RO EN
السلة فارغة

XELLA RO: Ritmul de crestere in constructii va incetini in semestrul al doilea

Piata locala de constructii a avut o evolutie generala pozitiva in prima parte a acestui an, producatorul de materiale de constructii Xella Ro continuand sa livreze produse catre principalele santiere din Romania, atat in cazul proiectelor rezidentiale, cat si la cladiri de birouri, centre de retail sau hale industriale. Compania a incheiat anul 2015 cu afaceri totale de 12,11 milioane de euro, cu 12% peste nivelul din 2014. In primele opt luni ale anului vanzarile companiei au avut o evolutie pozitiva in ton cu obiectivele initiale propuse. In 2010, Xella Ro a inaugurat la Paulesti (judetul Prahova) cea mai mare fabrica Ytong din estul Europei, in urma unei investitii de 32 milioane de euro.
Interviu cu Marius Dragne (36 de ani), CEO al Xella Romania, manager cu o experienta de un deceniu pe piata locala a materialelor de constructii.
 
- Care sunt premisele dezvoltarii pietei constructiilor, in 2016?
- Piata imobiliara a fost mai alerta in prima jumatate a acestui an, fiind influentata si de legea privind darea in plata, dar si de incertitudinile referitoare la continuarea programului «Prima casa». Multe banci au inregistrat adevarate recorduri in ceea ce priveste creditarea in perioada anterioara anuntarii unei decizii finale privind legea darii in plata, dar a existat si o crestere naturala a cererii. Cei care au avut stocuri de locuinte au vandut usor in acest interval. Credem ca au existat si dezvoltatori care au accelerat lucrarile pentru a putea livra in prima parte a anului. Ne asteptam la mentinerea unui trend usor pozitiv pe tot parcursul lui 2016. Stim ca multe dintre proiectele in cadrul carora s-au livrat locuinte noi pe piata pana acum se dezvolta in etape, un nou stoc de apartamente urmand a fi furnizat si in perioada urmatoare. Credem, de asemenea, ca se va mentine tendinta de urbanizare inregistrata in ultimul an, iar majoritatea locuintelor noi, finalizate in 2016, vor fi amplasate in cladiri rezidentiale multietajate. Ne asteptam ca, in a doua parte a acestui an, ritmul de crestere in constructii sa mai incetineasca, in principal ca urmare a faptului ca sezonul a inceput mai devreme decat de obicei, iar multe investitii planificate pentru aceasta vara au fost deja realizate. Proiectele private vor ramane motorul pietei si este imbucurator sa vedem ca increderea investitorilor a crescut fata de anii anteriori. Din pacate, lipseste aportul major pe care l-ar putea avea sectorul investitiilor publice.
 
- Ce dificultati intampinati in desfasurarea activitatii, in acest nou context al pietei?
- Predictibilitatea dificila este, in continuare, cea mai importanta provocare pentru actorii din mediul de business, favorizata de legislatia neclara, in anumite cazuri, sau aflata in continua schimbare. Legea privind darea in plata sau legislatia referitoare la obligatiile de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje sunt doar doua exemple de acte legislative cu efect direct pe piata. La nivel de patronat (organizatia Pro BCA, din care face parte si Xella), sunt trase semnale de alarma privind riscurile la care companiile din industrie sunt expuse, ca urmare a reglementarilor neclare. Totodata, in ultimii ani, a existat o adevarata batalie pe oferirea celui mai mic pret pe piata. Noi am evitat sa intram in acest ring si am mizat pe clienti care pun un accent deosebit pe beneficiile oferite de un produs. Aceasta politica ne-a ajutat sa crestem si sa devenim un partener de incredere pentru partenerii nostri. Astazi, tot mai multi clienti aleg solutii de constructii performante, pentru cladiri verzi.
 
- Referitor la sistemul Multipor, cum este vazuta marca pe piata, dupa trei ani de la lansare?
- In prezent, cea mai mare pondere in vanzarile Xella Ro o au produsele de zidarie din gama Ytong. Multipor este un produs de termoizolare cu rezultate foarte bune in ceea ce priveste izolarea termica, rezistenta la incendii si durabilitatea. Gama a prins foarte bine in Romania, desi este un tip de produs mineral, complet nou pe piata locala, cu o structura solida, similara zidariei. Produsul se adreseaza atat segmentului de case unifamiliale sau cladiri multietajate, cat si celui de modernizare a cladirilor istorice, datorita faptului ca se poate aplica la interior. Pe piata locala, solutia propusa de noi a fost preferata in proiecte ample de reconversie sau de izolare a plafoanelor din spatii specifice, precum parcarile subterane, unde rezistenta produsului la incendii a contat foarte mult. Sistemul Multipor a fost folosit la proiecte de anvergura, precum reconversia cladirilor Liberty Technology Park, din Cluj-Napoca. In prezent, livram Multipor pentru constructia imobilului de birouri Biomedica, din Cluj-Napoca, proiect reprezentativ pentru termoizolarea plafoanelor cu asemenea solutii, care asigura beneficiarului un plus la capitolul izolare fonica, dar si rezistenta maxima la incendii. Un interes crescut am observat si din partea dezvoltatorilor de cladiri rezidentiale multietajate, care au ales sa construiasca in sistem monostrat si au aplicat Multipor pentru placarea stalpilor si centurilor, obtinand astfel pereti exteriori cu performante termice unitare. Alte tipuri de lucrari importante au fost cele de termoizolare a plafoanelor din parcarile subterane sau termoizolarea exterioara din proiecte rezidentiale amplasate in Bacau, Iasi, Bucuresti sau Brasov.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter