RO EN
السلة فارغة

UTILBEN va deschide trei sucursale noi si vizeaza listarea la bursa, pentru dezvoltare

Anul trecut, valoarea pietei de utilaje pentru constructii din Romania a ajuns la aproximativ 900 de milioane de euro. S-au vandut aproape 2.800 de utilaje noi si mai mult de 4.500 de echipamente second-hand, potrivit datelor oferite de UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si accesorii. 
"Raportat la 2019, tranzactiile de utilaje au inregistrat o scadere cu 12%. Aceasta, in contextul in care volumul lucrarilor de constructii a crescut cu aproape 16 procente. Comportamentul pietei pare paradoxal, dar trebuie sa ne raportam la consecintele pandemiei Covid-19: incertitudine si nesiguranta in piata, precum si limitari logistice care nu puteau fi anticipate", explica Ruben Marian, fondator si CEO al companiei UTILBEN.
Cel mai vandut utilaj de constructii din Romania ramane buldoexcavatorul, cu peste 35% din totalul vanzarilor de echipamente, urmat de utilajele terasiere pentru sapaturi (excavatoare si mini-excavatoare), cu 25 de procente din total, si, apoi, de echipamentele terasiere pentru incarcat (incarcatoare frontale si mini-incarcatoare), cu 20% din totalul utilajelor vandute la nivel national.
"Pe baza acestor statistici si a comportamentului de cumparare, estimam o crestere cu peste 10 procente in urmatorii 3 ani pe segmentul utilajelor de constructii in Romania. Aceasta proiectie pozitiva se bazeaza pe noile proiecte de infrastructura si, mai ales, pe fondurile guvernamentale si pe cele europene alocate dezvoltarii sectorului de constructii. O veste buna pentru industrie este ca 27% din cele 29,2 miliarde euro alocate prin Planul National de Redresare si Rezilienta vor merge catre realizarea de autostrazi si catre dezvoltarea retelei de cale ferata din Romania. Acest lucru se traduce in investitii in utilaje performante si tehnologie", precizeaza conducatorul UTILBEN.
 
Sectorul de inchirieri ia amploare
Piata de inchirieri cunoaste deja o ascensiune sustinuta si se va dezvolta si in urmatorii ani, deoarece clientii prefera sa plateasca pentru servicii in detrimentul detinerii unui utilaj pe care sa il foloseasca doar 30-40% din timp. Antreprenorii sunt interesati tot mai mult de eficienta, de obtinerea unei productivitati mari si de controlul costurilor, iar piata de rental va beneficia cel mai mult de pe urma acestei schimbari de paradigma, mai spune Ruben Marian. 
"Clientii isi doresc rezolvari cat mai eficiente pentru problemele pe care le intampina si sa primeasca rapid o solutie usor de implementat pentru o provocare specifica. Prin urmare, cumparatorii din intreaga lume cauta utilaje inteligente si facil de folosit, astfel incat operatorul sa obtina maximum din echipamentul respectiv. Risipa si timpul pierdut nu isi mai au locul in noua realitate economica. Totodata, clientii sunt din ce in ce mai interesati de costul total de operare si se axeaza pe reducerea cheltuielilor pe care le presupune ciclul de viata al unui utilaj. In preferintele cumparatorului de echipamente de constructii, includem si usurarea activitatilor administrative. Practic, cat mai putine batai de cap cu un utilaj si cat mai putini bani cheltuiti cu achizitia, operarea, intretinerea si mentenanta lui. In acest context, preconizam ca utilajele viitorului vor fi achizitionate, cu precadere, in leasing operational, pentru ca, in acest fel, toate cheltuielile mai sus amintite sunt incluse in rata lunara", estimeaza CEO-ul UTILBEN.
 
Vanzari de peste 7 milioane de euro, in primul semestru
In primul semestru al acestui an, grupul UTILBEN a inregistrat o cifra de afaceri de peste 7 milioane de euro, in aceasta raportare fiind inclusa vanzarea de utilaje noi si second-hand, incasarile diviziei de atasamente, accesorii, piese de schimb, dar si veniturile obtinute din servicii, acestea din urma crescand cu 20% fata de aceeasi perioada din 2020. Totodata, valoarea medie per tranzactie a crescut, anul acesta, cu 30% fata de nivelul din 2020, mai arata datele companiei.
"UTILBEN investeste constant in oameni, in digitalizare si in noi linii de business. Ca urmare, dupa 15 ani de experienta in industrie, am ajuns sa le putem oferi clientilor nostri o gama completa de produse si servicii: furnizare de utilaje noi si second-hand, vanzare de piese si accesorii, licitatii de utilaje si atasamente, inchiriere de utilaje, retea nationala de service, finantare achizitie. Pe scurt, absolut orice serviciu de care un client din industrie are nevoie. Ca urmare a dezvoltarii companiei, estimam o cifra de afaceri de peste 16 milioane de euro pe grup anul acesta", precizeaza Ruben Marian.
Cei mai mari clienti ai UTILBEN in aceasta perioada sunt constructorii de infrastructura, retele de apa, canalizare, gaz si electricitate. Companiile de constructii sunt tot mai deschise catre noi tehnologii si utilaje inovatoare, un aspect care va reprezenta un avantaj major pentru Romania, in competitia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.
"Previziunea pentru finalul lui 2021 este o crestere de aproximativ 15% fata de anul trecut, ceea ce se traduce in stabilizarea pietei echipamentelor de constructii. Desigur, aceasta proiectie depinde de gradul de infuzie de capital public pentru investitii, relansarea economiei nationale si fondurile europene pe care le primim. In acest registru, optimismul este alimentat si de estimarea conform careia Romania va fi tara cu cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana pana la finalul acestui an. Concret, se anticipeaza o crestere de 7% fata de 2020", mai spune Ruben Marian.
in continuare, cele mai cautate utilaje in 2020 si in primele sapte luni din 2021 au fost buldoexcavatoarele, cu o cota de 15% din totalul vanzarilor inregistrate de UTILBEN. Pe locul al doilea, se afla excavatoarele, cu 10 procente din total, urmate indeaproape de mini-excavatoare, cu 8%. Acelasi procent din total il inregistreaza incarcatoarele frontale, iar mini-incarcatoarele au o cota de 6% din totalul tranzactiilor de utilaje, potrivit datelor companiei.
"Anul acesta, am remarcat o crestere semnificativa a cererilor pentru mini-excavatoare, cu 20% fata de 2020. Concret, in primele sase luni ale acestui an, am primit 1.800 de cereri de mini-excavatoare, fata de 1.500, in 2020. Aceeasi tendinta de crestere o observam si in cazul utilajelor mari, de peste 10 tone. Asta ne spune ca se construieste masiv in tara noastra si ca trendul ascendent se va mentine", explica fondatorul UTILBEN.
 
Stage V, noul standard de motoare cu emisii reduse
Cea mai importanta noutate in domeniul utilajelor de constructii este trecerea la motoare Stage V. Aceasta a impus limitari nu doar la nivelul masei de particule fine din gazele evacuate, ci si in ceea ce priveste numarul de particule eliberate in atmosfera per unitatea de energie produsa. Mai simplu formulat, motoarele Stage V produc cu 40% mai putine noxe decat cele Stage IV. Comisia Europeana are in plan reducerea cu 65% a emisiilor de dioxid de carbon produse de autoturisme, utilaje si alte vehicule, pana in anul 2030. Ca urmare, tendinta in materie de echipamente de constructii nu poate fi decat orientarea catre motoare electrice sau, de ce nu, catre cele alimentate cu hidrogen.
"Transformarea industriei se va produce si datorita digitalizarii, analizarii datelor, tehnologizarii, internetului de mare viteza 5G si inteligentei artificiale. Aceste inovatii nu mai sunt demult de domeniul stiintifico-fantastic si deja se intampla intr-un ritm accelerat. Asta, pentru ca este nevoie de automatizarea utilajelor, digitalizarea serviciilor, eficientizarea activitatii pe santiere si o mai buna relationare intre om si utilaj prin intermediul tehnologiei", mai spune specialistul in utilaje.
 
Obiective de dezvoltare la nivel national si lansare pe bursa
Planurile UTILBEN pentru perioada urmatoare vizeaza dezvoltarea afacerii la nivel national si, apoi, international. "Suntem in continua cautare de profesionisti care au experienta in leadership si formarea de echipe, care stiu ce inseamna crearea unui sistem in industria utilajelor. Profit de aceasta oportunitate sa le lansez o invitatie cititorilor care rezoneaza cu valorile si misiunea noastra sa viziteze pagina noastra de cariere www.utilben.ro/careers", spune Ruben Marian.
In trimestrul al treilea al acestui an, planurile UTILBEN includ deschiderea unei sucursale in Bucuresti, alte puncte de lucru fiind planificate, apoi, in Timisoara si Iasi. In plus, compania va investi in crearea unei retele proprii de service la nivel national, ca parte a obiectivului de a deveni "cel mai bun furnizor de servicii post-vanzare din Romania", mai precizeaza CEO-ul UTILBEN.
La nivel de provocari cauzate de pandemie, se inscriu intarzierile in ceea ce priveste livrarea de utilaje de catre producatori. "Mai ales anul trecut, majoritatea fabricilor din intreaga lume au pus frana activitatii sau chiar au oprit liniile de productie. Nu putini sunt cei care au facut disponibilizari masive si acum sufera din cauza lipsei de personal, pe langa lipsa de materie prima, in principal otel. Toate acestea se traduc in termene lungi de livrare si intr-o crestere a preturilor utilajelor", explica fondatorul UTILBEN.
Tot pe lista obstacolelor, specialistul mentioneaza gasirea de forta de munca specializata, in special, mecanici si tehnicieni cu experienta. "Consider ca trebuie sa investim masiv in educatie si in promovarea profesiilor tehnice. Cred cu tarie in talentul romanilor si in capacitatea noastra de munca", mai spune Ruben Marian.
In cele din urma, dar nu in ultimul rand, un obiectiv major pentru UTILBEN este reprezentat de listarea la Bursa de Valori Bucuresti, pentru a atrage capital care sa sustina ritmul accelerat de dezvoltare, in contextul in care, in ultimii 10 ani, compania a inregistrat o medie de crestere de peste 50% pe an.
***
Grupul UTILBEN a fost creat si dezvoltat de sotii Ruben si Oana Marian. Cu o experienta de 15 ani in domeniu, compania a ajuns la 70 de angajati si a stabilit relatii solide cu peste 500 de furnizori de utilaje fiabile din intreaga lume. Oferta de echipamente agricole si de constructii cuprinde peste 30.000 de produse, ce se regasesc pe site-ul www.utilben.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter