CDS: Portofoliu extins de proiecte, cu o varietate de tipologii si functiuni
Concrete & Design Solutions (CDS), companie specializata in servicii integrate de proiectare de arhitectura si inginerie, are in lucru un portofoliu extins de proiecte, care acopera o tipologie eclectica, cuprinzand functiuni de tip spital, stadion, invatamant, locuinte, parcare subterana, pasaj rutier, piata agroalimentara, parc. In prezent, compania are in diverse etape de proiectare/ implementare, de la faza de concept pana la asistenta tehnica pe durata executiei, o serie de proiecte reprezentative pentru domeniile mentionate. In domeniul medical, proiectul Spitalului Clinic de Urgenta Prof. Agrippa Ionescu se afla in stadiul de elaborare a studiului de fezabilitate, iar cele de reabilitare/ modernizare a Spitalului Municipal Medgidia si a Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi sunt in curs de executie, etapa in care CDS asigura serviciile de asistenta tehnica.
Concrete & Design Solutions a mai realizat proiectul-tip de cresa in cadrul noului program national specific promovat de Compania Nationala de Investitii si care se afla la stadiul de concept. Un alt proiect reprezentativ pentru biroul de proiectare este reprezentat de noul stadion de fotbal din Iasi - Regele Ferdinand, pentru care s-a finalizat recent etapa proiect tehnic cu detalii. CDS mai participa la executia unei parcari subterane pentru 700 de autovehicule, sub Bulevardul Decebal din Bucuresti, proiect aflat in faza finala de executie respectiv asistenta tehnica, dar si la dezvoltarea ansamblului rezidential Arbo Mogosoaia, cu peste 1.500 de unitati locative, care se afla in etapa a II-a de implementare a proiectului tehnic.
Conform indicatorilor de performanta raportati de Departamentul Comercial al CDS, compania a inregistrat, in anul 2020, o usoara crestere a cifrei de afaceri fata de 2019, dar si o scadere a productivitatii muncii, chiar si in conditiile cresterii gradului de remunerare a personalului.
"In 2021, speram ca pe fondul reducerii impactului Covid-19 la nivel national, sa asistam la o revenire a normalitatii si la o imbunatatire a productivitatii muncii", spune ing. Mihnea Crihan, Managing Partner la CDS.
Modul de lucru BIM, in implementare
In prezent, CDS este in plin proces de implementare a modului de lucru BIM. Aceasta abordare reduce timpul necesar coordonarii diverselor discipline si riscul aparitiei unor erori de proiectare cu grave repercusiuni comerciale si contractuale.
"Consider ca digitalizarea va avea un impact pozitiv pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector. CDS consuma un numar de ore foarte ridicat din bugetul alocat unui proiect pentru activitatile de tiparire si editare a documentatiei in format fizic. Transformarea procesului de proiectare intr-unul «paperless» va duce la cresterea productivitatii proiectarii, dar si la reducerea timpilor necesari transmiterii documentatiilor tehnico-economice si obtinerii avizelor. Noul demers de folosire a semnaturilor electronice in procesul de proiectare va imbunatati considerabil procesul de verificare si asumare a responsabilitatii documentelor emise de proiectanti si ceilalti participanti pe piata constructiilor", a explicat ing. Mihnea Crihan.
Noi tendinte estimate post-criza
In contextul noilor reguli impuse de pandemia de coronavirus, reprezentantul CDS spune ca este previzibila aparitia unor noi reglementari in domeniul proiectarii cladirilor publice, prin emiterea unor noi versiuni de acte normative care sa impuna cerinte functionale privind distantarea persoanelor. "La modul general, probabil ca va creste cererea de locuinte individuale mai ales in zonele suburbane, in detrimentul cererii de spatii de birouri", estimeaza Mihnea Crihan.
Referitor la principala lectie invatata in 2020, managerul CDS subliniaza abilitatea de adaptare. "Toti membrii echipei trebuie sa invete cu adevarat ce inseamna acest lucru din punct de vedere al sistemelor de lucru si al mentalitatilor. Rata de succes, atat la nivel de companie, cat si in plan individual, va fi direct proportionala cu rapiditatea si eficienta de adaptabilitate la situatii de criza", mai spune specialistul.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2021)