RO EN
السلة فارغة

What Are You Looking For?

Popular Tags

PROMAT: Piata de protectie pasiva la foc se va dezvolta in anii urmatori

Piata de protectie pasiva la foc din Romania s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, aceasta tendinta urmand a se mentine si in anii urmatori, mai ales in orasele mai putin dezvoltate unde, din pacate, acest concept nu este foarte intalnit. Potrivit lui Dan Belacurencu, Sales Manager Promat Romania, unul dintre principalii furnizori de solutii de protectie pasiva la foc din tara noastra, in acest moment, principala oportunitate din domeniu este legata de protectia la foc a structurilor din lemn. Totodata, odata cu lansarea noului normativ de siguranta la foc a constructiilor P118, piata va utiliza tot mai mult solutii testate si agrementate in conformitate cu standardele in vigoare, urmand a se dezvolta semnificativ in aceasta directie. Promat, parte a grupului Etex, este un producator mondial de placi de protectie la foc fabricate din silicat de calciu, vopsele intumescente, mortare, geamuri rezistente la foc, etansanti antifoc pentru izolatii de inalta performanta din industrie, transporturi si sectorul energetic. In Romania, compania livreaza solutii de etansase a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matari), tubulaturi de extragere a fumului confectionate din placi de silicat de calciu, precum si sisteme pentru protectia la foc a structurilor metalice/ din beton. Recent, compania a lansat un nou sistem de protectie la foc a structurilor din lemn.
 
- Cum a evoluat piata solutiilor pasive de protectie antifoc din Romania in 2022 si in primele opt luni din 2023?
- Pentru divizia de protectie pasiva la foc din cadrul Promat, anul 2022 a fost foarte provocator, mai ales din prisma faptului ca piata cladirilor de birouri, unul dintre principalii beneficiari ai produselor si serviciilor noastre, a scazut drastic. Cu toate acestea, am reusit sa ne atingem obiectivele propuse indreptandu-ne atentia catre segmentul de hale industriale, care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, precum si catre lucrarile finantate prin PNRR. Nu in ultimul rand, chiar daca legislatia in vigoare nu presupune utilizarea solutiilor de protectie pasiva la foc la proiectele rezidentiale, am reusit sa convingem anumiti investitori de beneficiile pe care le au utilizand sisteme de protectie la foc Promat. Inceputul lui 2023 a fost mai slab din punct de vedere al vanzarilor fata de anii precedenti, dar in al doilea semestru observam ca piata incepe sa-si revina.
 
 
- Care sunt perspectivele de dezvoltare a segmentului pe termen scurt, mediu si lung si ce tendinte sunt pe aceasta piata?
- Piata de protectie pasiva la foc se indreapta intr-o directie buna. Spun acest lucru pentru ca in 2017 segmentul de etansare a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matari) era foarte putin intalnit in proiecte comparativ cu momentul actual, cand in orasele mari nu prea mai exista cladiri de birouri, mall-uri, restaurante, supermarketuri unde sa nu fie solicitat acest tip de lucrare. Pe termen mediu si lung estimam ca piata va continua sa creasca, mai ales in orasele mai putin dezvoltate unde, din pacate, conceptul de protectie pasiva la foc nu este foarte intalnit. In acest sens, in ultima perioada am inceput sa organizam conferinte si evenimente locale in care invitam principalii factori de decizie din judet (reprezentanti IGSU, verificatori la foc, proiectanti) si prezentam sistemele Promat, explicandu-le care este riscul neutilizarii sau utilizarii defectuoase a sistemelor de protectie pasiva la foc. Ne dorim ca in urmatorii 5 ani sa "educam" piata sa utilizeze corect sistemele Promat.
Tendintele pe aceasta piata sunt de a gasi solutii cu executie rapida, pentru a reduce cat de mult posibil timpul de lucru. Stim foarte bine ca lipsa fortei de munca este unul din principalele motive pentru care proiectele sunt intarziate sau lucrarile executate nu sunt conforme. In acest sens, Promat, in cele 4 laboratoare de Cercetare-Dezvoltare existente in cadrul companiei, testeaza si inoveaza constant produsele, astfel incat acestea sa indeplineasca cele mai exigente criterii la montaj. Pentru toate segmentele de lucrari oferim partenerilor nostri atat asistenta tehnica, cat si training in aplicarea sistemelor Promat.
 
- Pentru ce categorii de produse aveti cele mai multe solicitari si la ce proiecte de anvergura livrati solutii, in aceasta perioada?
- Cele mai multe solicitari in momentul de fata sunt pentru sistemele de etansare a trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc (matarea cablurilor, paturilor de cabluri, tevilor combustibile si incombustibile etc.), dar primim solicitari si pentru sistemele de extragere a fumului si pentru protectia structurilor metalice cu placa din silicat de calciu. De curand, am inclus in portofoliu doua sisteme noi, unul pentru protectia structurilor din lemn pana la R60 cu vopsea termospumanta Promadur, iar celalalt pentru protectia la foc a structurilor din beton consolidate cu fibre de carbon utilizand placi din silicat de calciu Promatect L500. Cateva din principalele proiecte in care am livrat sau livram sistemele Promat sunt: Promenada Mall Craiova, One Cotroceni Park, One Lake Park, Spitalul Provita Bucuresti, dar si aeroporturile din Sibiu si Iasi.
 
 
- Ce obiective aveti pentru perioada urmatoare?
- Pentru perioada urmatoare avem doua obiective majore: sa educam in continuare piata sa utilizeze corect sistemele de protectie pasiva la foc, precum si sa testam si sa inovam in continuare pentru piata locala. Stim cu totii ca piata locala este de rezistenta la foc EI180, iar in acest sens beneficiarii se confrunta deseori cu situatii in care nu au solutii pentru acest timp de protectie. Credem cu tarie ca suntem compania cu cele mai multe sisteme de protectie pasiva la foc EI180, chiar si EI240, din Romania. 
 
- Care sunt principalele dificultati/ provocari pe care le intampinati in activitate?
- Principalele dificultati pe care le intampinam in activitate sunt legate de lipsa de cunostinte ale principalilor actori din acest domeniu. Cum precizam anterior, daca in orasele mari (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Sibiu, Craiova, Timisoara) sistemele de protective pasiva la foc (iar aici ma referi in principiu la etansarea trecerilor prin peretii cu rezistenta la foc - matari) sunt prezente in proiecte, in orasele mai putin dezvoltate acest lucru nu se intampla de fiecare data. Sunt multe situatiile in care primim solicitari din partea beneficiarilor pentru solutiile de etansare atunci cand lucrarea este complet executata, iar beneficiarul nu a primit avizul IGSU pentru ca nu a facut lucrarile respective.
Totodata, observam situatii in care firmele care fac lucrari de protectie pasiva la foc pentru a putea contracta o anumita lucrare, dau o oferta financiara foarte mica, iar apoi se afla in imposibilitatea de a pune in opera corect sistemele utilizate, pentru ca astfel ar depasi bugetul. In situatia aceasta, lucrarile de cele mai multe ori sunt defectuoase.
Cand vine vorba de lanturile de aprovizionare, consideram ca au fost depasite problemele aparute in pandemie. Promat Romania are stoc permanent de produse in depozitul Siniat de la Turceni, iar livrarile catre partenerii nostri se fac in 24 - 48 de ore de la plasarea comenzii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter