RO EN
السلة فارغة

STAREA de sanatate /securitate a lucratorilor sezonieri, dependenta de angajatori

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale saluta adoptarea, la 9 octombrie 2020, a Concluziilor Consiliului Uniunii Europene pe tema imbunatatirii conditiilor de munca si de viata ale lucratorilor sezonieri si ale altor lucratori mobili (in continuare ”Concluziile”). Consensul statelor membre asupra acestor Concluzii reflecta angajamentul comun al acestora in sensul prioritizarii problematicii lucratorilor sezonieri pe agenda europeana, pornind inclusiv de la lectiile invatate urmare pandemiei de COVID-19.
Concluziile corespund demersurilor constante si active ale Romaniei la nivel european pentru promovarea si asigurarea protectiei necesare lucratorilor sezonieri in statele membre, in special pe fondul dificultatilor intampinate de acestia in desfasurarea activitatii, precum si vulnerabilitatilor evidentiate in contextul pandemiei de COVID-19.
Aceste demersuri ale Romaniei au vizat deopotriva Comisia Europeana si Presedintia germana a Consiliului UE, care au venit in intampinarea semnalarilor autoritatilor romane si au promovat cu promptitudine tematica pe agenda europeana in scopul cresterii vizibilitatii acestei problematici in ansamblul masurilor vizand protectia lucratorilor, ca pilon esential al pietei interne.
Autoritatile romane au colaborat indeaproape cu Presedintia germana a Consiliului UE in procesul de elaborare si negociere a Concluziilor in vederea reflectarii intr-o masura cat mai consistenta a elementelor de preocupare si interes pentru Romania, cu accent pe recunoasterea rolului esential al lucratorilor sezonieri in buna functionare a pietei unice si a economiilor statelor membre si, respectiv, pe necesitatea unor actiuni suplimentare in directia protejarii acestora.
Romania saluta promovarea de catre aceste Concluzii a unor obiective ambitioase precum consolidarea nivelului de protectie a lucratorilor sezonieri, inclusiv in context COVID, recunoasterea rolului esential al acestei categorii de lucratori in functionarea pietei unice si a lanturilor de aprovizionare, mai ales a celor din sectorul agricol, si facilitarea coordonarii intre actorii relevanti - state membre, institutii europene si agentii europene, organizatii specifice - in vederea garantarii respectarii drepturilor de care acesti lucratori beneficiaza.
Astfel, Concluziile reflecta o serie de principii fundamentale si actiuni pentru asigurarea protectiei acestei categorii de lucratori atat in ceea ce priveste conditiile de munca si de viata, inclusiv sanatatea si securitatea la locul de munca, cat si in privinta unei mai bune coordonari a sistemelor de securitate sociala din statele membre. Printre principiile enuntate in textul Concluziilor se regasesc aspecte promovate prioritar de Romania, precum necesitatea informarii, de o maniera clara si transparenta, a lucratorilor sezonieri asupra drepturilor si obligatiilor care le revin, inclusiv asupra masurilor de siguranta si protectie in contextul pandemiei, respectiv, asigurarea egalitatii de tratament a acestora in raport cu lucratorii din statele gazda.
De asemenea, Concluziile adoptate vizeaza actiuni consolidate din partea statelor membre si a institutiilor europene pentru aplicarea corecta si integrala a legislatiei europene si nationale relevante, precum si pentru facilitarea cooperarii in scopul prevenirii situatiilor de exploatare a lucratorilor si pentru schimbul de bune practici.
Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vor continua sa promoveze la nivel european si bilateral necesitatea respectarii drepturilor de care beneficiaza lucratorii sezonieri si alti lucratori romani care isi desfasoara activitatea in afara tarii, atat in contextul pandemiei de COVID-19, cat si pe termen lung.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter