina de a-si folosii atuul pentru a dezvolta tehnologia de captare a resurselor regenerabile, resursele care ar trebui sa substituie carbunele, petrolul si gazelle de care Europa este atat de dependenta.
Europa detine:
- doar 1% din materiile prime pentru energia eoliana
- mai putin de 1% din bateriile cu litiu finite - pentru industria auto electrica
- mai putin de 1% din pilele de combustie - pentru hidrogen
- doar 2% din materiile prime relevante pentru robotica
- doar 1% din asamblajele fotovoltaice pe baza de siliciu - pentru energia solara
Politicile “verzi” si “digitale” au declansat o expozie a cererii de materii prime critice iar tarile producatoare in frunte cu China vor domina aceasta concurenta nemiloasa cu aprovizionari din ce in ce mai strategice.
Europa se gaseste la aceasta la rascrucea acestor crize, dar sub impactul dilemei de a alege intre indepenenta de Rusia si dependenta de China.
Cursa lacomiei, a construit dependenta de energia primara ieftina din Rusia, pentru a se obtine profituri la companii si bani la bugetul de stat printr-un system de fiscalitate energetica mare, care incasa diferenta intre preturile mici ale energiei importate si preturile suportabilitatii sociale. Toate acestea realizate in contextul in care era cunoscut sistemul existent in aceasta tara.
Cursa lacomiei companiilor Europene care au relocat productia in China fara sa le pese de sistemul politic de acolo, care profita de de munca epuizanta a unor chinezi robotizati si terorizati. Aceasta situatie a determinat insusirea de catre chinezi a tuturor tehnologiilor existente pe mapamond si a punerii bazelor unor noi dependente viitoare, dependenta de materii rare, tehnologii si produse pentru obtinerea energiei regenerabile, dar si a transporturilor non-produse petroliere. Chinezii si-au propus ca in 2050 sa fie si laboratorul de cercetare si inovatie al lumii, nu doar uzina de productie. Investitiile immense in cercetare - dezvoltare arata ca vorbesc serios.
Cu alte cuvinte, au cercetare, tehnologie, resurse materiale, umane si financiare si mai ales strategii pentru viitor, iar daca nu vrem ca intr-o generatie sa ne domine, trebuie sa ne trezim la realitate cat inca putem alege si chiar suntem in avantaj.
Companiile occidentale au in lantul de productie multe servicii ca sa acopere locuri de munca, iar statul multe taxe, marind astfel pretul unui produs (energie sau marfa) ieftin provenit din Rusia sau China.
Rezilienta si independenta, doua cuvinte invatate dupa ultimele doua crize majoare (Pandemia si Conflictul din Ucraina) sunt elementele care ar trebui sa ne defineasca mpdul in care ne vom creiona strategiile viitoare, strategii care nu trebuie sa inlocuiasca o independenta chiar si fata de Rusia, cu o alta dependenta chiar si fata de China.
Pentru a citi analiza completa, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter