RO EN
السلة فارغة

TERRA si-a consolidat cota de piata, intr-un context general nefavorabil

Terra Romania este distribuitor exclusiv al utilajelor de constructii JCB pe piata locala, pozitie pe care o detine din 2001, ulterior demarand operatiuni de comercializare a marcilor Palfinger, Sennebogen, Sandvik, Rubblemaster, Bell, Comansa, HBM Nobas, Rohr, Endress, Compair etc. Grupul-mama, cu sediul central in Viena - Austria, are o experienta bogata pe piata de profil, fiind prezent inclusiv in Cehia, Ungaria, Croatia, Slovenia, Bosnia, Muntenegru si Kosovo. Performanta si productivitatea ridicata constituie in continuare cerintele standard pentru toate solutiile promovate de Terra Romania.
Interviu cu Petre Babiceanu (47 de ani), directorul general al Terra Romania - Utilaje de Constructii.
 
- Cum descrieti anul precedent, din punct de vedere al rezultatelor financiare?
- Anul 2016 a fost mult sub nivelul din perioada anterioara de raportare fiscala. Practic, piata in ansamblul sau a consemnat o scadere de circa 40%, totalizand doar 850 de utilaje pe segmentul in care JCB activeaza. Desigur, numarul este usor mai mare, ajungand, probabil, la 1.100 de echipamente, daca se iau in considerare toate tipurile de masini, cum ar fi, de exemplu, buldozere, autogredere etc. Explicatia acestui declin este simpla si rezida in epuizarea fondurilor europene eligibile pentru astfel de achizitii. La o analiza mai atenta, cauza este mai degraba de natura psihologica, investitorii aflandu-se in situatia de a astepta bugetele disponibile pentru urmatoarea perioada de programare.
 
- Ce tendinte majore intrevedeti pe termen scurt pe aceasta piata?
- Noi prognozam o usoara revenire, in cuantum de circa 20%. Consideram ca dupa o anumita pauza, cererea va creste prin sistemul de finantare in leasing, pe care il consideram mult mai sanatos. Conform datelor pe care le-am cules de pe teren, ratele de utilizare a utilajelor achizitionate prin intermediul fondurilor europene au fost foarte mici, iar aceasta a facut inerenta aparitia unor uzuri mai degraba morale a acestora. Din punct de vedere structural, mizam pe o cerere imbunatatita pe segmentul echipamentelor foarte specializate, cum ar fi cele destinate executarii de lucrari hidrotehnice. De asemenea, este posibila o usoara crestere a vanzarilor de incarcatoare compacte, intrucat in Romania buldo-excavatorul ramane utilajul de baza in activitatea de constructii. In ceea ce priveste excavatoarele pe senile, este posibila o anumita scadere.
 
- Care sunt cele mai importante santiere unde ati livrat produse in ultima perioada?
- Cel mai mare contract a fost incheiat cu Apele Romane pentru doua loturi de 10 utilaje din gama excavatoarelor cu senile. In rest, comenzile se limiteaza la una sau cel mult doua masini, pe fondul lipsei marilor santiere. In acest context, desi cifra de afaceri a fost in scadere proportionala celei consemnate de piata, am reusit totusi o majorare de 1% a cotei de piata. Chiar daca situatia curenta nu este favorabila, nu am renuntat la imbunatatirea portofoliului de produse, dintre cele mai interesante noutati remarcandu-se masinile de dragare a albiilor, automacaralele din gama de 25 tone de la Palfinger etc. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter