RO EN
السلة فارغة

Importurile de gresie si faianta s-au diminuat la jumatate in prima parte a anului

Dupa aderarerea la UE s-a observat o crestere a investitiilor realizate de producatorii straini de placi ceramice, prin deschiderea de reprezentante proprii in tara noastra si / sau majorarea limitelor de credit acordate partenerilor romani in baza capitalului de incredere obtinut de tara noastra. Companiile prezente pe piata sunt orientate, in cea mai mare parte, spre comercializare, productia locala fiind de aproximativ 4,5 milioane mp, importurile de gresie si faianta totalizand, in 2008, 33,2 milioane mp. In prezent, pe fondul crizei economice existente, se observa - per ansamblu - o "maturizare" in randul comerciantilor de placi ceramice si o "selectie naturala" a firmelor de profil. Reprezentantii firmelor de pe segmentul specific estimeaza, pentru acest an, intr-un scenariu optimist, o diminuare a pietei cu 10% comparativ cu anul trecut, deoarece, potrivit statisticilor, segmentul autohton inca mai are potential de crestere in comparatie cu cel din alte state europene.

Daca la inceputul acestui an se estima ca piata de placi ceramice se va diminua cu circa 5%-10%, se pare ca scaderea acesteia va fi mult mai accentuata. Astfel, conform Institutului National de Statistica (INS), in primele trei luni ale anului in curs importurile de gresie s-au diminuat considerabil (cu 1,6 milioane mp) comparativ cu intervalul similar din 2008, in special ca rezultat al stagnarii pietei imobiliare. Astfel, daca in primele trei luni din 2008 importurile de gresie au totalizat 3,6 milioane mp (60.248 tone, cu o valoare de 19,3 milioane de euro), in intervalul ianuarie-martie a.c. acestea s-au diminuat cu 47%, fiind de doar 1,9 milioane mp (34.615 tone, in valoare de 9,4 milioane de euro). Se constata, de altfel si o schimbare in ceea ce priveste tara exportatoare: in 2008, in intervalul amintit, cel mai mult, respectiv 1,5 milioane mp (24.930 tone – cu o valoare de 7,6 milioane de euro) s-a importat din Spania, in timp ce, in primele trei luni ale anului in curs, o cantitate insemnata de 780.913 mp (11.291 tone – cu o valoare de 3,6 milioane de euro) a fost adusa pe piata autohtona din Italia. Importurile de gresie din aceasta tara au fost urmate de cele din Spania (363.912 mp - cu o valoare de 2,1 milioane de euro), China (230.495 mp), Turcia (165.565 mp), Polonia (135.875 mp) si Egipt (112.694 mp).
In ceea ce priveste importurile de faianta din primele trei luni ale anului in curs acestea s-au diminuat cu 56% (1,1 milioane mp - cu o valoare de 5,2 milioane de euro), comparativ cu intervalul similar de anul trecut (2,5 milioane mp, respectiv 11,2 milioane de euro). Tara din care s-a importat cea mai mare cantitate de faianta - 227.808 mp (3.172 tone, cu o valoare de 1,04 milioane de euro) a fost Turcia, urmata de Spania - 212.123 mp (3.212 tone, in valoare de 1,3 milioane de euro) si Italia - 196.384 mp (2.401 tone - 1,4 milioane de euro), in timp ce, in intervalul similar din 2008, cel mai mult s-a importat din Spania (885.139 mp, in valoare de 5,1 milioane de euro), China (579.774 mp, cu o valoare de 1,3 milioane de euro) si Egipt (361.863 mp - 1,4 milioane de euro).
Si exporturile s-au diminuat la jumatate in primul trimestru al anului in curs, comparativ cu intervalul similar din 2008. Companiile romanesti au exportat gresie si faianta in valoare de 0,5 milioane de euro, in timp ce in primele luni din 2008 s-au exportat produse ceramice in valoare de un milion de euro. Majoritatea livrarilor (84%) s-au realizat pentru piata italiana.

In 2008 importurile de gresie au fost de 110 milioane de euro
Potrivit INS, importurile de gresie din 2008 s-au mentinut la acelasi nivel ca in 2007, respectiv 110 milioane de euro, in timp ce la faianta importurile au crescut anul trecut cu circa un milion de euro, comparativ cu 2007, valoarea acestora ajungand la 59 milioane de euro. Din punct de vedere al structurii, cea mai mare parte a produselor au ca tara de provenienta Spania. Astfel, in 2008 din aceasta tara s-a importat gresie in valoare de 41 milioane de euro (7,7 milioane mp) si faianta in valoare de 26,8 milioane de euro (4,9 milioane mp), in scadere comparativ cu 2007 cand de pe aceasta piata s-a importat gresie in valoare de 48,6 milioane de euro (10,3 milioane mp) si faianta in valoare de 32,8 milioane de euro (5,7 milioane mp).
In 2008, importurile de gresie din Spania au fost urmate de cele din Italia (31,3 milioane de euro), Turcia (11 milioane de euro), China (9,5 milioane de euro), Polonia (7,2 milioane de euro). Totodata, anul trecut, a doua tara dupa Spania din care s-a importat faianta a fost Turcia (9,1 milioane de euro), apoi Italia (8,2 milioane de euro), China (5,7 milioane de euro) si Egipt (4,3 milioane de euro).
Anul trecut, piata a fost dominata de importurile din Spania (38% gresie; 44% faianta ), urmate de cele din Italia (28% gresie; 14% la faianta) si Turcia (10% la gresie; 35% la faianta). In ceea ce priveste structura cererii, cota cea mai mare a fost detinuta de segmentul rezidential economic (circa 60%), urmat de cel mediu - lux (30%) si de cel de proiecte speciale (10%). Modelele de lux sunt importate din Spania si Italia, iar cele de pe segmentul mediu sunt aduse din Turcia, China si Egipt.

Cerinte in crestere pentru produse de calitate
In ceea ce priveste structura cererii, pretul a ramas factorul decisiv in achizitionarea placilor ceramice. Astfel, domeniul «rezidential-economic» are o cota de piata de 50%, corespondent indeosebi placilor ceramice in pasta rosie si de format mic, fara pretentie deosebita la design (in general modele clasice, marmorate, cu pret mediu scazut). Gama «rezidential-lux» are o cota de piata de 35% si cuprinde placile ceramice ce au caracteristici tehnice ridicate, fiabiliate si efecte de design deosebite, intr-o mare varietate de dimensiuni, iar ultima categorie - «tehnic» - include placi ceramice portelanate sau extrudate, in general cu grosimi mai mari si caracteristici tehnice deosebite (antiacide, rezistente la abraziune, antiderapante), ce implica si tehnologii de montaj speciale. Placile ceramice mai ieftine au un pret cuprins intre 15 lei/mp si 25lei/mp, in timp ce produsele de lux pot fi achizitionate cu circa 100 lei/mp.
In 2008, cele mai mari cantitati de gresie (40% din total) s-au livrat in Capitala 60% dintre acestea fiind produse de lux. Pentru intervalul urmator se preconizeaza o dezvoltare accentuata a segmentului premium datorita cerintelor ridicate ale beneficiarilor, care apeleaza, tot mai mult, la arhitecti si la persoane calificate in design interior. Totodata, in acest an s-a accentuat tendinta de ofertare «la rosu» sau «la gri» a proiectelor rezidentiale, tendinta remarcata inca de anul trecut, contractarea furnizorilor pentru finisajele interioare urmand a fi negociata ulterior achizitiei unitatii locative. Modelele de lux sunt achizitionate din Spania si Italia, in timp sortimentele de pe segmentul economic sunt aduse, cu preponderenta, din Turcia, China si Egipt.

Diminuare cu 10% a pietei, intr-o varianta optimista
Estimarile pentru vanzarile de gresie si faianta din acest an nu sunt la fel de optimiste ca in anii trecuti, dar, potrivit statisticilor, sectorul autohton ar mai avea potential de crestere daca se face o comparatie cu piata europeana. Aceste previziuni se bazeaza pe statistici privind consumul de ceramica la nivel european. Astfel, Romania, de la 0,7 mp/cap de locuitor cat se livra in anul 1997, a ajuns, in 2008, la un consum de 2 mp pe cap de locuitor. Aceasta valoare este totusi redusa, in conditiile in care in tari ca Spania si Italia se inregistreaza un consum mediu de 6 mp/cap de locuitor, in Polonia 4 mp, iar in Ungaria 3,5 mp/ cap de locuitor. Intr-o varianta optimista, se estimeaza ca vanzarile de gresie si faianta din acest an vor fi cu aproximativ 10% mai reduse decat cele din 2008.
Integrarea in Uniunea Europeana a determinat producatorii locali sa respecte normele europene si sa obtina certificari si autorizatii necesare pentru a-si desfasura activitatea conform standardelor comunitare. Printre principalele dificultati semnalate de companiile prezente pe piata de placi ceramice pot fi mentionate: sistarea a numeroase proiecte rezidentiale si lipsa de investitii noi, diminuarea veniturilor populatiei, precum si fluctuatia valorii monedei nationale in raport cu euro. Reprezentantii companiilor ce activeaza pe acest segment contureaza doua posibile directii de evolutie a pietei, respectiv: dupa o scadere in prima jumatate a anului piata isi va reveni in al doilea semestru a.c., ceea ce va determina o majorare generala de 10% pentru 2009, sau aceasta va scadea pe tot parcursul anului, urmand a-si reveni in 2010.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter