RO EN
السلة فارغة

MIPE: Apeluri de proiecte de 117 milioane euro pentru integrarea pe piata muncii

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene a lansat in consultare publica Ghidurile Solicitantului pentru trei apeluri de proiecte finantate prin Programul Operational Capital Uman (POCU), care sunt menite sa sprijine accesul pe piata muncii pentru anumite categorii vulnerabile.
Apelurile au urmatoarele obiective:
- sprijinirea calificarii profesionale pentru meserii de baza;
- integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii.
„Nu este o noutate ca Romania se confrunta cu mari provocari pe piata muncii, in ceea ce priveste atat ocuparea, cat si combaterea saraciei. Pregatim apeluri de proiecte care vor reprezenta o sursa importanta de investitii in acest sens. Mai concret, ele vor ajuta romanii sa isi gaseasca un loc de munca, va sprijini perpetuarea meseriilor de baza si va sustine perfectionarea serviciilor sociale si a institutiilor de pe piata muncii. Se acorda o atentie deosebita tineretului, minoritatilor si populatiei rurale”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
60 milioane euro destinati calificarii profesionale pentru meseriile de baza
Unul dintre apeluri de proiecte vizeaza „Imbunatatirea nivelului de competente profesionale si cresterea gradului de ocupare a somerilor si persoanelor inactive in corelare cu nevoile pietei muncii”, si dispune de o alocare financiara de 60 de milioane de euro, cu o valoare maxima a proiectului de 1 milion de euro.
Calendarul acestui apel de proiecte a fost aprobat ieri, 7 septembrie, in sedinta de Guvern. Apelul va fi lansat in data de 20 septembrie, cererile urmand a fi depuse intre 20 septembrie si 20 octombrie, iar contractarea proiectelor fiind programata pentru perioada 5 – 30 decembrie.
Grupul tinta cuprinde aproximativ 6.000 de beneficiari, someri si persoane inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie.
Programele de formare tin cont de nevoile pietei muncii si vizeaza derularea de programe de formare necesare angajatorilor ce activeaza in unul din urmatoarele sectoare economice: turism si eco-turism, textile si pielarie, lemn si mobila, constructii, industrie auto si componente, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatate si produse farmaceutice, energie si management de mediu, bioeconomie (agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii.
In cadrul acestor proiecte, sunt eligibile activitati precum servicii de informare si consiliere profesionala, servicii de mediere a muncii, programe de formare profesionala, evaluarea si certificarea competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale. Pot solicita finantare furnizorii acreditati de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, furnizorii autorizati de formare profesionala, centrele autorizate de evaluare si certificare a competentelor profesionale obtinute pe alte cai decat cele formale, universitatile, camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si patronale, asociatiile si fundatiile.
Angajatorii care angajeaza persoane din grupul tinta se pot adresa structurilor teritoriale ale ANOFM pentru a beneficia de subventiile acordate conform art.85 Legea 76/2002, respectiv: Angajatorii care incadreaza in munca, pe perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri de lunga durata sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata din aceste categorii, o suma in cuantum de 2.250 lei, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 18 luni.
 
7 milioane euro pentru integrarea tinerilor pe piata muncii
Principalii factori care contribuie la pastrarea unor valori ridicate pentru rata somajului in randul tinerilor care nu sunt incadrati in munca si nici nu urmeaza vreo forma de educatie (NEETs) sunt: nivelul scazut de educatie si pregatire a tinerilor la momentul tranzitiei spre piata muncii , neconcordanta dintre calificarile tinerilor si abilitatile cerute de angajatori, impactul inca redus al schemelor de ucenicie si al stagiilor profesionale, asteptarile ridicate ale tinerilor de la un loc de munca (salariul, mediul de lucru, alte beneficii), oferta limitata de locuri de munca.
Un alt masuri stabileste implementarea unor ”Masuri pentru tinerii NEET II – Subventionarea locurilor de munca” si beneficiaza de o alocare de 7 milioane de euro. Proiectele se adreseaza tinerilor NEETs absolventi ai unor institutii de invatamant, cu varsta intre 16-29 ani, cu domiciliul sau resedinta in regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, inregistrati si profilati de catre Serviciul Public de Ocupare, cu accent pe tinerii NEET din mediul rural si cei apartinand minoritatii rome.
Prezentul apel de proiecte finanteaza urmatoarele tipuri de actiuni care se adreseaza grupului tinta prevazut in prezentul Ghid:
- Subventionarea locurilor de munca (acordarea subventiilor angajatorilor care angajeaza tineri NEETs din grupul tinta);
- Monitorizarea obligatiilor asumate de angajator si/sau tinerii NEET din grupul tinta, ca urmare a interventiei si sprijinului primit.
Angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi ai unor institutii de invatamant, primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare tanar NEET absolvent, o suma in cuantumul precizat de art. 80 din Legea nr.76/2002.
 
50 milioane euro pentru integrarea pe piata muncii a categoriilor vulnerabile
Cel de-al treilea apel de proiecte vizeaza ”Stimularea mobilitatii si subventionarea locurilor de munca pentru someri si persoane inactive, persoane de etnie Roma, persoane din mediul rural” din regiunile mai putin dezvoltate. El va finanta masuri de ocupare, stimularea angajatorilor prin acordarea de stimulente financiare (subventii) pentru a crea noi locuri de munca sau a le ocupa pe cele existente cu persoane din grupurile vulnerabile, sprijinirea persoanelor care gasesc un loc de munca intr-o alta zona/regiune sa se adapteze la noul lor mediu, prin acordarea de prime de mobilitate (de instalare si incadrare) si de activare. Finantarea pentru acest tip de proiecte este de 50 milioane de euro.
Grupul tinta pentru acest proiect cuprinde:
- Someri si persoane inactive, cu accent pe somerii de lunga durata, lucratorii varstnici (55-64 ani), persoanele cu dizabilitati, persoanele cu nivel redus de educatie;
- Cetateni romani apartinand minoritatii roma;
- Persoanele din mediul rural in special cele din agricultura de subzistenta si semi-subzistenta.
Acest apel finanteaza urmatoarele tipuri de actiuni:
- Subventionarea locurilor de munca (acordarea subventiilor angajatorilor care angajeaza persoane din grupul tinta) – activitate obligatorie si relevanta;
- Monitorizarea obligatiilor asumate de angajator si/sau persoanele din grupul tinta, ca urmare a interventiei si sprijinului primit – activitate obligatorie si relevanta.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter