RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Aproape 235 milioane de euro anual, valoarea sectorului de zidarie

Piata locala de zidarie a avut un parcurs foarte bun in ultimii trei ani, sectorul ajungand la o valoare de circa 235 milioane de euro la finele lui 2020, potrivit estimarilor realizate pe baza datelor producatorilor si a celor publice. Vanzarile din domeniu au crescut cu aproximativ 6% in 2020 comparativ cu anul anterior, ce a urmat unei evolutii de peste 20% inregistrata in 2019 fata de nivelul din 2018, pe fondul unei dezvoltari foarte bune a sectorului local de constructii si al cererii mari de materiale raportate. Numarul locuintelor finalizate in 2020 a ajuns la circa 68.000 de unitati, depasind pragurile inregistrate in perioada de boom din 2007-2008, fiind cu 1,5% (sau circa 1.000 de locuinte) peste nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2019, influentand pozitiv dezvoltarea pietei materialelor de constructii din Romania. In acest context, sectorul de zidarie a depasit, din punct de vedere al volumelor de vanzari, din nou, nivelul de 7 milioane de metri cubi livrati. Pentru 2021, estimarile principalilor producatori arata o stabilizare sau o usoara crestere a vanzarilor, pe fondul incertitudinilor care planeaza pe piata legate mai ales de evolutia preturilor materialelor de constructii.
Pe piata produselor pentru zidarie sunt active 14 companii mari, care au raportat in 2020 o cifra totala de afaceri de aproximativ 1,96 miliarde lei (circa 400 de milioane de euro), in crestere cu 5,7% fata de nivelul de 1,68 miliarde lei (378 milioane de euro) din 2019. Rezultatele acestor companii reflecta evolutia sectoarelor respective de activitate, in ultimii doi ani incheiati, dar trebuie precizat ca afacerile multora dintre aceste firme includ si alte activitati conexe productiei de blocuri din caramida si BCA, cum ar fi elemente prefabricate din beton. Potrivit calculelor realizate pe baza datelor publice, profitul net inregistrat de producatorii de zidarie a consemnat o crestere semnificativa, de +20%, in 2020, ajungand la aproape 360 de milioane de lei, nivel superior celui de circa 300 milioane de lei raportat de aceleasi companii la finele anului 2019. In ceea ce priveste numarul de angajati din sector, acesta a inregistrat o usoara scadere, la 4.115 salariati.
Din calculele ce reies din datele publicate de Ministerul Finantelor Publice, pe piata de caramida sunt activi sapte producatori mari, care au realizat in 2020 o cifra de afaceri cumulata de 714,42 milioane de lei, in crestere cu aproape 2% comparativ cu nivelul de 702,15 milioane de lei raportat de aceleasi firme in 2019. Profitul net a ajuns la 142,4 milioane de lei (+8,3%) in 2020, iar numarul de angajati la aproape 1.313. In ceea ce priveste sectorul de BCA, cei sapte producatori mari din domeniu au avut, in 2020, o cifra cumulata de afaceri de 1,25 miliarde lei, in crestere cu 8% fata de cele 12 luni anterioare. Profitul net total al acestora a inregistrat o evolutie importanta, de peste 30%, la 261 milioane de lei, in timp ce numarul de angajati s-a mentinut la peste 2.800. O parte a acestor cifre includ si comercializarea altor materiale de constructii, cu preponderenta produse prefabricate din beton.
Din totalul celor 235 milioane de euro, valoare la care este evaluata piata materialelor pentru zidarie in 2020, calculele pe baza datelor disponibile indica o valoare de 130 de milioane de euro pentru sectorul de BCA, respectiv de circa 105 milioane de euro pe piata de caramida.
In prima jumatate a acestui an, din datele disponibile pe piata rezulta o incetinire a ritmului de evolutie pe ambele segmente, avand in vedere incertitudinile legate de evolutia preturilor materialelor de constructii, care au amanat startul de proiecte noi de cladiri. Totusi, perspectivele din domeniu sunt deosebit de favorabile, avand in vedere faptul ca numarul autorizatiilor de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu aproape 40% in primele cinci luni ale acestui an, pana la 19.550 de permise.
***
Analiza pietei locale de caramida si BCA este disponibila in editia Iunie-Iulie 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter