RO EN
السلة فارغة

XELLA: Un bun imobiliar este de doua ori mai accesibil decat inaintea crizei

Cresterea de circa 10% inregistrata anul trecut pe piata de BCA s-a datorat, preponderent, vanzarilor destinate sectorului rezidential, in contextul in care un bun imobiliar este de doua ori mai accesibil acum, fata de perioada anterioara anului 2008. Potrivit opiniei lui Marius Dragne, directorul general al producatorului de BCA Xella, in intervalul 2008-2015 salariul mediu net exprimat in euro in Romania a crescut cu circa 19%, in timp ce pretul unor proprietati imobiliare s-a redus, in unele cazuri, la jumatate. "Studiile de pe piata arata ca, in 2008, pretul mediu pe metru patrat pentru un apartament din Bucuresti era de aproximativ 2.100 de euro, iar salariul mediu net avea o valoare de 478 de euro, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Un metru patrat costa, atunci, echivalentul a 4,4 salarii medii. Astazi, un metru patrat costa aproximativ 1.100 de euro, iar salariul mediu este de 570 de euro, de unde rezulta ca un metru patrat are valoarea echivalenta a doua salarii medii nete. Un bun imobiliar este de doua ori mai accesibil acum, aspect care duce la o crestere a cererii reale de pe piata", a explicat Marius Dragne.
La finele anului trecut, valoarea pietei locale de BCA s-a apropiat de pragul de 100 milioane de euro. "Piata de BCA a continuat trendul ascendent, inregistrand si in 2015 un avans de pana la 10% fata de 2014, evolutie care, din pacate, nu este repartizata uniform la nivel national. Datele din primele luni ale anului in curs releva o repozitionare a polilor de activitate. Daca in 2015 cel mai mare volum al lucrarilor de constructii a fost raportat in Bucuresti-Ilfov, unde s-a atins o valoare maxima de unitati rezidentiale nou-livrate, inceputul lui 2016 indica o posibila efervescenta in zona Moldovei, unde a fost emis un numar important de autorizatii de construire. Am remarcat deja o crestere semnificativa a numarului de locuinte noi livrate in regiune in primul trimestru din 2016 si asteptam sa vedem evolutiile viitoare", a mai spus managerul Xella.
 
Livrari pentru marile proiecte comerciale si de birouri
Aproximativ 50% din vanzarile Xella din 2015 au fost generate de segmentul rezidential, care a avut o evolutie accelerata anul trecut. In ceea ce priveste cererea generata de marile proiecte comerciale si de retail, Xella a livrat sisteme pentru cladirile de birouri AFI Park Cotroceni, pentru Bucharest One (dezvoltat de Globalworth), dar si pentru constructia cladirilor United Business Center - Iasi sau a centrelor comerciale Coresi - Brasov (dezvoltat de Immochan) sau noile fabrici Emerson si Bosch din Cluj-Napoca, pe segmentul industrial.
Xella Ro a incheiat anul 2015 cu afaceri totale de 12,11 milioane de euro, cu 12% peste nivelul din 2014. Pentru 2016, conducerea companiei isi propune o noua crestere, confirmata deja de evolutia optima din primele luni ale anului.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter