RO EN
السلة فارغة

PWC: Activele digitale si revolutia economica la care toti vom participa

Masa monetara globala creste intr-un ritm accelerat, iar formele pe care le ia se diversifica. Unele banci centrale lucreaza la inlocuirea monedelor nationale clasice cu monede nationale digitale (CBDCs - Central Bank Digital Currencies) ce vor fi emise pe baza tehnologiilor distribuite de tip blockchain sau hashgraph, conform unui studiu recent al PwC. Totodata, se dezvolta alternative la monedele clasice si CBDCs, si anume digital token-urile create de companii sau chiar de persoane fizice.
Ne aflam in cursul unei schimbari economice fundamentale pentru care companiile trebuie sa se pregateasca, astfel incat sa ramana competitive si relevante. In continuare este prezentata evolutia probabila a utilizarii anumitor categorii de active digitale in functionarea economiilor nationale si internationale, precum si in operatiunile companiilor.
Interesant este ca nu doar bancile centrale vor fi producatoare de noi active digitale. Digital tokens vor fi alternative la monedele clasice si CBDCs si vor putea fi emise de orice companie sau persoana fizica. Pe de alta parte, NFT-urile (non-fungible tokens) sunt o alta categorie de active si reprezinta identitatile digitale ale activelor fizice sau digitale, facilitand tranzactionarea acestora.
Progresul tehnologic rapid a dus la cresterea puterii de procesare a calculatoarelor si la scaderea semnificativa a costurilor specifice. Pe de alta parte, inventarea primului blockchain in anul 2008 si a hashgraphului in anul 2015 (doua tipuri diferite de registre digitale distribuite) au reprezentat platforme tehnologice suficient de solide pentru dezvoltarea de concepte financiare inovatoare. Un alt studiu PwC estimeaza ca CBDC-urile si digital tokens reprezinta evolutia tehnologica ce va avea cel mai mare impact disruptiv in urmatorii 20 de ani. Se pare ca schimbarea compozitiei masei monetare ar putea fi solutia care sa adreseze deficientele sistemului economic din prezent, de aici putand chiar (re)aparea banii reali („sound money”), echivalentul aurului digital.
Aflandu-se la intersectia dintre 3 domenii ultra competitive, si anume tehnologie, finante si dezvoltare colaborativa (“open source”), serviciile financiare construite pe infrastructuri distribuite se dezvolta cu rapiditate. La fel de rapida este si adoptia acestora: numarul de utilizatori de active digitale (crypto) creste cu 113%, in timp ce numarul utilizatorilor de internet crestea cu 63% in aceeasi perioada a ciclului (anii 1997 - 1998).
Bancile centrale urmaresc inlocuirea monedelor nationale clasice cu monede nationale digitale (Central Bank Digital Currencies) si conform unui studiu recent al PwC, majoritatea vor emite CBDC-uri in urmatorii ani. Astfel, peste 60 de banci centrale exploreaza emiterea de moneda nationala digitala, unele dintre acestea inca din 2014. Anumite banci centrale au inceput chiar implementarea (China si Bahamas). In Statele Unite vor fi lansate 5 proiecte pilot pana la finele anului 2021, iar Uniunea Europeana doreste sa implementeze euro digital pana in 2024.
Topul in functie de maturitate al primelor 10 proiecte CBDC destinate Retailului este compus din:
Bahamas
Cambodgia
China
Ucraina
Uruguay
Ecuador
Caraibe de Est
Suedia
Korea de Sud
Turcia
Topul in functie de maturitate al primelor 10 proiecte CBDC destinate Interbank sau Wholesale este compus din:
Thailanda
Hong Kong
Singapore
Canada
Marea Britanie
Franta
Africa de Sud
Europa
Emiratele Arabe Unite
Japonia
Probabil utilizarea activelor digitale emise de bancile centrale va avea loc la nivel global in urmatorii 5 ani, avand in vedere avansul semnificativ al Chinei in aceasta directie. Exista posibilitatea ridicata ca proiectul gigant de infrastructura al Chinei, denumit Belt and Road Initiative (investitii de aprox. 160 miliarde USD pentru a conecta Asia de Europa) sa fie finantat prin crypto Yuan, facilitand mai ales imprumutarea / stimularea economiilor africane. In acest context, Statele Unite probabil vor accelera dezvoltarea dolarului digital pentru a incerca sa nu piarda statutul de moneda de rezerva la nivel global.
Pe langa Central Bank Digital Currencies, alte active digitale sunt emise de privati, persoane juridice si persoane fizice.
1. Utility tokens faciliteaza plata serviciilor. Spre exemplu, operatorii de transport public dintr-un anumit ecosistem (toti operatorii de transport public dintr-un judet, sau toti operatorii de transport de calatori pe calea ferata din Romania, etc.) isi vor putea crea o moneda comuna, iar pentru fiecare ruta ar putea seta un tarif specific. In acest fel, calatorii vor folosi transportul in comun mai simplu, fara grija biletelor / abonamentelor diferite, toate platile fiind efectuate dintr-un singur cont. Platile ar fi instantanee si ar ajunge direct la transportator.
2. Cash-back tokens permit gamificarea interactiunii cu clientul final. Pentru mai multe detalii, va invit sa accesati acest link, unde puteti explora un astfel de use-case. Este vorba de un proof-of-concept pe care l-am creat utilizand reteaua distribuita Hedera, cu scopul de a revitaliza economia Vaii Jiului prin cresterea turismului local. In acest moment, PoC-ul nu este in productie.
3. Asset-backed tokens sustin investitiile si tranzactiile de active fungibile, fizice sau digitale. Spre exemplu, o cladire de birouri evaluata la 100 milioane euro ar putea sa isi gaseasca greu un cumparator, daca lichiditatea in piata respectiva este scazuta. Din acest motiv, uneori se aplica discounturi semnificative (ex: 20%) pentru a atrage cumparatori. Prin utilizarea de asset-backed tokens, respectiva cladire va putea fi tokenizata si tranzactionata in fractii. Fiecare moneda va reprezenta o arie a cladirii, calculata ca numar total monede emise / aria totala utila. Prin tokenizare, cladirea va putea fi tranzactionata in incrementi foarte mici, va putea fi accesata lichiditate la nivel global (fara constrangeri geografice), vor fi eliminate barierele de intrare (oricine va putea investi, indiferent de nivelul de capital disponibil), iar tranzactionarea si schimbarea proprietatii activelor se va realiza instant, odata cu transferul monedelor dintr-un cont in altul.
4. Community tokens faciliteaza luarea deciziilor in comunitate. Spre exemplu, un club de fotbal va putea monetiza intr-un mod inovator baza de fani. Emitand propria moneda, clubul va putea acorda drepturi de vot direct proportionale cu valoarea activelor detinute. Astfel, fanii ce detin moneda clubului vor putea lua decizii precum componenta echipei in jocurile amicale, designul echipamentului etc.
5. Non-fungible tokens (NFTs) sunt destinate investitiilor si tranzactiilor de active unice, fizice sau digitale. NFT-urile reprezinta identitatile digitale ale activelor fizice sau digitale si vor facilita tranzactionarea acestora, fiind importante atunci cand se doreste autentificarea unui activ. In prezent, pietele de NFT-uri arata si functioneaza ca un magazin online obisnuit.
Ce pot face companiile din orice industrie pentru a se pregati? In primul rand trebuie sa exploreze daca modelele lor de business ar putea fi imbunatatite prin utilizarea activelor digitale. Sunt sanse mari ca, prin integrarea sistemelor din prezent cu registre distribuite, operatiunile sa poata fi optimizate sau sa poata fi create noi produse si servicii. Trebuie, totodata, analizata cu atentie utilizarea de catre competitori a retelelor distribuite, fiindca aceasta poate duce la perturbarea echilibrului pietei si castigarea de catre acestia a unui avantaj competitiv greu de inversat.
 
Un material de Gabriel Simion, Consultant PWC Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter