RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Evolutie de circa 10% estimata pe piata sistemelor de cofrare, in 2022

Piata sistemelor de cofrare si-a continuat trendul ascendent in 2021, dupa o stabilizare in 2020. Conform calculelor realizate pe baza cifrelor de afaceri raportate de principalii furnizori specializati din Romania, rulajul total consemnat de cele sase mari companii active in acest domeniu a cumulat aproape 300 de milioane de lei la finalul anului trecut, in crestere cu 10% fata de nivelul de circa 270 milioane de lei raportat de aceleasi societati la sfarsitul lui 2020. Profitul net mediu al pietei s-a majorat semnificativ, cu peste 50%, in timp ce numarul de angajati a crescut usor (+3%).
Pentru 2022, operatorii din domeniu estimeaza ca piata sistemelor de cofrare ar putea creste cu 10% fata de nivelul inregistrat in anul anterior, datorita mai ales evolutiei cererii provenite din sectorul proiectelor de infrastructura. "Cel mai important factor de crestere in primele luni ale anului 2022 il reprezinta investitiile in proiectele de infrastructura, care au compensat stagnarea evolutiei segmentului rezidential. Conform estimarilor noastre, aceasta tendinta va continua si in perioada urmatoare, astfel incat pentru 2022 estimam o crestere de peste 10% a pietei de cofraje. Din pacate, nu exista statistici oficiale care sa evalueze valoric piata, o estimare corecta fiind cu atat mai dificila cu cat exista un volum semnificativ de sisteme de cofrare second hand achizitionate direct din afara tarii", a declarat Mircea Georgescu, directorul general al Hunnebeck Romania, parte a companiei germane Hünnebeck, una dintre marcile de traditie din portofoliul grupului american BrandSafway.
Potrivit managerului, piata sistemelor de cofrare este predominata de inchirieri, vanzarile reprezentand mai putin de o treime din totalul cifrei de afaceri din domeniu. "Bazat pe experienta anilor precedenti, consider ca veniturile firmelor din acest domeniu de activitate au fost realizate in principal din activitatea de inchiriere a sistemelor de cofraj, vanzarile reprezentand mai putin de o treime din aceasta valoare. Acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare proiect in parte necesita o anumita configuratie de echipamente, diferita de la un proiect la altul, astfel incat un parc propriu de echipamente, care sa acopere toate situatiile, este mai greu de sustinut de catre firmele de constructii de la noi din tara", a mai spus managerul Hunnebeck Romania.
***
Un material pe larg referitor la piata de cofraje, utilaje si echipamente pentru constructii poate fi citit in editia August 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a citi gratuit revista, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter