RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Producatorii de zidarie pregatesc noi investitii in productie si eficienta

Dupa o perioada extrem de dinamica pe piata de zidarie in anii anteriori crizei pandemice (2018-2019), care a determinat schimbari ale liderilor atat in productia de caramida, cat si de BCA, anii 2020 si 2021 au reprezentat o perioada de asezare pentru companii. Producatorii continua sa investeasca in dezvoltarea capacitatilor de productie, dar si in diverse proiecte care sa creasca eficienta energetica a fabricilor, in contextul cresterilor semnificative ale costurilor cu energia. Compania Soceram, din Campina, investeste, in aceasta perioada, in modernizarea fabricilor pe care le are in judetul Dambovita, si va incepe, in acest an, lucrarile de constructie a unei noi unitati de productie, in satul Cojani, judetul Gorj. Viitoarea fabrica va avea o capacitate 1.500 de metri cubi pe zi si va fi dezvoltata pe baza ultimelor concepte din domeniu, cu tehnologie smart, investitia fiind estimata la circa 30 de milioane de euro.
Xella Ro a anuntat, de asemenea, ca va investi in majorarea productiei locale de BCA. Compania, filiala a grupului Xella, isi desfasoara activitatea in trei fabrici situate in Ploiesti, Deva si Oradea, si este reprezentata de doua branduri de zidarie, pozitionate complementar, Ytong si Macon si de brandul de termoizolatie - Multipor. In 2022, compania a vandut divizia de prefabricate din beton Macon catre Romcim si a finalizat procesul de rebranding pentru produsele din BCA Macon. Potrivit datelor publice, Xella Ro a incheiat anul 2021 cu o cifra de afaceri de 395 milioane de lei, in crestere cu 14% fata de nivelul de 348 milioane de lei realizat in 2020, cu un profit net de 92 milioane de lei si un numar total de 435 de angajati.
Compania Celco SA, cel mai mare producator de materiale de constructii din estul tarii, are planificate investitii in productie. Planurile de actiune vizeaza implementarea in toate fabricile a sistemelor de contorizare avansata pentru reducerea consumurilor energetice, proiecte de peste 300.000 euro. Obiectivele generale constau in reducerea consumului de energie si diminuarea emisiilor de CO2. In plus, Celco a alocat pentru anul 2022 peste 2,5 milioane de euro, in principal pentru dezvoltarea conceptului de economie circulara si utilizarea cat mai eficienta a energiei produse in fluxurile de fabricatie, dar si in digitalizarea proceselor ca parte integranta a strategiei privind reducerea timpului si cresterea productivitatii si a preciziei.
Pe piata de blocuri ceramice, Cemacon a anuntat ca va investi 12 milioane de euro in constructia unei fabrici de invelis ceramic si elemente de placare pentru fatade, in judetul Salaj. Investitia reprezinta o etapa importanta in derularea proiectului "Investing in a new ecofriendly ceramic coating production line", co-finantat in cadrul Mecanismului Financiar SEE 2014-2021, incheiat cu operatorul de program Innovation Norway, organizatie norvegiana cu peste 20 de ani de experienta in proiecte internationale pentru dezvoltarea de bune practici in domeniul eco-business. "Odata cu semnarea contractului de furnizare a echipamentelor aferente liniei de productie cu SACMI IMOLA SC, liderul global in domeniul echipamentelor si instalatiilor utilizate in industria materialelor de constructii din ceramica arsa, avem certitudinea ca vom implementa in premiera in Romania o tehnologie sofisticata, inteligenta, care va genera, simultan, calitate la cel mai inalt nivel si eficienta energetica sporita", a declarat Daniel Sologon, presedintele Consiliului de Administratie al Cemacon SA. Potrivit datelor companiei, echipamentele achizitionate reprezinta varful de gama din industrie la acest moment si se remarca prin fiabilitate si versatilitate, linia de productie fiind echipata sa produca atat invelis ceramic, cat si elemente de placare pentru fatade. In prezent, compania detine doua fabrici de caramida operationale, la Zalau si Recea.
Tot in directia eficientizarii energetice a productiei, Cemacon a anuntat ca va investi peste un milion de euro in dezvoltarea unui parc fotovoltaic, implementarea urmand a incepe in toamna acestui an. Parcul fotovoltaic va avea o putere instalata de peste 1 MWh, cu un sistem format din 2.198 panouri fotovoltaice (455 Wp) si 18 invertoare de 50 kW. Aproape 45% din investitie va fi finantata de tot de organizatia norvegiana International Development Norway.
***
Pe piata materialelor pentru zidarie sunt active 13 companii mari, care au raportat in 2021 o cifra totala de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde lei (circa 460 de milioane de euro), in crestere cu 17% fata de nivelul de 1,95 miliarde lei (394 milioane de euro). Rezultatele acestor companii reflecta evolutia sectoarelor respective de activitate, in ultimii doi ani incheiati, dar trebuie precizat ca afacerile multora dintre aceste companii includ si alte activitati conexe productiei de blocuri din caramida si BCA, cum ar fi elemente prefabricate din beton.
Din totalul celor 270 de milioane de euro, valoare la care este evaluata piata materialelor pentru zidarie in 2021, calculele pe baza datelor disponibile indica o valoare de 150 de milioane de euro pentru sectorul de BCA, respectiv de circa 120 milioane de euro pe piata de caramida.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter