RO EN
السلة فارغة

SOLUTIA IoT Bosch TRACI localizeaza si monitorizeaza vehiculele pe santiere

Prezentata in premiera la BAUMA 2019, solutia IoT Bosch TRACI localizeaza si monitorizeaza vehiculele pe santiere, dupa cum informeaza un comunicat al corporatiei germane. Astfel, timpul de asteptare, cautarea vehiculelor si operatiunile de transport devin mult mai eficiente, iar efortul este redus la minimum. In plus, datele transmise de senzori ajuta la imbunatatirea proceselor, luarea deciziilor si utilizarea optima a echipamentelor pe santier, in timp ce se primesc alerte privind solutiile de economisire a energiei prin reteaua LoRaWAN.
Atunci cand excavatoarele sau autocamioanele nu pot fi amplasate in mod optim pe marile santiere, situatia este nu numai neplacuta, ci genereaza si potentiale intarzieri. Unde se afla cu exactitate vehiculele si cate ore au functionat? La o asemenea intrebare, operatorii de parcuri de utilaje din sectorul constructiilor si din domeniul agricol trebuie sa raspunda imediat, daca doresc sa-si foloseasca echipamentele cat mai eficient posibil. Aici intervine solutia de urmarire pe cont propriu a utilajelor de la Bosch - sau Bosch TRACI. Solutia robusta de conectivitate, bazata pe IoT, poate fi usor adaptata vehiculelor existente. „Bosch TRACI ofera toate datele relevante necesare pentru sporirea eficientei si a ratei de utilizare a oricarei flote de utilaje”, a declarat Jan Philipp Büchner, manager de produs responsabil pentru Bosch TRACI.
Dupa cum se cunoaste, productivitatea este in mod substantial mai scazuta in industria constructiilor decat in orice alt domeniu de activitate, una dintre cauze fiind dificultatea tot mai mare de a urmari functionarea tuturor echipamentelor de constructii angrenate in proiecte din ce in ce mai mari si mai complexe din domeniul constructiilor. Bosch TRACI ajuta, astfel, la imbunatatirea gradului de utilizare a utilajelor de constructii, contribuind si la accelerarea procesului de distribuire a materialelor pe santier. Fiecare vehicul este echipat cu o eticheta TRACI Bosch, respectiv cu o cutie compacta de senzori ce dispune de propria sursa de alimentare, care capteaza pozitia vehiculului, inregistrand starea acestuia (daca stationeaza sau se afla in miscare), precum si o multime de alte date. Informatiile sunt criptate si transmise prin intermediul unei retele LoRaWAN catre serverul de tip „cloud” Bosch IoT, unde sunt decriptate. Clientii si utilizatorii TRACI Bosch pot accesa in siguranta datele transmise de senzori, integrandu-le in sistemele lor software existente, pentru logistica, proiectare si planificarea operatiunilor.
In timpul dezvoltarii Bosch TRACI, un accent deosebit a fost pus nu numai pe securitatea datelor si usurinta integrarii, ci si pe nevoia de a rezista conditiilor atmosferice dificile specifice santierelor de constructii. Etichetele TRACI Bosch sunt testate pentru a indeplini cerintele stricte de etanseitate din domeniu, in asa fel incat echipamentele in cadrul carora sunt instalate pot fi curatate inclusiv cu jet de abur de inalta presiune. Etichetele sunt, de asemenea, deosebit de rezistente la socuri si lichide. In aplicatiile tipice, durata de functionare a unui senzor este de trei ani pana la sase ani. Aceasta poate fi extinsa la zece ani, daca intervalele de masurare si de transmisie a datelor captate de senzori sunt reduse. Algoritmii inteligenti de software ai senzorului reusesc sa ofere o durata de exploatare de zece ani, de exemplu, prin limitarea captarii datelor pozitionale in situatiile in care senzorul este mutat.
Bosch TRACI utilizeaza reteaua wireless IoT LoRaWAN (o retea cu raza mare de actiune). Dezvoltarea acestui standard este promovata de Alianta LoRa. Standardul permite utilizatorilor sa isi configureze propriile retele, in mod similar cu o retea normala Wi-Fi. Insa, spre deosebire de Wi-Fi, o retea LoRa are o raza de utilizare de cativa kilometri, dar cu o latime de banda mai mica. Cu toate acestea, aceste latimi de banda sunt mai mult decat adecvate pentru datele transmise de etichetele TRACI Bosch. Exista, de asemenea, retele publice LoRaWAN, accesibile operatorilor comerciali. Ca si retelele mobile existente, acestea colecteaza si transmit date de la senzorii LoRa. Intreaga retea LoRaWAN este deja infiintata in Franta, Elvetia si in tarile Benelux, iar cea publica este in constructie in Germania. Bosch lucreaza deja, impreuna cu mai multi furnizori din aceste tari, la dezvoltarea retelelor si poate oferi clientilor sai optiunea de a utiliza astfel de retele publice pentru solutia sa TRACI. Bosch TRACI poate fi, de asemenea, utilizat in reteaua „obiectelor conectate” (The Things Network, o initiativa deschisa (open source), bazata pe comunitate, care invita toti utilizatorii, din intreaga lume, sa faca parte dintr-o retea mondiala de IoT si sa o utilizeze/dezvolte prin efort comun. La inceputul anului 2018, erau functionale peste 3.400 de statii LoRa, in peste 80 de tari.
Alte noutati prezentate de grupul Bosch cu prilejul BAUMA 2019 sunt constituite de VCU - o unitate de control de inalta performanta pentru motoarele viitorului, noua solutie de tratare prin conexiune a gazelor de esapament (sisteme de injectoare AdBlue, combinate cu convertori catalitici selectivi SCR), precum si sistemele Common-Rail – o solutie potrivita pentru fiecare aplicatie a motoarelor diesel, compatibila atat cu standardul Euro 5, cat si cu cel din SUA (US Tier 4).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter