RO EN
السلة فارغة

PWC: Investitiile in recalificarea angajatilor, esentiale pentru forta de munca viitoare

Investitiile cumulate ale guvernelor si companiilor in imbunatatirea competentelor si recalificarea fortei de munca ar conduce la o crestere a PIB global cu 6,5 trilioane de dolari si ar crea 5,3 milioane de locuri de munca pana in 2030, potrivit raportului “Upskilling for Shared Prosperity”, lansat la Davos de PwC si Forumul Economic Mondial. China va fi cea mai mare castigatoare a unei astfel de initiative, in timp ce statele din Europa Centrala si Est vor beneficia mai putin, partial din cauza structurii economiilor si a nivelului de educatie.
”Economiile din Europa Centrala si de Est poarta inca povara tranzitiei la piata libera: somaj pe termen lung, populatie neocupata, sisteme de educatie care nu au evoluat in acelasi ritm cu cererea de pe piata fortei de munca. Din aceste motive, sunt mai vulnerabile in fata schimbarilor aduse de noile tehnologii care impun competente crescute. in urma cu doi ani noi estimam ca in jur de 600 mii de locuri de munca din Romania vor fi afectate, pana in 2029, de automatizare si digitalizare. Ne asteptam ca acest proces sa fie mult mai rapid in noul context, schimbat de pandemie si speram ca atat guvernul, cat si companiile sa devina tot mai constiente ca trebuie sa investeasca mai mult in educatie si formare profesionala”, declara Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Raportul noteaza ca somajul este asteptat sa creasca pe masura ce economiile continua sa experimenteze efectele pandemiei. De aceea investitiile in imbunatatirea competentelor fortei de munca globale sunt esentiale pentru stimularea redresarii economice dupa COVID-19. Avantajele mai ample ale dezvoltarii competentelor sunt cresterea productivitatii, a numarului locuri de munca mai bune, platite echitabil, care contribuie la reducerea inegalitatilor salariale, in special a celor create de noile tehnologii.
Alte constatari ale raportului
- Raportul indeamna guvernele sa adopte o abordare agila pentru a stimula initiativele nationale de imbunatatire a competentelor, sa colaboreze cu companiile, organizatiile non-profit si autoritatile din educatie si sa ofere stimulente pentru crearea de locuri de munca in economia verde si sprijinirea inovatiei tehnologice.
- Economiile in care deficientele de competente sunt mai mari ar putea vedea cele mai mari castiguri ca procent din PIB, inclusiv China (7,5%) si India (6,8%), Spania (6,7%), Australia (5,9%) si Africa de Sud (4,4%).
- Europa Centrala si de Est va avea cele mai mici beneficii la nivel global, de 2,1% intr-un scenariu accelerat si 1,8% in scenariul de baza.
- Unele economii dezvoltate vor avea castiguri mai mici, variind de la 2% in Japonia la 0,3% in Germania, avand in vedere ca productivitatea si baza lor de competente sunt deja mai puternice decat pe pietele emergente.
- Sectoarele care au avut cresteri salariale si de productivitate scazute de-a lungul timpului ar putea obtine beneficii semnificative in urma imbunatatirii calificarilor. Spre exemplu, sanatatea si asistenta sociala ar putea contribui la cresterea PIB cu 380 de miliarde de dolari prin imbunatatirea competentelor pana in 2030.
- Unul dintre cele mai eficiente sisteme de ocupare a fortei de munca, dat exemplu in raport, este cel al Danemarcei. Introdus in urma cu 25 de ani, acesta se bazeaza pe mobilitatea locurilor de munca. Angajatii care isi pierd locul de munca primesc pana la 90% din salariu pentru o perioada de doi ani, sub rezerva recalificarii sau explorarii optiunilor antreprenoriale sau a locurilor de munca in alte orase. Putini danezi isi pierd locul de munca pentru ca sunt concediati. Majoritatea iau initiativa de a pleca si de a se recalifica, profitand de aceste politici active pe piata muncii.
In perioada 25-29 ianuarie, Forumul Economic Mondial organizeaza Davos 2021, o saptamana de dezbateri virtuale in care lideri din intreaga lume discuta despre restabilirea increderii in lumea post-COVID-19. Raportul „Upskilling for Shared Prosperity” a fost publicat de PwC si Forumul Economic Mondial, in prima zi a acestei saptamani de dezbateri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter