RO EN
السلة فارغة

BASF: Previziuni de crestere usoara a vanzarilor din 2018

Managerii holdingului multinational BASF au anuntat, pentru intervalul aprilie-iunie 2018, o crestere de +3% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2017, rezultatul pozitiv fiind, pe de-o parte, un efect al continuarii trendului solid de sporire cantitativa remarcat in 2017 si in primul trimestru a.c., iar pe de alta parte, se datoreaza modificarii in sens pozitiv a preturilor (cu precadere la nivelul diviziilor de materiale/solutii functionale si petrol/gaze), desi impactul cursului de schimb a fost nefavorabil. Astfel, compania a fost capabila sa-si majoreze din nou livrarile cantitative pe parcursul exercitiului financiar analizat (cu exceptia diviziei de produse performante). Ca urmare a situatiei respective, indicatorul rentabilitatii EBIT a crescut usor, cu +5%, ca urmare a activitatii optime a diviziilor de petrol si gaze si de produse chimice, in timp ce sectia de produse performante si cea de solutii si materiale functionale au consemnat un regres al veniturilor operationale, mai ponderat in primul caz.
In consecinta, la nivelul celui de-al doilea trimestru a.c., incasarile au totalizat 16,8 miliarde euro (fiind mai mari cu 518 milioane de euro comparativ cu acelasi interval din 2017). Analiza structurala a livrarilor din perioada de referinta indica o apreciere a rezultatelor obtinute de sectia de materiale chimice (pana la 4,1 miliarde euro), trendul respectiv fiind indus atat de majorarea pretului, cat si de afacerile mai bune ale departamentului de monomeri si materiale intermediare, insa majorarea generala cantitativa a fost subminata intrucatva de efectul negativ al ratei de schimb valutar dintre euro si USD. Pentru sectia de produse performante (ce include divizia de aditivi - antioxidanti, stabilizatori, solutii de intarziere a propagarii incendiului, coloranti si modificatori polimerici - destinati industriei de profile din PVC), chiar si in conditiile unei scaderi a cererii (ce a avut ca efect livrari mai precare din punct de vedere cantitativ), preturile s-au modificat in sens pozitiv, dar s-au coroborat cu o rata nefavorabila de schimb valutar, ceea ce a dus la o diminuare valorica a rulajului, pana la 3,9 miliarde euro (de la 4,1 miliarde euro in perioada similara din 2017). La randul sau, divizia de materiale si solutii functionale, care cuprinde catalizatori, substante chimice pentru constructii, materiale de protectie si finisare, respectiv produse performante, a raportat vanzari in crestere cu +5% (mai precis, 5,5 miliarde euro), intrucat beneficiarii din industria auto au achizitionat mai multe produse, in conditiile unei ajustari pozitive a pretului de vanzare, iar cei din constructii si-au mentinut comenzile in parametri optimi. In fine, celelalte trei divizii - de solutii pentru agricultura (cu o scadere la 1,5 miliarde euro), petrol si gaze (cu un salt considerabil la un miliard de euro) si alte activitati, mai ales de comercializare a materiilor prime (cu o crestere substantiala, la 662 milioane de euro) - au raportat fluctuatii mai mult sau mai putin ample ale vanzarilor, influentate de contextul general actual.
Si in primul semestru a.c., rezultatele pentru fiecare segment de afaceri in parte indica o dinamica relativ buna a activitatii si veniturilor, cu unele exceptii. Astfel, divizia de produse chimice s-a remarcat prin vanzari de 8,4 miliarde euro (+3%), cea de produse performante a raportat 7,9 miliarde euro (-5%), pe segmentul de materiale si solutii functionale s-au consemnat 10,6 miliarde euro (+2%), la solutii pentru agricultura BASF a anuntat vanzari semestriale de 3,3 miliarde euro (-4%), divizia de petrol si gaze a realizat 1,9 miliarde euro (+18%), iar celelalte activitati (in special comercializarea de materii prime) au reunit un rulaj de 1,2 miliarde euro (+12%). Astfel, vanzarile insumate ale BASF, din ianuarie-iunie a.c., s-au cifrat la 33,4 miliarde euro (+1%).
Prognoze ce indica un declin al EBIT pentru anul in curs
Referindu-se la aceste date, dr. Martin Brudermüller, presedintele comitetului directorilor executivi al BASF SE, a aratat ca „trendul de majorare a cererii s-a remarcat si in aprilie-iunie a.c., cu o imbunatatire usoara a cifrei de afaceri si profitabilitatii. Momentan, ne mentinem prognoza anterioara si ramanem in continuare prudent-optimisti, previzionand insa o crestere usoara a vanzarilor pentru intregul exercitiu financiar actual, ceea ce, potrivit perceptiei noastre, inseamna un salt de pana la 5% al rulajului. De asemenea, prognozam o diminuare a EBIT, comparativ cu 2017, dar exista si posibilitatea depasirii acestei situatii negative. Anticipam, totusi, ca in actualul exercitiu financiar volatilitatea va ramane ridicata (cu anumite riscuri considerabile de natura economica si, evident, politico-sociala), ceea ce ne determina sa adoptam o strategie de business bazata pe diversi indici macroeconomici, care denota o crestere a PIB de +3% pe plan global, un salt de +3,2% al productiei industriale, o majorare de +3,4% a productiei din domeniul chimic, o rata de schimb de 1,2 USD pentru un euro si o cotatie medie Brent a petrolului de 70 USD pe baril. In alta ordine de idei, ne-am propus ca in august a.c. sa finalizam tranzactia din domeniul solutiilor pentru agricultura, convenita cu Bayer, fiind nerabdatori sa integram activitatea a 4.500 de noi colegi, specialisti in biotehnologii. Insa, monitorizam cu atentie riscurile economice globale, care au devenit mai intense in semestrul intai a.c., din cauza unor evenimente geopolitice si unor conflicte comerciale intre SUA si China, pe de-o parte, si intre SUA si Europa, pe de alta parte, acestea urmand sa aiba un posibil efect negativ asupra afacerilor noastre”.
***
Corporatia de origine germana BASF, cu sediul central in Ludwigshafen, isi deruleaza afacerile pe plan mondial conform principiilor dezvoltarii durabile, enuntate in cadrul planului managerial intitulat „Suntem creatori de chimie pentru un viitor sustenabil”. In exercitiile financiare anterioare, reprezentate de anii 2015, 2016 si 2017, holdingul - cu peste 115.000 de angajati - a raportat vanzari totale de 70,4 miliarde euro, 57,6 miliarde euro, respectiv 64,5 miliarde euro. Activa si in tara noastra cu filiale ce reprezinta mai multe divizii, in 2017 (cel mai recent an pentru care s-au publicat rezultate financiare complete), reprezentanta BASF Coatings Services, din Capitala, a lucrat cu 17 angajati si a raportat incasari nete de circa 92,16 milioane de lei (+9,7%), in 2016 a consemnat 84,01 milioane de lei (+7,97%), iar in 2015 s-au realizat 77,81 milioane de lei, tot cu acelasi numar de salariati (+8,03% fata de 2014, cand s-a consemnat o cifra neta de afaceri de 72,03 milioane de lei). Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter