RO EN
السلة فارغة

INDUSTRIAL ACCESS: Plan de investitii de 6 milioane de euro, in 2015

Veniturile realizate de Industrial Access, liderul pietei locale de inchirieri de utilaje, s-au dublat in primele sase luni din 2015 fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce compania a inregistrat, in 2014, cel mai bun rezultat din istoria de 10 ani a firmei. Totodata, profitul semestrial al societatii s-a situat la circa 1,2 milioane de euro. Pana la finele lunii iunie a.c., conducerea Industrial Access a realizat investitii de 1,7 milioane de euro si estimeaza un CAPEX anual pentru 2015 de pana la 2,7 milioane de euro, fonduri ce vor fi alocate pentru reinnoirea flotei. "Pentru 2016 avem un plan de investitii de circa 6 milioane de euro, ce vor fi sustinute din fonduri proprii. Astfel, reusim sa pastram calitatea si fiabilitatea flotei noastre la cele mai inalte standarde europene sau internationale", a declarat Adrian Preda, directorul comercial al companiei. Industrial Access are o valoare de inlocuire actuala de circa 20 de euro si o varsta medie de 55 de luni, detinand una dintre cele mai mari flote de inchirieri din Romania. Utilajele cele mai solicitate la inchiriere in 2014 au fost cele din divizia Access, care cuprinde nacele, stivuitoare telescopice si verticale, lifturi si nacele speciale pentru fatadele cladirilor.
Utilajele din flota Industrial Access sunt utilizate la o multitudine de aplicatii, nu numai din domeniul constructiilor. "Am evitat intrarea in proiecte neprofitabile sau in cele in care existau semne clare ca respectivii clienti potentiali, fie nu aveau resurse pentru achitarea serviciilor, fie aveau un comportament dovedit de rau-platnic. Aceasta atitudine aplicata cu strictete ne-a ajutat sa reducem nivelul de provizioane de la un prag maxim istoric de 500.000 de euro in 2013 la sub 20.000 de euro (la o cifra de afaceri de aproape 8 milioane de euro realizata in 2014)", a precizat managerul Industrial Access. In 2013, compania a inregistrat o pierdere de 500.000 de euro, provenita dintr-un provizion pentru debitorul Remco Romania si firmele afiliate acestuia, respectiv grupul olandez Janssen de Jong.
 
Mentinere a preturilor de dumping, in pofida revirimentului din domeniu
Prima jumatate a anului 2014 a reprezentat o perioada dezastruoasa pentru majoritatea competitorilor de pe piata inchirierilor de utilaje, fiind inregistrate pierderi si scaderi semnificative atat fata de aceeasi perioada din 2013, cat si comparativ cu semestrul al doilea al aceluiasi an. Potrivit datelor Industrial Access, in a doua jumatate a anului trecut a fost inregistrata o revenire puternica in domeniu, afacerile companiilor specializate revenind pe un trend ascendent atat din punct de vedere al veniturilor, cat si al profitului. "In perioada ianuarie-iunie 2015 a continuat trendul de crestere, fiind consemnate 12 luni consecutive de evolutie sustinuta. Estimarile pentru intregul an in curs sunt favorabile pentru piata de inchirieri din Romania, chiar si in pofida reducerii investitiilor statului. Daca Guvernul va relansa in mod real programul de investitii si va aloca resurse pentru realizarea proiectelor de anvergura (infrastructura, utilitati, energie, educatie, sport), vom putea avea un an 2016 chiar mai bun decat 2015", a mai spus Adrian Preda.
Totusi, in pofida revirimentului din domeniu, exista, in continuare, competitori care furnizeaza utilaje la preturi de dumping, mult sub costurile reale. "Se observa foarte clar din raportarile financiare publice cine a derulat astfel de practici neloiale, manifestate cu predilectie de catre societatile multinationale prezente pe piata locala. Din pacate, Consiliul Concurentei nu trateaza serios aceasta situatie si o tolereaza in detrimentul firmelor mai mici, in mod special al IMM-urilor detinute de antreprenori locali, care nu beneficiaza de finantare la nivelul de costuri din Europa de Vest sau de suportul firmelor-mama, extrem de puternice, in raport cu dimensiunea pietei din Romania", a explicat directorul comercial al Industrial Access.
O alta tendinta care a afectat negativ piata locala a inchirierilor de utilaje este reprezentata, potrivit managerului, de invadarea pietei cu echipamente finantate din fonduri europene, care au fost introduse in segmentul de inchirieri la preturi de dumping, in majoritatea cazurilor sub costul cu amortizarea, generand stabilirea unor preturi nesustenabile de inchiriere. "Proprietarii acestor utilaje, beneficiari ai unor scheme de minimis (100% platite de EU) sau de fonduri nerambursabile (pana la 80%), inchiriaza utilajele la preturi mult mai mici decat costurile reale de exploatare si in felul acesta submineaza piata reala, niciun competitor corect neputand face fata unor astfel de preturi, macar la un prag minim de rentabilitate", a mai spus Adrian Preda.
***
Industrial Access Romania constituie cea mai mare companie care ofera servicii de inchiriere a echipamentelor de constructii la inaltime din zona balcanica, avand subsidiare in Bulgaria, Serbia, respectiv Republica Moldova si pozitionandu-se la acelasi nivel de competitivitate cu acela al altor companii europene similare. Parcul de utilaje include o gama diversa de modele, anumite echipamente fiind unice in regiune, precum nacela JLG 1500SJ, care ajunge la o inaltime de 47,7 metri. In anul 2007, fondul de investitii Balkan Accession Fund a preluat 90% din titlurile companiei Industrial Access, diferenta de 10% din actiuni ramanand in proprietatea fondatorului si directorului general al firmei, Stefan Ponea.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter