RO EN
السلة فارغة

ENERGY PAL reafirma rolul Managerului Energetic in cadrul organizatiei economice

Ne propunem prin acest articol sa aducem in atentia dumneavoastra care este rolul unui Manager Energetic in cadrul unui agent economic, din perspectiva experientei noastre acumulata in timp prin activitati, analize energetice, audituri la TimePal Romania, societate prestatoare de servicii energetice autorizate.
Asa cum este definit in legea nr. 121/2014, privind eficienta energetica, Managerul Energetic este "persoana fizica sau juridica prestatoare de servicii energetice atestata in conditiile legii, al carei obiect de activitate este organizarea, conducerea si gestionarea proceselor energetice ale unui consumator".
Conform celei de-a doua editii a studiului "Eficienta energetica in companiile din Romania", realizat de EnergyPal cu suportul Valoria, in Romania, in 2018, 38% dintre companiile respondente spuneau ca au o persoana responsabila din cadrul companiei care se ocupa de planul de eficientizare energetica (manager energetic), in timp ce in 2019 procentul creste la 45%. Cele mai putine companii cu un astfel de rol sunt din transporturi (18%), urmate de cele din productie industriala (20%) si alimentatie/agricultura (23%).
Din pacate la analiza pe industrii, observam ca cele mai multe companii respondente din constructii/imobiliare (54%) nu au efectuat o instruire a angajatilor cu privire la modalitatile de a conserva energia, spre deosebire de 60% dintre companiile din productie industriala si 61% din transporturi. 
 
Activitatea Managerului Energetic
Activitatea Managerilor energetici pentru industrie are ca scop reducerea intensitatii energetice si respectiv a valorii facturii energetice a beneficiarilor prin urmatoarele actiuni: 
  • realizarea balantelor energetice si intocmirea declaratiei de consum total de energie;
  • centralizarea si prelucrarea informatiilor din sistemul de contorizare si monitorizare;
  • intocmirea caietului de sarcini pentru realizarea auditului energetic si receptionarea lucrarii de audit energetic;
  • propunerea, implementarea si monitorizarea progresului programului de crestere a eficientei energetice;
  • asigurarea consultantei privind modul de aplicare a legislatiei si reglementarilor in vigoare privind eficienta energetica precum si realizarea analizelor energetice necesare activitatii beneficiarului.
 
Rolul Managerului Energetic in cadrul unui agent economic, important consumator, este de organiza gestionarea energiei, de a observa procesele energetice, de consum desfasurate de a sprijini masurile de efciecienta energetica expuse in auditurile energetice efectuate si de a merge mai departe prin propuneri noi catre conducere spre a fi implementate. Pot spune din experienta ca un astfel de rol nu este usor, in general o astfel de persoana pot afirma ca este "incomoda". Spun asta pentru ca imaginati-va o persoana care tot timpul cere ceva si are o pozitie relativ noua intr-o organigrama sau furnizor. Prin noua ma refer la rolul mult mai activ jucat de managerul energetic dupa 2014 , sprijinit si cadrul legal dat de legea eficientei energetice. Totusi fiind o astfel de persoana imi dau seama ca un astfel de manager energetic este pe drumul cel bun, el avand ca tinta acea eficienta energetica propusa.
Managerul energetic in tot acest rol nu este singur si nici nu ar putea sa implementeze masurile de eficienta fara a face parte, fara a fi sprijinit de intreaga echipa din cadrul organizatiei. Aici amintim si rolul auditorilor energetici care propun masuri de eficienta in cadrul auditurilor energetice efectuate pe “verticala”, sarcina realizarii, urmaririi si integrarii lor pe “orizontala” revenindu-i managerului energetic. 
Studiul EnergyPal mai releva si faptul ca procentul companiilor respondente care spun ca au realizat un audit energetic al cladirilor este de 51% in 2019, in crestere cu 9 puncte procentuale fata de anul trecut. Cele mai multe companii care au realizat un audit energetic al cladirilor sunt cele din productie industriala (69%). 
Managerul Energetic trebuie sa se afle in mijlocul proceselor energetice sau a locului de consum. El trebuie sa “simta” si sa aiba abilitatea “problemelor” legate de consumurile non-productive. Cum? Prin multe date de intrare care sunt procesate, analizate si in urma carora poate sa ia decizii. Foloseste echipamente de masura si monitorizare pentru a lua cele mai bune decizii. Deciziile pot fi non-cost sau cost si atunci acestea trebuie bine argumentate. De ce manager energetic? Un manager energetic cu abilitati si experienta “vede” optimizarea consumurilor, gestiunea energiei acolo unde altii nu vad.
 
In concluzie
Fiecare dintre noi este un manager energetic, constient sau nu, atat in cadrul unei organizatii, cat si in afara ei prin felul nostru de gestionare a activitatilor, a resurselor, deci a energiei intr-un fel cat mai optim. Exemplificand poate mai bine: organizandu-ne mai bine cu resursele noastre in activitatile mici, personale vom putea fi si in cele mari la nivel de companie.
Energypal are continuu acest obiectiv - impreuna pentru o dezvoltare durabila si sustenabila.

*** Autor: Marius Prăvălici, Manager Energetic Timepal Romania

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter