RO EN
السلة فارغة

UTILBEN: Tanara generatie din constructii vrea sa contribuie la dezvoltarea firmelor

Cand spunem "prejudecati”, ne gandim la pareri si idei preconcepute care nu pot fi depasite. In cazul constructiilor, situatia este ceva mai complicata pentru ca vorbim despre un comportament retrograd al unor actori din industrie, care nu permite ca acest domeniu sa acceada la urmatorul nivel de performanta. Printre principalele piedici in calea dezvoltarii, se numara instrumentele de lucru invechite si deficitul de personal.
Planera, o renumita companie americana specializata in planificarea in detaliu a proiectelor de constructii, a efectuat un amplu sondaj de opinie pentru a afla de ce acest domeniu nu evolueaza in pas cu vremurile. La studiul realizat de Planera, au participat manageri si directori din domeniul constructiilor, asadar doar factori decidenti.
In cele ce urmeaza, va prezentam intrebarile la care au trebuit sa raspunda participantii la sondajul Planera si graficele rezultate in urma raspunsurilor acestora. Concluziile acestui studiu sunt comentate de catre Ruben Marian, CEO si fondator al companiei UTILBEN, unul dintre principalii furnizori de utilaje din Romania.
 
Vreti sa implicati mai multi angajati in planificare?
Nu mai putin de 78% dintre respondenti cred ca afacerea lor ar prospera daca mai multi angajati ar fi implicati in procesul de planificare a activitatii. Asta se traduce in alinierea la un obiectiv comun. Sa presupunem ca o companie de constructii castiga o licitatie pentru realizarea unui drum. De obicei, seful de santier ia deciziile si le transmite subalternilor. Ce propun respondentii studiului despre care vorbim este ca un numar mare de angajati sa fie parte a procesului decizional. Astfel, termenele si costurile de realizare ar fi mai precise si mai aproape de realitate.
 
Care sunt principalele provocari cu forta de munca?
In ceea ce priveste atragerea de personal care sa aiba competente informatice, 37% dintre manageri sustin ca intampina mari dificultati. Majoritatea lucratorilor in constructii nu sunt familiarizati cu tehnologia pentru ca nu sunt instruiti in acest sens, iar angajatorii nu investesc in software de ultima ora. Multi patroni nu cred in avantajele tehnologiei de varf si au ramas ancorati in trecut. Acest comportament anacronic ii tine in zona de confort si ii impiedica sa evolueze. Iar cand pe piata apare o companie avangardista, se loveste de deficitul de personal specializat. Este un cerc vicios. 
”In ultimii ani, am observat un schimb de generatii care se vede mai ales la nivel de atitudine si grad de educatie. Daca, in trecut, managerii indicau directia si ceilalti erau simpli executanti, acum, tanara generatie vrea sa conteze si sa contribuie la dezvoltarea companiei pentru care lucreaza. Noii angajati nu mai vor sa fie intr-un mediu in care doar se dicteaza, iar ei nu au un aport semnificativ. Tinerii de azi sunt inteligenti si inteleg tehnologia mai bine decat noi, asa ca implicarea lor in stabilirea strategiei si a obiectivelor poate fi doar benefica”, este de parere Ruben Marian.
"Un motiv pentru care nu exista suficienta forta de munca specializata tine de dificultatea in a tine pasul cu evolutia accelerata a tehnologiei. In cadrul companiei UTILBEN, investim intentionat in angajatii nostri prin aducerea de specialisti care sa le explice cum functioneaza programele pe care le utilizam, prin participarea la conferinte de profil si prin folosirea de software si tool-uri inovative. Trebuie sa ne adaptam la piata muncii si sa compensam lipsa acuta de personal specializat cu instrumente informatice care sa le faca angajatilor munca mai usoara”, completeaza Ruben Marian. 
 
 
Sunteti multumit de tehnologia pe care o folositi?
Parerile sunt impartite printre cei care au facut trecerea la un software avansat. Doar o treime dintre acestia sunt multumiti de tehnologia pe care o folosesc, iar restul de doua treimi manifesta un grad ridicat de frustrare. Concret, 66% dintre respondenti cred ca programele informatice sunt dificil de folosit si le ingreuneaza activitatea. Aici, pot fi doua cauze. Prima cauza tine de rezistenta oamenilor la schimbare, iar a doua, de alegerea unui software invechit sau nepotrivit. In ambele situatii, rezolvarea problemei tine de comunicare si deschidere catre nou.
 
Aveti suficienti angajati pentru proiecte suplimentare?
Revenind la capitalul uman, doar 38% dintre managerii chestionati considera ca au suficient personal calificat in domeniul constructiilor. Aici, vorbim despre deficitul de pe piata muncii, care afecteaza antreprenorii de pretutindeni. Principalele cauze au la baza reticenta tinerilor de a activa in constructii, conditiile grele de lucru si iesirea de pe piata muncii a unei mase mari de oameni care fie s-au reprofilat, fie s-au pensionat. Incidental, acelasi procent de 38% dintre respondenti planuiesc sa faca angajari. Acest lucru se traduce in speranta ca va creste numarul proiectelor de constructii in perioada imediat urmatoare.
"In ceea ce priveste tehnologia, este o linie subtire intre experienta utilizatorului si interesul conducerii unei companii de a avea acces la date pertinente si de a fi un business inteligent. Implicit, sa se bazeze pe informatii, nu pe intuitie. In acest caz, conducerea companiei trebuie sa intervina si sa le explice angajatilor reticenti care sunt beneficiile folosirii unui software sau tool nou. Tehnologia este doar o unealta, iar oamenii trebuie sa inteleaga utilitatea ei”, subliniaza Ruben Marian.
"Romania este o tara emergenta, iar firmele de aici sunt si ele in plin proces de crestere. In multe cazuri, echipele operationale si cele care se ocupa de dezvoltarea companiei sunt aceleasi. Rezultatul este o presiune suplimentara pe angajati, iar aici trebuie sa intervina specializarea personalului si achizitia de tehnologie care sa le faca tuturor munca mai usoara. O firma care vrea performanta investeste prima data in oameni - care definesc viziunea, obiectivele si strategia -, iar ei si conducerea aleg impreuna ce software ii va face mai eficienti si mai productivi”, este de parere Ruben Marian.
 
De ce aveti nevoie pentru a face performanta?
La capitolul nevoi, lista managerilor din constructii include capitalul uman si tehnologia. 27% dintre respondenti sustin ca depind intru totul de gasirea unor angajati specializati daca vor sa se extinda, iar 17% planuiesc sa investeasca in noi tehnologii. Un procent si mai mare, de 54%, considera ca dezvoltarea companiei depinde in egala masura de personalul calificat si de folosirea unor programe informatice de profil. 
Nevoia de modernizare a tehnologiilor folosite in domeniului constructiilor se bazeaza pe eficientizarea activitatii si pe reducerea termenelor de executie. In secolul XXI, totul se intampla cu celeritate si productivitatea este primordiala. Cine nu tine pasul cu acest ritm alert risca sa fie eliminat de concurenta, asa ca inovatia si investitiile in personal si tehnologie sunt vitale.
 
*Articol publicat de specialistii de la UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si echipamente pentru constructii. Pentru informatii suplimentare click aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter