RO EN
السلة فارغة

ASFOR: Constructiile din lemn trebuie sustinute pentru atingere obiective Green Deal

„Ca sa dezvoltam un viitor fara emisii de carbon, e timpul pentru lemn!” s-a spus, in urma cu un an, in Manifestul sectorului forestier din intreaga lume lansat la Londra, inaintea summitului dedicat schimbarilor climatice de la Glasgow (COP26).
Lemnul este singurul material structural durabil existent la nivel mondial care poate permite o decarbonizare substantiala a mediului construit. Este un material regenerabil natural care stocheaza carbonul si inlocuieste materialele produse cu consum intens de carbon - otel, beton, material plastic. Producerea unei tone de ciment genereaza 1,25 tone de dioxid de carbon. Sectorul constructiilor e responsabil pentru 40% din emisii de CO2 la nivel global.
Toate statele dezvoltate cauta sa foloseasca mai mult lemn in constructii. Peste tot s-au schimbat normativele in constructii, s-au intensificat cercetarile, fabricile s-au dotat cu linii de productie a lemnului pentru constructii. Rezultatele sunt evidente - s-au construit si se construiesc cladiri inalte din lemn in intreaga lume. Vorbim de cladiri de apartamente, birouri, campusuri universitare, sali de sport sau bazine de inot. La Viena s-a aprobat recent construirea unui cartier de cladiri din lemn.
Romania este una din tarile care ar putea avea un cuvant de spus in industria europeana a constructiilor din lemn. Ar contribui puternic la decarbonare si la schimbarea in bine a peisajului arhitectural. O casa de lemn realizata corect este ecologica si sanatoasa.
Mai mult, folosirea lemnului in constructii stimuleaza gestionarea durabila a padurilor care duce la o crestere mai mare a fondului forestier. Contribuie la o economie circulara, deoarece produsele din lemn pot fi reutilizate, reciclate si recuperate pentru energie cu emisii scazute de carbon, la sfarsitul vietii.
 
Solutia este una simpla: utilizarea la scara mai mare a lemnului in constructii!
In documentul nostru programatic - Romania Verde in 10 pasi - ASFOR a propus o serie de masuri pentru a creste utilizarea lemnului in constructii:
- Programul „Constructii din lemn” - autoritatile publice vor realiza case pasive din lemn si vor folosi minim 10% lemn in toate constructiile realizate din fonduri publice;
- Programul „Casa din lemn” - persoanele fizice vor fi sprijinite financiar sa realizeze constructii din lemn;
- Programul „Constructii din lemn pentru o economie verde” - persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spatii tehnice, spatii pentru comert si productie din lemn;
- Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat in constructii la 5%.
Aceste masuri, dublate de programe de investitii atat in zona managementului padurilor si a exploatarii forestiere, cat si in dezvoltarea infrastructurii de productie industriala ar contribui substantial la dezvoltarea tarii si atingerea obiectivelor asumate prin Green Deal.
Este nevoie de sprijin pentru a dezvolta sectorul, pentru a face exploatarile forestiere mai prietenoase cu mediul, pentru a ingriji padurea asa cum se cuvine si pentru a pune lemn de calitate in piata. Pentru a arde etape de dezvoltare si a ajunge la performantele tarilor dezvoltate, este nevoie de sprijin acum!
Pentru raportul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter