RO EN
السلة فارغة

CELCO: Crestere anuala de 15% si plan de investitii de 40 de milioane de euro

Piata locala de zidarie s-a ridicat la aproximativ 220 de milioane de euro in 2019, anul trecut fiind consemnata o majorare importanta a vanzarilor de BCA, care au ajuns la 120 de milioane de euro, potrivit datelor Celco SA, unul dintre liderii pietei de BCA din Romania. 
"Piata de BCA inregistreaza o evolutie pozitiva ca urmare a beneficiilor resimtite de dezvoltatori, constructori si, nu in ultimul rand, beneficiarii finali ai locuintelor, atat in etapa de constructie, cat si in cea de exploatare, cum ar fi: eficienta energetica ridicata, pereti care respira, viteza de punere in lucru, calitatea si rezistenta uniforma a constructiei, reprezentand in aceste conditii o piata de aproximativ 120 milioane de euro in 2019. Observam in piata o atentie sporita a clientilor in etapa de documentare, ceea ce inseamna ca romanii fac alegeri tot mai bine informate", a declarat Niculae Dusu, presedinte le grupului Celco.
Potrivit managerului, constructia cu BCA a fost adoptata ca metoda preferata de constructie in majoritatea tarilor Europei, devenind un standard pentru constructii moderne, rezistente si eficiente energetic. "Pe fondul noilor reglementari europene aplicabile din 1 ianuarie 2021 privind performanta energetica a cladirilor, toate constructiile noi vor fi proiectate la nivel NZEB. Salutam aceasta directiva intrucat, in aceste conditii, constructia din BCA va fi si cea mai eficienta solutie din punct de vedere al costurilor, nu numai cea mai performanta energetic", mai spune Niculae Dusu.
In contextul favorabil al pietei de constructii, Celco a incheiat anul 2019 cu o crestere de 15% a cifrei de afaceri comparativ cu 2018, trasand un grafic ce inregistreaza tendinte de urcare pe perioada ultimilor 10 ani de activitate. 
"Abordarea noastra in afaceri este un mix intre prudenta si indrazneala. Suntem o companie responsabila, care are capacitatea de a evalua riscurile si, de aceea, odata aparuta criza medicala in Romania, am luat masuri pentru a face fata provocarilor. In conditii normale de activitate, evolutia afacerilor noastre arata o crestere in trimestrul intai si o mentinere a valorilor pentru trimestrul al doilea, cauzata de criza actuala la nivel national. Speram ca piata constructiilor sa fie, in continuare, motorul cresterii economice din acest an si sa putem contribui la aceasta dezvoltare. Anul 2020 este extrem de atipic, avand in vedere pandemia de Covid 19 precum si faptul ca este un an electoral, drept pentru care avem asteptari nefavorabile, intrucat cu siguranta administratiile si guvernul nu vor lua cu predilectie masuri pentru impulsionarea economiei", estimeaza Niculae Dusu.
 
Investitii planificate de peste 40 de milioane de euro
Asa cum reiese din Programele investitionale pentru 2019 - 2020 la nivel de grup, Celco are in vedere bugete de peste 40 milioane de euro prin care urmareste investitii de mentinere, de modernizare si de inovare. Potrivit datelor companiei, acestea vizeaza optimizarea proceselor de munca, cresterea productivitatii, achizitia de noi echipamente performante de ultima generatie in cadrul proceselor de productie si prestari servicii, programe de cercetare si dezvoltare de noi produse, implementarea sistemelor de monitorizare a consumului de energie, innoirea parcurilor de motostivuitoare in toate unitatile.
Concret, principalele investitii planificate vizeaza: modernizarea liniei de taiere si paletizare la fabrica de BCA; construirea unui siloz de cereale in Portul Constanta, cu capacitate de peste 50.000 de tone, prima etapa, instalatie automata cu cuva de preluare a cerealelor, dezafectarea macaralelor de 6 tone si instalarea de macarale de 20 si 84 de tone, concomitent cu lucrari de refacere a cailor de rulare si de consolidare a cheului, consolidare care era in sarcina CN APMC Constanta.
"Prin intermediul angajatilor nostri, reusim sa implementam proiecte de imbunatatire a calitatii produselor, a proceselor de fabricatie si a serviciilor oferite si de aceea investim continuu in pregatirea lor profesionala. In contextul actual, nu trebuie sa omitem a preciza ca aspecte deosebit de importante in luarea deciziilor cu privire la investitii sunt si imbunatatirea permanenta a conditiilor privind securitatea si sanatatea in munca pentru angajatii companiei, protectia mediului si satisfactia actualilor si viitorilor clienti si, de aceea, orice proces investitional se deruleaza cu responsabilitate, in conditii de maxima siguranta pentru toti cei implicati", a explicat Niculae Dusu.
 
Livrari pe cele mai mari santiere din estul tarii
In aceasta perioada, Celco livreaza sisteme de zidarie pe mari proiecte din Constanta, Bucuresti si Iasi. Printre acestea se afla Gran Via Marina, Solid House, Aruba, White Tower, Astoria Residence, Nord Urban, Maritimo Residence, Opera Residential Park, Aviatiei Tower, Green Point, AFI City, magazinele Lidl, River Tower, Himson, Copou Garden Residence etc.
"Investitiile in solutii inovatoare joaca un rol decisiv in consolidarea pozitiei noastre pe piata si, de aceea, consideram ca in acest an cea mai noua tehnologie de termoizolare naturala minerala, Izomineral, lansata in anul 2019, va fi motorul de crestere a afacerilor Celco. Alaturi de sistemul de zidarie eficienta BCA Celco, deja testat si apreciat de expertii in constructii, aducem clientilor garantia extinsa a sistemului complet Celco pentru o zidarie NZEB (cladire cu un consum aproape zero energie), toate componentele fiind fabricate in Romania. Componentele si intregul sistem sunt 100% naturale, ignifuge, incadrate in clasa A1, fiind format din: BCA Celco, mortar pentru zidarie in strat subtire pentru punti termice minime, placi minerale termoizolatoare Izomineral si mortar premium pentru lipire-spacluire termosistem", a explicat Niculae Dusu.
 
Noi presiuni asupra preturilor, pe fondul majorarii tarifelor la energie
Influenta variatiei pretului energiei electrice si a gazului in costul produsului ca urmare a cresterii cu 15% a numarului de certificate de CO2 pe care producatorii vor trebui sa le achizitioneze, comparativ cu perioada 2013-2020, duce la cresterea presiunii importurilor din tari non-UE. In aceste conditii autoritatile romane trebuie sa ia in calcul riscul de relocare al marilor industrii din domeniul constructii si impactul acestuia asupra economiei, bugetului statului si al locurilor de munca, avertizeaza Niculae Dusu.
"De asemenea, prin emiterea Ordinului ANRE nr. 117/2019, societatea noastra este incadrata in categoria de consumator de gaze C4, cu un tarif de distributie de 21,78 lei/MWh fata de 16,41 lei/MWh corespunzator categoriei B6, categorie in care eram incadrati conform Ordinului ANRE nr. 48/2018. Astfel fara nicio justificare economica, ne-a fost majorat tariful de distributie cu 33% cu impact direct asupra costurilor. Prin aceasta majorare abuziva, ANRE, ca institutie a statului roman creata sa supravegheze si sa arbitreze aceasta piata in asa fel incat preturile care au caracter de monopol sa fie corecte, transparente, fara sa creeze dezechilibre astfel incat sa incurajeze concurenta, abdica de la aceste principii, avantajand distribuitorii in defavoarea industriei. Guvernul Romaniei, daca vrea sa creeze bazele unei economii dinamice, competitive, trebuie sa vegheze ca institutiile create sa supravegheze monopolurile sa-si desfasoare activitatea cu echidistanta si transparenta fata de mediul economic. Totodata, desi suntem unul dintre cei mai mari consumatori industriali de gaze din sud-estul Romaniei si suntem la o distanta de circa 2 km fata de un producator de gaze naturale, nu putem sa ne conectam direct la conducta de alimentare din amonte, intrucat prin art. 148, alin. 2, lit. d) din Legea nr. 123/2012 este impus, intr-un mod total arbitrar, un prag de 150.000 MWh, consumul nostru fiind de circa 130.000 MWh/an. Cu riscul de a ma repeta, va rog sa retineti ca acest prag de 150.000 MWh/an, precum si schimbarea pragurilor de incadrare in categoriile de consumatori, este o dovada clara ca institutiile statului protejeaza distributia impotriva industriei", arata Niculae Dusu.
Potrivit presedintelui Celco, alte probleme cu care se confrunta producatorii de materiale de constructii sunt schimbarea permanenta a legislatiei, o legislatie incoerenta, interpretabila ce duce la impredictibilitate si la incapacitatea antreprenorilor de a-si putea asuma actiuni pe termen lung. In plus, populismul exagerat in legislatia economica si lipsa investitiilor in infrastructura, in special autostrazi, cale ferata rapida si Dunare navigabila pentru o conectare buna a Romaniei cu centrul Europei duc la stagnare si izolarea economiei romanesti, mai spune presedintele Celco.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter