RO EN
السلة فارغة

UE propune salarii minime adecvate pentru lucratorii din toate statele membre

Comisia a propus o directiva a UE in scopul de a se asigura ca lucratorii din Uniune sunt protejati prin existenta unor salarii minime adecvate care sa le permita un trai decent peste tot unde muncesc. Atunci cand sunt stabilite la niveluri corespunzatoare, salariile minime produc nu doar un impact social pozitiv, ci si beneficii economice mai ample, intrucat duc la reducerea inegalitatii salariale, contribuie la sustinerea cererii interne si la consolidarea stimulentelor de a lucra. Salariile minime adecvate pot ajuta si la reducerea diferentei de remunerare intre femei si barbati, intrucat sunt mai multe femei decat barbati care castiga salariul minim. Propunerea are si rolul de a contribui la protejarea angajatorilor care asigura salarii decente lucratorilor, prin garantarea concurentei loiale.
Criza actuala a afectat in mod special sectoarele cu o proportie mai ridicata de lucratori cu salarii mici, precum sectorul curateniei, al comertului cu amanuntul, al sanatatii, al ingrijirii de lunga durata si rezidentiale. Asigurarea unui trai decent pentru lucratori si reducerea saraciei persoanelor incadrate in munca nu sunt doar importante pe durata crizei, ci si esentiale pentru o redresare economica sustenabila si incluziva.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Propunerea de astazi privind salariile minime adecvate este un semnal important ca si in vremuri de criza demnitatea muncii trebuie respectata cu sfintenie. Am vazut ca pentru prea multi oameni munca nu mai este rentabila. Lucratorii trebuie sa aiba acces la salarii minime adecvate si sa isi poata permite un nivel de trai decent. Propunem astazi un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplina a traditiilor nationale si a libertatii partenerilor sociali. Odata cu imbunatatirea conditiilor de munca si de viata vor fi protejati nu numai lucratorii nostri, ci si angajatorii care platesc salarii decente, creandu-se totodata baza pentru o redresare echitabila, incluziva si rezilienta.”
Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a spus: „Este important sa ne asiguram ca si lucratorii cu salarii mici beneficiaza de redresarea economica. Vrem sa avem certitudinea, prin aceasta propunere, ca lucratorii din UE castiga un salariu suficient pentru un trai decent peste tot unde muncesc. Este extrem de important rolul partenerilor sociali in negocierea salariilor la nivel national si local. Le sustinem libertatea de a negocia salariile in mod autonom si, atunci cand acest lucru nu este posibil, punem la dispozitie un cadru care sa orienteze statele membre in stabilirea salariilor minime.”
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de munca si drepturi sociale, a declarat: „Aproape 10 % dintre lucratorii din UE traiesc in saracie, iar acest lucru trebuie sa se schimbe. Oamenii cu un loc de munca nu trebuie sa se afle in situatia de a se zbate sa isi asigure toate cele necesare traiului. Salariile minime trebuie sa urmeze tendinta altor salarii care au crescut in ultimele decenii si le-au lasat in urma. Negocierile colective trebuie sa reprezinte norma de referinta in toate statele membre. Asigurarea unor salarii minime adecvate este inscrisa negru pe alb in principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, pe care l-au aprobat toate statele membre, asadar ne bazam pe angajamentul lor sustinut.”
Un cadru pentru salariile minime, cu respectarea deplina a competentelor si traditiilor nationale
In toate statele membre ale UE exista salarii minime. In 21 de tari exista salarii minime prevazute de lege, iar in 6 state membre (Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia) protectia salariului minim este asigurata exclusiv prin contracte colective de munca. Cu toate acestea, in majoritatea statelor membre, lucratorii sunt afectati de gradul insuficient de adecvat al protectiei si/sau de diferente in ceea ce priveste nivelul de protectie a salariilor minime. In acest context, directiva propusa instituie un cadru prin care salariile minime sa devina mai adecvate si in baza caruia lucratorii sa poata beneficia de protectia salariului minim in UE. Propunerea Comisiei respecta pe deplin principiul subsidiaritatii: stabileste un cadru pentru standarde minime, respectand si reflectand competentele statelor membre si autonomia si libertatea contractuala a partenerilor sociali in ceea ce priveste salariile. Propunerea nu obliga statele membre sa introduca salarii minime prevazute de lege si nici nu stabileste un nivel comun al salariilor minime.
Tarile in care se asigura o protectie ridicata prin intermediul contractelor colective de munca tind sa aiba o proportie mai redusa a lucratorilor cu salarii mici, un grad mai scazut de inegalitate salariala si salarii minime mai mari. De aceea, propunerea Comisiei urmareste sa promoveze negocierile colective privind salariile in toate statele membre.
Tarile care au salarii minime prevazute de lege trebuie sa instituie conditiile care sa permita stabilirea salariilor minime la niveluri adecvate. Aceste conditii includ criterii clare si stabile pentru stabilirea salariului minim, valorile de referinta indicative care sa serveasca la orientarea evaluarii caracterului adecvat al salariului si actualizari regulate si in timp util ale salariilor minime. Se solicita acestor state membre si sa asigure utilizarea proportionata si justificata a variatiilor si a deducerilor din salariul minim si implicarea efectiva a partenerilor sociali in stabilirea si actualizarea salariului minim prevazut de lege.
In fine, propunerea prevede consolidarea aplicarii si a monitorizarii protectiei salariului minim stabilite in fiecare tara. Respectarea si aplicarea efectiva a regulilor sunt esentiale pentru ca lucratorii sa beneficieze de accesul real la protectia salariului minim, iar intreprinderile sa fie protejate de concurenta neloiala. Directiva propusa introduce raportarea anuala catre Comisie de catre statele membre cu privire la datele legate de protectia salariului minim.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter