RO EN
السلة فارغة

UTILBEN: Estimarile indica scadere pe piata europeana de constructii in anul 2024

Anul 2023 se apropie cu pasi repezi de ultimul sau trimestru, iar analistii financiari se intrec deja in proiectii pentru 2024. Renumitul grup bancar olandez ING nu face nota discordanta si a efectuat un amplu studiu asupra pietei de constructii din Europa. Din pacate, previziunile specialistilor ING sunt in disparitate cu optimismul general manifestat de guvernanti si oglindesc un viitor mai putin luminos decat ne-am dori.
Pe scurt, industria de constructii din Europa se va contracta in 2024. Analistii olandezi au avertizat demult ca ratele majorate ale dobanzilor si preturile ridicate ale imobilelor vor reduce drastic cererea in acest domeniu. Putini oameni isi permit sa cumpere o casa cu banii jos, si mai putini isi permit costul unui credit, iar majoritatea populatiei se uita cu stupoare la pretul de lista al unui apartament sau al unei case.
Toate astea au condus la scaderea cererii pentru locuinte noi in Europa. Specialistii ING sustin ca forta motrice a pietei de constructii o reprezinta santierele aflate in derulare, insa majoritatea se vor concretiza pana la finalul acestui an. Singurele proiecte care stimuleaza apetitul cumparatorilor sunt cele sustenabile, care asigura liniste si siguranta pe termen lung, insa, de sine statatoare, acestea nu pot sustine sectorul constructiilor.
Sunt de acord, proiectiile analistilor reflecta realitatea. Consider ca economia globala inca se recupereaza dupa pandemia COVID-19 si ca inca nu s-au facut toate corectiile necesare pentru redresarea situatiei. In plus, conflictul de la granita este departe de a se fi incheiat si specialistii in domeniu vorbesc deja despre un razboi de uzura. Daca punem la socoteala preturile mari la materiale de constructii, dobanzile ridicate la credite si nivelul inflatiei, nu este de mirare ca nu ne aflam inca in conditii ideale de business.
In orice previziuni, exista insa si exceptii. Vestea buna pentru Romania este ca multi conationali plecati la munca in strainatate se intorc acasa. Pentru confort, liniste, familie si chiar pentru oportunitati de afaceri. Conform datelor oficiale, sunt 5,7 milioane de romani in diaspora, asa ca tendinta acestora de a reveni in tara natala ne da sperante. Pentru ca majoritatea dintre ei au invatat lucruri valoroase peste hotare si au vazut si aplicat modele de bune practici in business. Cu tot acest bagaj de experiente, pot face mai multi bani in Romania decat in Italia sau Spania. Ruben Marian, fondator si CEO al companiei UTILBEN
Numarul constructiilor in Uniunea Europeana stagneaza
Analistii olandezi au pregatit si bilantul pentru anul in curs, chiar daca mai avem mai bine de 3 luni pana sa tragem linie. Pesimist din nou: 0% crestere a volumului de constructii in Uniunea Europeana, fata de anul precedent. O stagnare care se va transforma anul viitor in declin, daca mediul de afaceri, autoritatile si guvenantii nu vor actiona cu celeritate sa redreseze aceasta corabie intitulata Uniunea Europeana.
Veti spune ca am inceput anul 2023 in forta si ca zgomotul de pe santiere era la unison cu veniturile in crestere ale constructorilor si nu gresiti deloc! Chiar asa a fost situatia in prima jumatate a anului. In luna iunie, nivelul constructiilor in Uniunea Europeana era peste cel din aceeasi perioada a anului trecut. Dar cei de la ING au prezis ca ritmul va incetini. Ceea ce s-a si intamplat. Atat sefii de companii, cat si persoanele fizice au manifestat o apetenta scazuta pentru investitiile in imobiliare.
Nu ii putem invinovati, daca ne uitam cu atentie la ce se intampla in jurul nostru: economia europeana este slabita, dobanzile sunt sus, iar preturile au explodat. Se credea ca intarzierile pe lantul de aprovizionare vor masca scaderea cererii si, astfel, santierele vor da inainte. Insa dinamica pietei a contrazis aceasta prognoza. La nivel european, fabricantii de ciment, caramida si beton au scazut turatia motoarelor, iar productia a incetinit cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Daca producatorii de materiale de constructii se vor limita la acest procent de 13%, consecinta va fi una minora asupra sectorului de constructii. Numarul de cladiri ridicate in Uniunea Europeana in 2024 va fi cu doar 1% mai mic decat cel de anul acesta. Ei, iata ca analistii ING nu sunt chiar atat de pesimisti! Desigur, cu totii ne-am dori o crestere, insa o scadere de doar un procent e neglijabila.
 
Ruben Marian considera ca este nevoie de un moment zero, care sa schimbe modul in care se construieste in Romania.
Este nevoie de o strategie clara in ceea ce priveste dezvoltarea urbana. Accentul trebuie sa cada pe confortul locuitorilor unui oras, pe spatii verzi, pe ridicarea de scoli si spitale, pe inlesnirea relatiilor dintre oameni. UTILBEN are sediul central in Cluj-Napoca, asa ca ma raportez la acest oras minunat din inima Transilvaniei, asa cum ne place sa il numim. Din pacate, in ultimii 20 de ani, s-a construit haotic, iar cuvantul de ordine a fost „specula”. Multi oameni au facut bani rapid din imobiliare, iar, cel putin in Cluj-Napoca, a lipsit ordinea si disciplina in constructii.
In acest context, consider ca o resetare este binevenita. Un punct de cotitura care sa incetineasca - daca nu chiar sa opreasca - nebunia imobiliara. Trebuie sa existe o colaborare stransa intre autoritatile publice locale si investitori. Fara un plan clar de dezvoltare urbana, Cluj-Napoca ar ajunge la implozie, s-ar sufoca. Asa ca eu vad cu ochi buni incetinirea ritmului de ridicare a cladirilor si chiar am observat ca primaria nu mai emite un numar atat de mare de autorizatii de construire, tocmai pentru a pune infrastructura la punct. In plus, o astfel de masura poate preveni o noua bula imobiliara.
Renovarile reprezinta peste 50% din totalul lucrarilor de constructii
Si, pentru ca tot am abordat un ton mai optimist, continuam in acelasi registru. Specialistii olandezi se asteapta ca sectorul renovarilor sa incline balanta spre profit. Si nu e de mirare de ce! Cererea pentru lucrari de renovare si mentenanta reprezinta peste 50% din totalul lucrarilor de constructii, iar vestea buna este ca cererea nu este afectata de ciclurile economice sau de capriciile pietei.
Vorbeam la inceputul acestui articol despre sustenabilitate. Aceasta directie impusa de Uniunea Europeana produce efecte benefice evidente, in sensul ca stimuleaza investitiile. Cladirile vechi trebuie modernizate pentru ca este imperios sa devina eficiente energetic, iar asta se traduce in bani cheltuiti pe lucrari de renovare si de mentenanta. Deci, o gura de aer proaspat pentru domeniul constructiilor. Disponibilitatea fondurilor europene, pe de-o parte, si preturile mari la energie, pe de alta parte, reprezinta stimulente puternice, mai ales pentru retrograzi.
Companiile de constructii resimt din plin comportamentul prudent al clientilor si privesc cu ingrijorare spre viitor. Nivelul de incredere al constructorilor in ceea ce priveste 2024 este unul scazut si a atins nivelurile de pesimism din urma cu 2 ani. Li se alatura instalatorii, zidarii, tamplarii si zugravii, care au raportat o scadere vizibila a volumului de lucru. Din pacate, comportamentul este imuabil si in ceea ce priveste infrastructura, un domeniu care are inca mare nevoie de investitii.
Preturile imobiliare in Uniunea Europeana scad
Totusi, aceasta situatie sensibila are si partile ei bune. Clientii au cel mai mult de castigat pentru ca majorarea preturilor constructiilor pare sa se fi oprit. Companiile din domeniu au renuntat la scumpiri, de teama ca nu cumva clientii sa renunte la achizitii. Acest comportament se datoreaza si scaderii costurilor materialelor de constructii, scadere ce s-a produs tocmai din cauza ca cererea s-a diminuat. Asadar, un cerc vicios care a avut ca rezultat scaderea preturilor imobilelor. Avantaj pentru client!
Ruben Marian vede o schimbare de paradigma in ceea ce priveste standardul de constructor roman.
Piata de constructii din Romania se maturizeaza si actorii din constructii sunt din ce in ce mai profesionisti. E nevoie de solutii bune pe termen lung. Consider ca a apus vremea cand blocurile apareau ca ciupercile dupa ploaie si banii curgeau garla in buzunarele unor constructori speculanti. „Sustenabil” este noul cuvant de ordine.
Este in folosul tuturor sa existe disciplina in constructii, sa protejam mediul si sa evitam risipa de energie si alte resurse importante. Este vital sa imbunatatim si sa adaugam valoare investitiilor pe care le facem. Practic, sa creezi ceva care sa dainuie, mai departe de scopul de a face profit.
In loc de concluzie, va prezentam evolutia numarului de constructii in Uniunea Europeana. Fata de anul pandemic, in 2021, s-a inregistrat o crestere de 5,5%. In 2022, din nou o crestere fata de anul precedent, respectiv de 2,7%. Anul acesta, stagnare, urmand ca 2024 sa inregistreze scaderea de 1% despre care am vorbit mai devreme. Dezideratul este ca aceasta scadere sa nu se transforme intr-o tendinta si, desigur, ca analistii financiari sa se insele macar de aceasta data!
 
*** Articol publicat de specialistii de la UTILBEN, companie furnizoare de utilaje si echipamente pentru constructii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter