RO EN
السلة فارغة

PWC: Temerile privind scaderea productivitatii in lockdown s-au dovedit nefondate

Patru din cinci directori generali se asteapta ca munca de la distanta in companiile lor sa continue pe termen lung, dupa ce au constat ca temerile privind scaderea productivitatii in perioada de lockdown s-au dovedit nefondate, rezulta din raportul CEO Panel Survey realizat de PwC la nivel global, in perioada iunie-iulie 2020.
Un sondaj anterior PwC, CFO Pulse, din luna aprilie arata ca aproape jumatate dintre directorii financiari se asteptau la scaderea productivitatii din cauza lipsei capacitatilor de lucru la distanta. Doua luni mai tarziu, acest procent a coborat la 26%. 
"Directorii generali considera ca au trecut un test critic in ultimele luni si acum sunt pregatiti sa valorifice tendintele durabile aduse de Covid-19. Noua normalitate a pus la incercare capacitatea companiilor de a-si desfasura activitatile fara ca angajatii sa calatoreasca, fara intalniri in persoana si alte modalitati de lucru ce pareau indispensabile si le-a impus sa se adapteze pentru a avea o productivitate comparabila sau mai mare. Cultura organizationala, specificul afacerii si investitiile in tehnologie au jucat si vor juca un rol foarte important in acest proces, unele activitati devenind chiar mai eficiente. Pe viitor ne asteptam ca multe companii sa imbine munca de de la distanta cu cea de la birou", a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Doua teme cheie au rezultat din raspunsurile date de directorii generali atunci cand au fost intrebati despre prioritatile lor. Prima tema este intentia de a adopta mai mult digitalizarea in cadrul companiilor, fie prin automatizarea operatiunilor principale, fie adaugand produse si servicii digitale. Cea de-a doua tema cheie vizeaza dezvoltarea unei forte de munca mai flexibila si mai implicata prin cresterea ponderii lucratorilor la distanta si a celor contingenti, precum si prin programe de imbunatatire a sigurantei si sanatatii.
In aceste conditii, tendintele generate de pandemia Covid-19 care vor continua sunt automatizarea, mentionata de 76% dintre directorii generali, spatiile de birouri cu putini angajati (61%), securizarea lanturilor de aprovizionare (58%), contractele temporare (54%) si siguranta publica (50%).

Mai mult pesimism privind evolutia economiei globale
In ceea ce priveste directia economiei globale in urmatoarele 12 luni, directorii generali sunt mult mai pesimisti acum decat erau la sfarsitul anului 2019, doar 30% spunand ca avansul economic se va imbunatati in anul urmator. Si cu un motiv intemeiat: Banca Mondiala prognozeaza ca economia globala va scadea cu 5,2% in 2020, reprezentand cea mai profunda recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Ca urmare, liderii de organizatii se confrunta, de asemenea, cu incertitudini cu privire la propriile operatiuni, doar 15% indicand ca sunt foarte increzatori in perspectivele de venituri ale organizatiei lor.
***
CEO Panel Survey este o extensie a sondajului anual global CEO Survey al PwC, fiind realizat in randul a 699 de directori generali, dintre care 16% conduc organizatii cu venituri de 1 miliard USD sau mai mult, 32% companii venituri intre 101 milioane USD si 999 milioane USD si 40% cu venituri de pana la 100 milioane USD.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter