RO EN
السلة فارغة

Investitii de 300 milioane de lei pentru Distrigaz Sud SA

Bernard Arnaud (58 de ani)
Functia / firma: Director General, Distrigaz Sud SA;
Experienta profesionala: peste 30 de ani in domeniul electricitatii si distributiei gazelor naturale;
Studii: Scoala Superioara de Electricitate (Franta, 1975), Scoala de Aplicatii a Tehnicii Gazului (1984);
Hobby: arhitectura, pictura, bricolaj

Societatea Distrigaz Sud SA are peste 30 ani de experienta in domeniul distributiei si comercializarii gazelor naturale. In 1998 a fost utilizat pentru prima data numele actual al companiei, aceasta activand sub supravegherea unei noi firme, denumite SNGN Romgaz SA. In anul 2000, printr-o decizie guvernamentala, SNGN Romgaz SA si cele doua companii de distributie sunt transformate in cinci societati, detinute 100% de catre stat. In 2003 incepe procesul de privatizare al societatii, la finalizarea acestuia (in 2005) structura actionariatului fiind urmatoarea: Romania Gas Holding (Gaz de France) - 51%, AVAS - 37% si Fondul Proprietatea - 12%.

- Cum e evoluat segmentul specific in 2007?
- Evenimentul care a avut cea mai importanta semnificatie anul trecut a fost deschiderea totala a pietei gazului pentru consumatorii non-casnici (de la 1 ianuarie 2007) si pentru cei casnici (de la 1 iulie 2007). In prezent, clientii isi pot aleage liber furnizorul. Cu toate acestea, numarul celor care au decis sa-si schimbe furnizorul este inca mic (circa 500 la nivelul intregii tari), majoritatea fiind dintre cei care au un consum mai mare de un milion de mc/an. La sfarsitul lui 2007 erau inregistrati aproximativ 2,5 milioane de clienti. O alta caracteristica a anului 2007 a fost inregistrarea unui record al pretului gazului importat - 320 USD/1.000 mc. Evolutia acestuia (370 USD/1.000 mc in primul trimestru din 2008 si 470 USD/1.000 mc preconizat pentru al doilea trimestru din a.c.) si incertitudinea pe care o au furnizorii si consumatorii cu privire la nivelul pretului final raman, in continuare, principalele probleme cu care ne confruntam. 

- Ce investitii preconizati pentru anul curent?
- Pentru anul 2008 bugetul de investitii al societatii este de 300 milioane de lei, din care peste 50% se vor aloca inlocuirii conductelor uzate cu cele din polietilena si modernizarii sistemelor de protectie, monitorizare si operare. 

- Care sunt directiile in care va desfasurati activitatea?
- Activitatea pe care o desfasuram se axeaza pe doua directii principale: comercializare si distributie. In ceea ce priveste prima directie, avem in vedere dezvoltarea unei culturi comerciale in beneficiul clientilor si fidelizarea lor, ameliorarea calitatii serviciilor, furnizarea gazelor naturale / garantarea acesteia, castigarea de noi clienti (in contextul deschiderii pietei). Referitor la distributie, vizam imbunatatirea securitatii in exploatare, reabilitarea sistemului de protectie catodica si dezvoltarea celui de distributie prin noi concesiuni / extinderi, oferirea de servicii tehnice eficiente. Legislatiile romaneasca si europeana in domeniul gazelor naturale prevad - de la 1 iulie 2007 - separarea legala, organizationala si functionala a activitatilor de distributie si de comercializare, scopul fiind asigurarea accesului nediscriminatoriu la retea.

- Ce obiective v-ati propus pentru 2008?
- Principalul scop consta in pozitionarea ca o societate importanta pe segmentul energiei. Dorim sa raspundem cererii de securitate / de oferire a unor servicii de calitate pentru clientii nostri si sa crestem competitivitatea in vederea consolidarii primului loc pe piata reglementata si pentru asigurarea unui loc fruntas pe piata nereglementata. De asemenea, vrem sa obtinem un profit ridicat pentru o mai buna remunerare a angajatilor / actionarilor si pentru a investi in mod dinamic. 

- Caracterizati starea concurentiala.
- Piata specifica este deschisa in totalitate, in prezent existand un numar de aproximativ 26 de furnizori, din care doar 5-6 sunt mai importanti. Aceasta este dominata, in special, de furnizorii care sunt - concomitent - si producatori. Clientii sunt atrasi din ce in ce mai mult de ofertele care garanteaza atat un pret avantajos, cat si siguranta livrarilor, adica de acelea ale furnizorilor care au incheiate contracte de achizitionare a gazului pe termen lung si au inmagazinate cantitati suficiente pentru a face fata situatiilor speciale. Compania noastra a inmagazinat anul trecut 760 milioane de mc de gaz natural, iar pentru a.c. sunt preconizate 1,025 miliarde mc. 

- Cu ce dificultati va confruntati in desfasurarea activitatii?
- Principalele probleme cu care ne confruntam se afla in stransa legatura cu necesitatea de a oferi servicii de calitate si diminuarea costurilor catre clienti, recunosterea pretului de achizitie a gazului de catre autoritatile romane si ameliorarea calitatii retelei. Informatii suplimentare, la www.distrigazsud.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter